Προσπάθειες διάσωσης της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα στη διάσκεψη του Κατόβιτσε στην Πολωνία

Προσπάθειες διάσωσης της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα στη διάσκεψη του Κατόβιτσε στην Πολωνία
Open Image Modal
Reuters

Πολιτικοί ηγέτες καταφθάνουν σήμερα Δευτέρα στην πόλη του Κατόβιτσε στην Πολωνία, όπου έχουν αρχίσει δύο εβδομάδες συνομιλιών για τη διάσωση της Συμφωνίας του Παρισιού το 2015 για την κλιματική αλλαγή, καθώς αυξάνονται οι εκκλήσεις εξαιτίας αυτού που εκλαμβάνεται ως αδράνεια πάνω στο ζήτημα.

Οι εκπρόσωποι κάποιων εκ των ισχυρότερων χωρών και μεγαλύτερων ρυπαντών λάμπουν δια της απουσίας τους, καθώς οι ΗΠΑ έχουν ανακοινώσει πως αποσύρονται από τις σχετικές διαδικασίες του ΟΗΕ και η Κίνα δεν αναμενόταν να στείλει κορυφαίους αξιωματούχους της.

Για τη μεγιστοποίηση των πιθανοτήτων επιτυχίας, τεχνικές συνομιλίες άρχισαν την Κυριακή, μια ημέρα νωρίτερα από ό,τι σχεδιαζόταν, με απεσταλμένους από περίπου 200 χώρες να επιδίδονται σε διαφωνίες σχετικά με το αν θα εφαρμοστούν οι δεσμεύσεις της συμφωνίας σχετικά με τη μείωση της χρήσης ορυκτών καυσίμων.

Οι συνομιλίες στο Κατόβιτσε έχουν χαρακτηριστεί ως η σημαντικότερη συνδιάσκεψη του ΟΗΕ από την εμβληματική Συμφωνία του Παρισιού, καθώς προηγούνται μιας προθεσμίας ως το τέλος του έτους για συμφωνία σε «βιβλίο οδηγιών» ως προς την επιβολή δράσεων για τον περιορισμό της διεθνούς αύξησης της θερμοκρασίας μεταξύ 1,5 και 2 βαθμών Κελσίου.

Ωστόσο οι προσδοκίες για τις συνομιλίες στην Πολωνία είναι χαμηλές: Η ατμόσφαιρα πολιτικής ομόνοιας στο Παρίσι έχει δεχτεί πλήγμα από ένα κύμα λαϊκιστικών κυβερνήσων, που θέτουν τις εθνικές τους ατζέντες πάνω από τη συλλογική δράση.

Η Πολωνία, που φιλοξενεί τη συνδιάσκεψη, παραμένει «πιστή» στον άνθρακα, που ρυπαίνει περισσότερο από όλα τα ορυκτά καύσιμα, ζητώντας μια «δίκαιη μετάβαση», προκειμένου οι κοινότητες που βασίζονται στα ορυκτά καύσιμα να βοηθηθούν να αλλάξουν τον τρόπο ζωής τους.

Οι ταραχές στο Παρίσι το Σαββατοκύριακο, εν μέρει λόγω διαμαρτυριών για τις αυξήσεις στη φορολογία των καυσίμων, υπογραμμίζουν επίσης το δίλημμα: Πώς θέτουν οι πολιτικοί ηγέτες σε εφαρμογή πολιτικές οι οποίες θα κάνουν μακροπρόθεσμα καλό στο περιβάλλον χωρίς να υποβάλουν τους ψηφοφόρους σε επιπλέον έξοδα, βλάπτοντας τις προοπτικές επανεκλογής τους;

Τα Ηνωμένα Έθνη έχουν στόχο τη συγκέντρωση 100 δισ. δολαρίων ετησίως από το 2020 για δράση ως προς το κλίμα. Για να ενισχύσει αυτό το momentum, η Παγκόσμια Τράπεζα ανακοίνωσε τη Δευτέρα πως θα παρείχε επιπλέον 200 δισ. δολάρια μέσα σε πέντε χρόνια, από την αρχή της επόμενης δεκαετίας.

Στο μεταξύ, έρευνα του Ινστιτούτου Διεθνών και Ευρωπαϊκών Θεμάτων (Institute of International and European Affairs) υποδεικνύει πως η ρητορική και οι ενέργειες του Αμερικανού προέδρου, Ντόναλντ Τραμπ, προκαλούν μεγάλη ζημιά στη Συμφωνία του Παρισιού.

Επί Τραμπ, ομοσπονδιακοί περιβαλλοντικοί κανονισμοί στις ΗΠΑ σχετικά με το πετρέλαιο, το αέριο και τον άνθρακα έχουν ανακληθεί και, ως αποτέλεσμα, κάποια από τα πλέον ρυπογόνα projects ορυκτών καυσίμων καθίστανται ελκυστικότερα στους επενδυτές.

Σύμφωνα με την έρευνα, η απόσυρση των ΗΠΑ από τη Συμφωνία του Παρισιού έχει δημιουργήσει την «ηθική και πολιτική κάλυψη για να ακολουθήσουν και άλλοι», όπως πχ η Ρωσία και η Τουρκία, που έχουν αρνηθεί να επικυρώσουν τη συμφωνία. Επίσης, όπως σημειώνεται, έχει προκληθεί ζημιά και όσον αφορά στην καλή θέληση στις διεθνείς διαπραγματεύσεις, η οποία είναι ιδιαίτερα σημαντικός παράγων για τις συνομιλίες στην Πολωνία.

Όσον αφορά στα ορυκτά καύσιμα, παρουσιάζονται ως παράδειγμα οι επενδύσεις στον τομέα του άνθρακα από 36 αμερικανικές τράπεζες, που είδαν πτώση 38% το 2016, μετά την υπογραφή της Συμφωνίας του Παρισιού, αλλά οι οποίες αυξήθηκαν κατά 6% το 2017, αφού ορκίστηκε ο πρόεδρος Τραμπ.

(με πληροφορίες από Reuters, BBC)