Προς πρόωρες εκλογές η Γερμανία: Έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης ο καγκελάριος Σολτς

Οι εκλογές αναμένονται στα τέλη του Φεβρουαρίου
|
Open Image Modal
O Γερμανός καγκελάριος, Όλαφ Σολτς
via Associated Press

Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς έχασε την ψήφο εμπιστοσύνης στο γερμανικό κοινοβούλιο τη Δευτέρα, βάζοντας τη χώρα στον δρόμο για πρόωρες εκλογές στα τέλη του Φεβρουαρίου.

Ο Σολτς έλαβε τη στήριξη 207 βουλευτών στην 733 εδρών Μπούντεσταγκ, με 394 να ψηφίζουν εναντίον του και 116 να απέχουν. Για να κερδίσει χρειαζόταν 367.

H Γερμανός καγκελάριος ηγείται μιας κυβέρνησης μειοψηφίας μετά την κατάρρευση του τρικομματικού κυβερνητικού συνασπισμού στις 6 Νοεμβρίου, που ακολούθησε την αποπομπή του υπουργού Οικονομικών λόγω μιας διαφωνίας σχετικά με την αναζωογόνηση της γερμανικής οικονομίας. Οι ηγέτες αρκετών μεγάλων κομμάτων είχαν συμφωνήσει τότε πως εκλογές θα έπρεπε να λάβουν χώρα στις 23 Φεβρουαρίου, επτά μήνες νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν αρχικά.

Η ψήφος εμπιστοσύνης ήταν απαραίτητη επειδή το Σύνταγμα της Γερμανίας μετά τον Β′ Παγκόσμιο Πόλεμο δεν επιτρέπει στη Μπούντεσταγκ να διαλυθεί μόνη της. Τώρα ο πρόεδρος Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ πρέπει να αποφασίσει αν θα διαλύσει το κοινοβούλιο και θα κηρύξει εκλογές. Έχει 21 ημέρες για να πάρει αυτή την απόφαση και αναμένεται να το κάνει μετά τα Χριστούγεννα. Μετά τη διάλυση του κοινοβουλίου, οι εκλογές πρέπει να γίνουν εντός 60 ημερών.

Ο Σολτς είπε σε βουλευτές ότι οι εκλογές θα καθορίσουν αν «εμείς, ως ισχυρή χώρα, τολμάμε να επενδύσουμε δυναμικά στο μέλλον, έχουμε εμπιστοσύνη στους εαυτούς μας και στη χώρα μας, ή ρισκάρουμε το μέλλον μας; Ρισκάρουμε τη συνοχή μας και την ευημερία μας καθυστερώντας ήδη καθυστερημένες επενδύσεις;».

Η πρότασή του προς τους ψηφοφόρους περιλαμβάνει δεσμεύσεις για τον «εκσυγχρονισμό» των αυστηρών κανόνων που έχει θέσει η Γερμανία στον εαυτό της για το χρέος και για την αύνηση του εθνικού κατώτατου μισθού.

Ο κεντροδεξιός διεκδικητής, Φρίντριχ Μερτς, απάντησε πως «αφήνετε τη χώρα σε μια από τις μεγαλύτερες οικονομικές κρίσεις της στην μεταπολεμική ιστορία...στέκεστε εκεί και λέτε, business as usual, ας συσσωρεύσουμε χρέος σε βάρος της νεότερης γενιάς, ας ξοδέψουμε χρήματα και...η λέξη ανταγωνιστικότητα για τη γερμανική οικονομία δεν ακούστηκε ούτε μια φορά στην ομιλία που δώσατε σήμερα».

Ο καγκελάριος είπε ότι η Γερμανία είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ουκρανίας με στρατιωτικό υλικό στην Ευρώπη και θέλει αυτό να συνεχιστεί, μα υπογράμμισε την επιμονή του να μην αποσταλούν πύραυλοι μακράς εμβέλειας Taurus, λόγω προβληματισμών περί κλιμάκωσης του πολέμου με τη Ρωσία, και να μην σταλούν γερμανικές δυνάμεις στη σύγκρουση. «Δεν θα κάνουμε τίποτα που θέτει σε κίνδυνο τη δική μας ασφάλεια» είπε.

Ο Μερτς, που είναι ανοιχτός στην αποστολή των πυράυλων, δήλωσε πως «δεν χρειαζόμαστε ομιλίες περί πολέμου και ειρήνης» από το κόμμα του Σολτς. Ωστόσο σημείωσε ότι οι πολιτικοί αντίπαλοι στο Βερολίνο είναι ενωμένοι όσον αφορά στην «απόλυτη θέληση να κάνουμε τα πάντα ώστε αυτός ο πόλεμος στην Ουκρανία να τελειώσει το συντομότερο δυνατόν».

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν το κόμμα του Σολτς πίσω από τον αντιπολιτευόμενο συνασπισμό του Μερτς. Ο αντικαγκελάριος Ρόμπερτ Χέμπεκ, του οποίου οι Πράσινοι είναι ακόμα πιο πίσω, διεκδικεί επίσης την καγκελαρία. Η Εναλλακτική για τη Γερμανία (AfD) έχει παρουσιάσει την Άλιτς Βάιντελ ως υποψήφια, μα δεν έχει ελπίδες να κερδίσει την καγκελαρία επειδή τα άλλα κόμματα αρνούνται να συνεργαστούν με το AfD.

Με πληροφορίες από Associated Press