Προς μια ριζική «αναγέννηση» οδεύει η ουκρανική πολεμική αεροπορία, η οποία φαίνεται πως σταδιακά θα αρχίσει να αποκτά μια εικόνα πολύ διαφορετική από αυτήν που είχε στις αρχές του πολέμου.
O Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν, είπε την Τετάρτη πως αμερικανικής κατασκευής μαχητικά F-16 μεταφέρονται ήδη στην Ουκρανία από τη Δανία και την Ολλανδία και σύντομα («αυτό το καλοκαίρι») θα πετούν στους ουρανούς της χώρας. Η ουκρανική κυβέρνηση ζητούσε εδώ και πολύ καιρό μαχητικά F-16 προκειμένου να αντισταθμίσει τη ρωσική υπεροχή στον αέρα και δεδομένης της καταπόνησης σε κάθε επίπεδο και των απωλειών της δικής της αεροπορίας. Η Δανία έχει δεσμευτεί να στείλει 19 μαχητικά του τύπου και η Ολλανδία άλλα 24. Επίσης, την Τετάρτη η Νορβηγία ανακοίνωσε πως θα δώσει και αυτή έξι μαχητικά στην Ουκρανία.
Τον Ιούνιο η Γαλλία υποσχέθηκε, δια στόματος του προέδρου Μακρόν, να προμηθεύσει την Ουκρανία με έναν αριθμό μαχητικών Mirage 2000-5. Ο Γάλλος πρόεδρος αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός «διεθνούς συνασπισμού» για αυτόν τον σκοπό, αντίστοιχο αυτού που στήθηκε για την αποστολή F-16 στην Ουκρανία. Όσον αφορά στον αριθμό τους, παραμένει απροσδιόριστος- ωστόσο αξίζει να σημειωθεί πως η Dassault έχει παράξει συνολικά 111 Mirage 2000-5 (υπενθυμίζεται πως ο τύπος χρησιμοποιείται και από την ελληνική Πολεμική Αεροπορία).
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:
Θρύλοι εν αποστρατεία: Κινήσεις για πώληση παλιών Mirage 2000 της Πολεμικής Αεροπορίας
Γιατί βγαίνει προς πώληση μεγάλος αριθμός παλιών μαχητικών της Πολεμικής Αεροπορίας
Πέραν των δυτικής προέλευσης μαχητικών, η ουκρανική πολεμική αεροπορία ενδέχεται να λάβει και επιπλέον MiG-29: Το σοβιετικής/ ρωσικής προέλευσης μαχητικό υπηρετεί από παλιά στην αεροπορία της χώρας, είναι γνωστό σε χειριστές και προσωπικό υποστήριξης και έχει σηκώσει μεγάλο μέρος του βάρους του πολέμου στον αέρα.
Κατά την υπογραφή συμφώνου ασφαλείας μεταξύ Πολωνίας και Ουκρανίας από τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι και τον Πολωνό πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ έγινε αναφορά στο δικινητήριο μαχητικό, με τον Τουσκ να λέει πως η Πολωνία θα έδινε τα MiG-29 που της απομένουν (εκτιμάται πως είναι γύρω στα 15), εάν χώρες- σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ στείλουν μαχητικά για να συμβάλουν στην προστασία του πολωνικού εναερίου χώρου μέχρι η πολωνική αεροπορία να προμηθευτεί νέα, σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη. «Δεν μπορούμε απλώς να στείλουμε αμέσως τα MiG, επειδή αυτή τη στιγμή έχουν καθήκοντα εναέριας αστυνόμευσης» είπε σχετικά.
Είναι άγνωστο πόσα MiG-29 διαθέτει πλέον η Ουκρανία, η αεροπορία της οποίας έχει υποστεί βαριές απώλειες τα χρόνια του πολέμου. Πρόσφατα ρωσικές επιδρομές είχαν ως αποτέλεσμα την καταστροφή τουλάχιστον τριών μαχητικών στο έδαφος, μεταξύ των οποίων ένα MiG-29 και δύο Su-27 (βαρέος μαχητικού επίσης ρωσικής/ σοβιετικής προέλευσης που ήταν διαθέσιμο σε ακόμα μικρότερους αριθμούς από το MiG-29). Η Ουκρανία στην αρχή του πολέμου είχε περίπου 50 MiG-29. Θεωρείται ότι έχει χάσει τουλάχιστον 28, ενώ η Πολωνία και η Σλοβακία της έχουν στείλει 27 δικά τους- ωστόσο κάποια από τα αεροπλάνα αυτά δεν ήταν σε θέση να πετάξουν, και ήταν χρήσιμα μόνο ως πηγές ανταλλακτικών.
Σε κάθε περίπτωση, για να φέρουν αποτελέσματα τα νέα μαχητικά, απαραίτητη προϋπόθεση είναι και η ενίσχυση της ουκρανικής αεράμυνας, προκειμένου να μπορούν να προστατευτούν οι αεροπορικές βάσεις και στρατιωτικές εγκαταστάσεις εν γένει της χώρας από τις ρωσικές επιθέσεις- κάτι που έχει γίνει αντιληπτό από τους συμμάχους της, που έχουν ανακοινώσει αποστολές επιπλέον Patriot και άλλων σύγχρονων συστημάτων αεράμυνας.
Με πληροφορίες από Associated Press, Reuters, Le Monde, Forbes