Μια κουβέντα - αποκάλυψη για το πώς θα βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας μέχρι το καλοκαίρι

Ο Δημήτρης Σκουφάκης, γυμναστής με 27 χρόνια εμπειρίας στον τομέα του Fitness και του Personal Training εξηγεί τα τι και τα πώς.
Open Image Modal
skynesher via Getty Images

Μόλις μια ανάσα από το καλοκαίρι κι ενώ αρκετοί ήδη χαζεύουμε με λαχτάρα τα μαγιό στις βιτρίνες, ορισμένοι δεν νιώθουμε και τόσο «έτοιμοι» για την πλαζ. Άλλοι πάλι, βλέποντας τη μέρα να μεγαλώνει λεπτό το λεπτό, σκεφτόμαστε πως ίσως αυτή είναι η ιδανική ευκαιρία να ασκηθούμε το απογευματάκι μετά τη δουλειά. Έτσι, είναι πιο εύκολο να γραφτούμε στο γυμναστήριο αυτή την εποχή του έτους.

Κατά πόσο είναι όμως εφικτό να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας, μέσα σε λίγες μόνο εβδομάδες; Ο γυμναστής Δημήτρης Σκουφάκης, απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α  Αθηνών, ασχολείται επαγγελματικά με το Fitness και το Personal Training από το 1996 και στην HuffPost είχαμε τη χαρά να συζητήσουμε μαζί του γύρω από όλα τα ερωτήματα που μας απασχολούν, όσο πλησιάζει η πρώτη εμφάνιση στην παραλία. 

Open Image Modal
Δημήτρης Σκουφάκης
Ο Δημήτρης Σκουφάκης είναι απόφοιτος του Τ.Ε.Φ.Α.Α Αθηνών με ειδικότητα την Καλαθοσφαίριση και διπλωματούχος των ακόλουθων ειδικοτήτων:
CPT (Certified Personal Trainer by NASM)
PILATES MAT WORK - PILATES EQUIPMENT
TRX, Fitballs , Bosu, Functional Core , Body Weight Cross, Air Fit Trainer & Renegade, Taebo, Fitbox , Kettebels, Cycling, Aerobic, Step.

Αυτή τη στιγμή είναι Εκπαιδευτής και Συνεργάτης του STUDIO ONE από τις Σχολές ΩΜΕΓΑ, στον τομέα του Personal Training.

Ασχολείται επαγγελματικά με το Fitness και το Personal Training από το 1996 και έχει συνεργαστεί με τα μεγαλύτερα γυμναστήρια και Training studio της Αθήνας, στον τομέα του fitness και Pilates.

Όσο πλησιάζει το καλοκαίρι, συρρέουμε στα γυμναστήρια ή στρεφόμαστε στους προσωπικούς γυμναστές σε μεγαλύτερο βαθμό σε σχέση με τις υπόλοιπες περιόδους του έτους;

Πράγματι στην σύγχρονη Ελλάδα υπάρχει μεγάλη αύξηση της επισκεψιμότητας στα γυμναστήρια και της αναζήτησης προσωπικών γυμναστών κατά την περίοδο μετά το Πάσχα, έως τα μέσα περίπου του Ιουλίου. Αυτό βεβαία παρατηρείται από την πλευρά και των δυο φύλων, ενώ παλιότερα το ποσοστό αυτό ήταν μεγαλύτερο στις γυναίκες.

Τα τελευταία χρόνια όμως, είναι ευχάριστο που και οι άνδρες ασχολούνται με το ζήτημα και προσέχουν την εξωτερική τους εμφάνιση. Οπότε ακόμη και στην περίπτωση που και τα δυο φύλα ενδιαφέρονται κυρίως για το κομμάτι της αισθητικής, το οποίο είναι κάτι ανθρώπινο, τα οφέλη στην υγεία εξακολουθούν  να είναι τεράστια.

Μπορούμε μέσα σε ένα διάστημα λίγων μόνο εβδομάδων να αλλάξουμε την εικόνα του σώματός μας προς το καλύτερο;

Φυσικά! Μπορούμε ακόμα και μέσα σε λίγες εβδομάδες να βελτιώσουμε την εικόνα του σώματός μας. Πιθανότατα ωστόσο, ουσιαστικές αλλαγές θα παρατηρούσαμε από την έκτη εβδομάδα και ύστερα.

Και για να το πετύχουμε αυτό, θα πρέπει παράλληλα με την προπόνηση να πειθαρχήσουμε σε ένα αυστηρό πρόγραμμα διατροφής, εφόσον η διατροφή και η άσκηση είναι κρίκοι αλληλένδετοι, με την καλή διατροφή να θεωρείται καθρέφτης της γυμναστικής.

