Πρόληψη και καταπολέμηση της φτώχειας ως στρατηγική επιλογή

Μόνο μέσα από τη συνεργασία της κεντρικής εξουσίας, των δήμων, της κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους.
Open Image Modal
.
Ceswal via Getty Images/iStockphoto

Του Γιώργου Σταμάτη, Βουλευτή Επικρατείας της ΝΔ. 

Η φτώχεια συνιστά ένα σύνθετο κοινωνικό και οικονομικό φαινόμενο, που λόγω των διαδοχικών διεθνών προκλήσεων επηρεάζει πλέον και το δυτικό κόσμο. Το δικαίωμα σε ένα επαρκές επίπεδο διαβίωσης είναι θεμελιώδες ανθρώπινο δικαίωμα, το οποίο αναγνωρίζεται διεθνώς και περιλαμβάνει την πρόσβαση σε ποιοτική τροφή, στέγαση, ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, εκπαίδευση και σε ευκαιρίες κατάρτισης και απασχόλησης. Κατοχυρώνεται σε μια σειρά διατάξεων, όπως το αρ.25 της Οικουμενικής Διακήρυξης των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, το αρ.11 του Διεθνούς Συμφώνου για τα Οικονομικά, Κοινωνικά και Πολιτιστικά Δικαιώματα, καθώς και επιμέρους θεματικές Συμβάσεις, όπως η Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού και η Σύμβαση των ΗΕ για τα Δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία. Κοινή συνισταμένη αυτών των διατάξεων είναι ότι καθένας έχει το δικαίωμα να ζει με αξιοπρέπεια μια ζωή χωρίς φτώχεια και στερήσεις βασικών βιοτικών αγαθών. Τα Ηνωμένα Έθνη αντιμετωπίζουν το δικαίωμα σε κατάλληλη διαβίωση στο πλαίσιο των στόχων βιώσιμης ανάπτυξης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για δίκαιη κατανομή πόρων για την αντιμετώπιση της φτώχειας παγκοσμίως.

Για να εξασφαλιστεί ένα επαρκές βιοτικό επίπεδο για όλους και να αντιμετωπιστεί η φτώχεια καθώς και οι διακρίσεις και ανισότητες που αυτή παράγει, είναι αναγκαίο να σχεδιαστούν πολιτικές που τονώνουν την ανάπτυξη, ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, προωθούν την κοινωνική δικαιοσύνη

Σε αυτήν την κατεύθυνση, η  κυβέρνηση σχεδιάζει και υλοποιεί στοχευμένες πολιτικές και παρεμβάσεις για τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας που βρίσκονται σε ανάγκη. 

Βασική μας στόχευση αποτελεί η αναβάθμιση του εκπαιδευτικού μας συστήματος και η προσαρμογή του στις σύγχρονες ανάγκες, γιατί η ολοκληρωμένη και ποιοτική παιδεία συνιστά το πιο ισχυρό εφαλτήριο για την άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων και την επίτευξη της κοινωνικής κινητικότητας. Δώσαμε τη δυνατότητα σε όλα τα παιδιά να μετέχουν στην προσχολική εκπαίδευση, θεσπίσαμε το ψηφιακό φροντιστήριο για να έχουν ίση πρόσβαση στην εκπαιδευτική υποστήριξη όλοι οι μαθητές χωρίς διακρίσεις, εκσυγχρονίζουμε την επαγγελματική εκπαίδευση και αναβαθμίζουμε το δημόσιο πανεπιστήμιο.

Στο πλαίσιο διασφάλισης ενός ποιοτικού επιπέδου διαβίωσης για όλους, ιδιαίτερη έμφαση δίνουμε στην άρση των ανισοτήτων που αντιμετωπίζουν οι λιγότερο προνομιούχοι συμπολίτες μας. Στην κατεύθυνση αυτήν, το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα, το επίδομα στέγασης, το κοινωνικό οικιακό τιμολόγιο, συνθέτουν ένα δίχτυ ασφαλείας πρόληψης της φτώχειας και της αστεγίας. Η χώρα μας αποκτά πλέον όχι μόνο μια σύγχρονη στεγαστική πολιτική, αλλά ένα συνεκτικό και στοχευμένο σχέδιο δράσης πρόληψης και αντιμετώπισης της αστεγίας. Ειδικότερα, το πρόγραμμα «Κάλυψη», στοχεύει στην ενίσχυση νέων ατόμων και οικογενειών που τελούν σε συνθήκες οικονομικής επισφάλειας, κάποιοι εκ των οποίων κινδυνεύουν με απώλεια στέγης. Απευθύνεται σε δικαιούχους του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος από 25 έως 39 ετών, στους οποίους καλύπτεται το ενοίκιο τριών ετών. Περαιτέρω, με το πρόγραμμα «Κοινωνική Στέγαση» που υλοποιείται στους δήμους Αθήνας και Θεσσαλονίκης, οι ιδιοκτήτες επιδοτούνται ολικά για την ανακαίνιση και την ενεργειακή αναβάθμιση των διαμερισμάτων τους, με την προϋπόθεση να τα νοικιάσουν για 4 χρόνια στην πιο χαμηλή τιμή της αγοράς σε ευάλωτους συμπολίτες μας. 

Επιπλέον, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην επανένταξη στην κοινωνία άστεγων πολιτών που διαβιούσαν στο δρόμο ή σε πλήρως ακατάλληλα καταλύματα. Με το πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία» αντιμετωπίζουμε την αστεγία στο σκληρό πυρήνα της, διασφαλίζοντας στους ωφελούμενους στέγη για δύο χρόνια, αλλά και εργασία γι α έναν χρόνο και συμβουλευτική και ψυχολογική υποστήριξη, έτσι ώστε να ενδυναμωθούν και να κάνουν μια νέα αρχή στη ζωή τους.

Πέρα όμως από την αστεγία, οι πολυδιάστατες παρεμβάσεις της Κυβέρνησης παρέχουν ένα πλαίσιο για ευκαιρίες απασχόλησης, γιατί η εργασία αποτελεί το πιο ισχυρό ανάχωμα απέναντι στη φτώχεια. Η δημιουργία ενός αξιόπιστου επενδυτικού περιβάλλοντος, η ανάπτυξη προγραμμάτων κατάρτισης και εργασιακής ένταξης αστέγων και δικαιούχων του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος, η υλοποίηση προγραμμάτων για την τόνωση της επιχειρηματικότητας, έχουν αυξήσει τον ενεργό πληθυσμό της Χώρας και έχουν μειώσει το ποσοστό ανεργίας κάτω από 10%. 

Η Κυβέρνηση εφαρμόζει ένα ολιστικό και ολοκληρωμένο σχέδιο καταπολέμησης της φτώχειας και υποστήριξης των ευάλωτων συμπολιτών μας.

Μόνο μέσα από τη συνεργασία της κεντρικής εξουσίας, των δήμων και της κοινωνίας των πολιτών, μπορούμε να δημιουργήσουμε ένα πιο δίκαιο και βιώσιμο μέλλον για όλους. Όλοι οι πολίτες χωρίς διακρίσεις έχουν δικαίωμα σε μια ζωή με ισότητα και αξιοπρέπεια και η καταπολέμηση της φτώχειας μας αφορά όλους.