Το ζητούμενο όμως δεν είναι να καταπιαστούμε με την προπόνηση για λίγες μόνο εβδομάδες. Το θέμα είναι η άθληση να γίνει για όλους μας ένας «υγιής εθισμός» και να αλλάξει τη ζωή μας.

 - Πόσες ώρες προπόνησης την εβδομάδα αρκούν, προκειμένου να παρατηρήσει βελτίωση στο σώμα του ακόμη κι ένας άνθρωπος που μέχρι πρότινος δεν αφιέρωνε χρόνο στη γυμναστική;

Μια προπόνηση θα πρέπει να διαρκεί περίπου μία ώρα και ένα τέταρτο μαζί με την προθέρμανση και την αποθεραπεία ενός μέσου ασκούμενου και πάντα με τα ενδίαμεσα διαλείμματα για ξεκούραση.

Οπότε ο καθαρός χρόνος προπόνησης αντιστοιχεί σε περίπου μία ώρα. Ιδανικά ένας μέσος ασκούμενος θα πρέπει να προπονείται τρεις με τέσσερις φορές την εβδομάδα, που πρακτικά σημαίνει μέρα παρά μέρα. Επομένως, μπορούμε σύντομα να παρατηρήσουμε διαφορά στη φυσική κατάσταση και την εικόνα του σώματός μας. Αρκεί να αφιερώνουμε στην προπόνησή μας περίπου τέσσερις ώρες την εβδομάδα.

- Ποιο είδος άσκησης θα προτείνατε σε κάποιον που επιδιώκει να χάσει κιλά και ποιο σε όσους στοχεύουν σε σύσφιξη και μυϊκή ενδυνάμωση;

Κάποιος που επιδιώκει να χάσει κιλά θα πρέπει να ρίξει μεγαλύτερη βαρύτητα στην καρδιοαναπνευστική (αερόβια) άσκηση, η οποία θα πρέπει να ξεπερνά τα 30 λεπτά μιας προπόνησης, σε συνδυασμό με ένα πρόγραμμα ασκήσεων με λίγα βάρη και πολυαρθρικές κινήσεις. Ασκήσεις δηλαδή, στις οποίες συμμετέχουν περισσότερες από μια αρθρώσεις, με αποτέλεσμα να ενεργοποιούνται περισσότεροι μυες.
Εάν κάποιος τώρα στοχεύει στην σύσφιξη και στην μυική ενδυνάμωση θα πρέπει να δώσει μεγαλύτερη έμφαση στην προπόνηση αντιστάσεων, σε συνδυασμό με ελεύθερα βάρη. Ο στόχος για σύσφιξη και μυική ενδυνάμωση, σε καμία περίπτωση δεν θέτει εκτός σχεδίου την αερόβια άσκηση. Απλώς, ανάλογα με τον στόχο, δίνουμε έμφαση στην αερόβια ή την άσκηση αντιστάσεων, χωρίς να απορρίπτουμε εντελώς καμία από τις δύο.
- Αρκετοί παραπονιόμαστε ότι στις διακοπές χάνουμε τη φόρμα μας, επειδή στο νησί ή το χωριό δεν διαθέτουμε τα απαραίτητα «σύνεργα» γυμναστικής. Υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να μας γυμνάσουν στην παραλία ή στο βουνό;
Η αλήθεια είναι ότι στις διακοπές όλοι μας χαλαρώνουμε ψυχικά και σωματικά, με αποτέλεσμα να χάνουμε τη φόρμα μας ως ένα βαθμό. Σίγουρο όμως υπάρχουν δραστηριότητες που μπορούν να μας κρατήσουν σε φόρμα και να μας γυμνάσουν, τόσο στη θάλασσα όσο και στο βουνό.
Το τρέξιμο με έναν καλό ρυθμό ή ακόμα και λίγο γρήγορο περπάτημα πλάι στο κύμα, καθώς και το κολύμπι στη θάλασσα, θεωρούνται κορυφαίες δραστηριότητες, καθώς γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα.
Από εκεί και πέρα, στη θάλασσα υπάρχουν ένα σωρό επιλογές ανάλογα με τα ενδιαφέροντα του καθενός. Από το περπάτημα, το τρέξιμο ή το βόλεϊ στην άμμο, μέχρι τις ρακέτες και τη σανίδα όρθιας κωπηλασίας, όλα λειτουργούν εξίσου ευεργετικά.
Επιλογές άσκησης για το βουνό είναι επίσης το περπάτημα ή το τρέξιμο με ένα σταθερό τέμπο, η ορειβασία και το ποδήλατο.
Τέλος, οι ασκήσεις με μοναδικό όργανο το βάρος του σώματός μας, αξιοποιούν την καλύτερη αντίσταση που θα μπορούσαμε να έχουμε, ενδυναμώνοντας όλο μας το σώμα: Τον κορμό, τα άνω και κάτω άκρα, το στήθος, την πλάτη και τους ώμους.
Αξιοποιώντας λοιπόν όλες τις παραπάνω εναλλακτικές, μπορούμε να προπονηθούμε σε εξωτερικό χώρο, απολαμβάνοντας παράλληλα τα πολλαπλά οφέλη της μητέρας φύσης.
Πώς μπορεί ακόμα και κάποιος που ξεκινά να γυμνάζεται με απώτερο σκοπό να βγει στην παραλία, να παραμείνει πιστός στην ευεργετική αυτή συνήθεια και μετά το πέρας του καλοκαιριού; 

Εδώ και σχεδόν τριάντα χρόνια που εργάζομαι στον τομέα της άθλησης, κάθε χρόνο ακούω από τον περισσότερο κόσμο τις ίδιες ερωτήσεις: «Θα προλάβω μέχρι το καλοκαίρι να είμαι έτοιμος/η», «Θα μπορέσω να βγω στην παραλία;», «Θα καταφέρω να μπω στο μαγιό που θέλω;».

Δεν υπάρχει κάποιο μαγικό ραβδί που να υπόσχεται να μας μεταμορφώσει μέσα σε λίγες εβδομάδες. Χρειάζεται καθένας μας να γαλουχηθεί με αθλητική παιδεία από νεαρή ηλικία. Να συνειδητοποιήσει πόσο απαραίτητη είναι η τακτική άσκηση, ιδίως στις σύγχρονες πόλεις, με τους ιλιγγιώδεις ρυθμούς που ζούμε και εργαζόμαστε. Να έρθει σε επαφή με έναν καθηγητή Φυσικής Αγωγής και να καταλάβει πως για τον σημερινό άνθρωπο η άθληση είναι τρόπος ζωής, που δρα σαν ένα μικρόβιο: Aν τρυπώσει στον οργανισμό, δύσκολα μπορεί κανείς να το αποβάλλει.

Έτσι θα καταφέρουμε να διατηρήσουμε αυτή την υγιεινή συνήθεια για όλη μας τη ζωή και όχι μόνο περιστασιακά.

Τί μας προσφέρει η τακτική άσκηση πέρα από μια καλύτερη εξωτερική εικόνα του σώματός μας;

Το ανθρώπινο σώμα λειτουργεί σαν μια «καλοκουρδισμένη μηχανή». Αφιερώνοντας χρόνο στη συστηματική άσκηση, πέρα από την αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση, που αναντίρρητα είναι το πρώτο πράγμα που παρατηρούμε βλέποντας έναν άνθρωπο, τα οφέλη που προκύπτουν είναι πολλά παραπάνω.

Μέσα από την σωματοδόμηση του μυικού μας συστήματος, τίθενται σε λειτουργία όλα τα γρανάζια της ανθρώπινης μηχανής. Πρώτα απ΄ όλα το μυοκάρδιο, ο πιο ζωτικός μυς στο ανθρώπινο σώμα, όσο αθλούμαστε γίνεται όλο και πιο ισχυρός. Έπειτα τα οστά μας, χάρις στην τακτική άσκηση αιματώνονται και γίνονται πιο γερά και υγιή.

Επιπλέον, με τη γυμναστική ενεργοποιούνται οι αρθρώσεις, οι τένοντες, οι σύνδεσμοι, οι χόνδροι και κάθε ζωτικό όργανο και κύτταρο του οργανισμού μας. Και σε όλα αυτά έρχονται να προστεθούν η γενικότερη ευρωστία, η μεταστροφή της διάθεσης μας προς το καλύτερο, μια έξτρα δόση αυτοπεποίθησης, η όρεξη για δουλειά και το πάθος για ζωή.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο που μεγάλες εταιρείες, ιδίως στο εξωτερικό, στο ενδιάμεσο διάλειμμα προσφέρουν στους υπαλλήλους τη δυνατότητα να κάνουν μια ώρα γυμναστική, σε έναν ειδικά διαμορφωμένο χώρο.

Τέλος, κοινό κίνητρο όσων αθλούνται, είναι ότι χωρίς αμφιβολία όταν κανείς γυμνάζεται, δείχνει αρκετά χρόνια νεότερος/η και αυτό του/της επιτρέπει να ασχολείται με πράγματα και δραστηριότητες που άλλοι/ες στην ηλικία του/της, ούτε το διανοούνται!