Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν έφθασε στη Σαουδική Αραβία, πρώτο σταθμό μιας περιοδείας του στη Μέση Ανατολή με στόχο να προωθήσει μια εκεχειρία ανάμεσα στο Ισραήλ και τη Χαμάς και την είσοδο περισσότερης βοήθειας στη λωρίδα της Γάζας.
Ο Μπλίνκεν πρόκειται να συζητήσει με Άραβες εταίρους για τη Γάζα μετά τον πόλεμο και να ασκήσει πίεση στον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου να προχωρήσει στα συγκεκριμένα και απτά βήματα που ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ζήτησε αυτό το μήνα για να βελτιωθεί η ανθρωπιστική κατάσταση στη Γάζα.
Στο Ριάντ, ο Μπλίνκεν αναμένεται να συναντηθεί με υψηλόβαθμους Σαουδάραβες ηγέτες και να πραγματοποιήσει μια ευρύτερη συνάντηση με ομολόγους του από πέντε αραβικά κράτη -το Κατάρ, την Αίγυπτο, τη Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και την Ιορδανία- για να προχωρήσει περαιτέρω τις συνομιλίες σχετικά με το πώς θα μοιάζει η διακυβέρνηση της λωρίδας της Γάζας μετά τον πόλεμο, όπως δήλωσε υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.Στη συνέχεια ο Άντονι Μπλίνκεν πρόκειται να μεταβεί στην Ιορδανία και το Ισραήλ.
Στα σχέδιά του ενδέχεται να περιλαμβάνεται η χρηματοδότηση της ανοικοδόμησης του παλαιστινιακού εδάφους ή ακόμη η υποστήριξη για την εφαρμογή νέων δομών διακυβέρνησης μετά τον πόλεμο.
Η επίσκεψη του Μπλίνκεν πραγματοποιείται με την ευκαιρία μιας ειδικής διήμερης συνόδου του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ (WEF) στη σαουδαραβική πρωτεύουσα.
Το Ισραήλ δεν εκπροσωπείται στη σύνοδο αυτή και οι διαπραγματεύσεις για μια εκεχειρία με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ, του Κατάρ και της Αιγύπτου διεξάγονται αλλού, στο Κάιρο. Όμως η σύνοδος αναμένεται ότι θα είναι «μια ευκαιρία για δομημένες συνομιλίες» με «παράγοντες-κλειδιά», είχε υπογραμμίσει το Σάββατο ο πρόεδρος του WEF Μπόργκε Μπρέντε.
Ο ίδιος έκανε επίσης λόγο για «ένα είδος νέας δυναμικής στις συνομιλίες γύρω από τους ομήρους και για (...) μια δυνατή έξοδο από το αδιέξοδο στο οποίο βρισκόμαστε στη Γάζα.
Το Στέιτ Ντιπάρτμεντ ανακοίνωσε ότι ο Άντονι Μπλίνκεν θα «συζητήσει τις προσπάθειες που διεξάγονται με στόχο να επιτευχθεί μια κατάπαυση του πυρός στη Γάζα που θα επιτρέψει την απελευθέρωση των ομήρων». «Επίσης θα υπογραμμίσει τη σημασία της πρόληψης μιας περιφερειακής επέκτασης του πολέμου», σύμφωνα με την ίδια πηγή.
Στο μεταξύ η παλαιστινιακή ισλαμιστική οργάνωση Χαμάς δίνει σήμερα την απάντησή του στην πρόταση για αμοιβαία κατάπαυση του πυρός με το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, συμφωνία που προβλέπει επίσης την απελευθέρωση δεκάδων ισραηλινών ομήρων.
Θα γίνει στο Κάιρο τριμερής συνάντηση Αιγύπτου/Κατάρ/Χαμάς· επικεφαλής της αντιπροσωπείας αυτής της τελευταίας αναμένεται να είναι ο Χαλίλ αλ Χάγια, μέλος του πολιτικού βραχίονα του κινήματος, με ενεργή συμμετοχή στις διαπραγματεύσεις, σύμφωνα με πηγή του Γαλλικού Πρακτορείου στη Χαμάς, η οποία μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.
«Η ατμόσφαιρα είναι θετική, αν εξαιρεθούν τα νέα εμπόδια που τίθενται από το Ισραήλ», είπε. «Δεν προέκυψε κανένα μείζον πρόβλημα στις παρατηρήσεις και στα αιτήματα που θα υποβληθούν από τη Χαμάς για το περιεχόμενο της πρότασης» στη συνάντηση, πρόσθεσε η πηγή.
Πρόκειται για πρόταση που καταρτίστηκε από το Κάιρο και τροποποιήθηκε από την ισραηλινή κυβέρνηση. Είναι προφανώς εναλλακτική σε αυτήν της Χαμάς, η οποία στα μέσα Απριλίου επέμενε να ζητεί μόνιμη κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας — υπόθεση την οποία η κυβέρνηση του Ισραήλ αρνείται να συζητήσει καν.
Οι λεπτομέρειες της πρότασης δεν έχουν γίνει γνωστές. Ωστόσο, σύμφωνα με ρεπορτάζ του αμερικανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Axios, που επικαλέστηκε ισραηλινούς αξιωματούχους, περιλαμβάνει τη βούληση να συζητηθεί η αποκατάσταση «διαρκούς ηρεμίας» στη Λωρίδα της Γάζας.
Η συνάντηση του Καΐρου θα γίνει σχεδόν επτά μήνες μετά το ξέσπασμα του πολέμου, έναυσμα του οποίου ήταν η τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς στο νότιο Ισραήλ την 7η Οκτωβρίου.
Η Αίγυπτος, το Κατάρ και οι ΗΠΑ προσπαθούν, μάταια ως τώρα, να πείσουν τις αντιμαχόμενες πλευρές να σταματήσουν τις εχθροπραξίες.
Στα τέλη Νοεμβρίου, εκεχειρία μιας εβδομάδες επέτρεψε την απελευθέρωση 80 ομήρων που κράταγε η Χαμάς και, σε αντάλλαγμα, 240 Παλαιστίνιων εγκλείστων σε ισραηλινές φυλακές. Κ
Η εσωτερική πίεση στην κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου δεν παύει να εντείνεται. Το βράδυ του Σαββάτου, χιλιάδες άνθρωποι συμμετείχαν σε διαδήλωση στο Τελ Αβίβ για να απαιτήσουν να κλειστεί συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων που απήχθησαν την 7η Οκτωβρίου.
Στην τρομοκρατική επίθεση της Χαμάς σκοτώθηκαν περίπου 1.200 Ισραηλινοί. Η Χαμάς υποστηρίζει πως από τις ισραηλινές πολεμικές επιχειρήσεις που ακολούθησαν έχουν σκοτωθεί πάνω από 34.000 Παλαιστίνιοι.
Ο πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς κάλεσε την Ουάσιγκτον να εμποδίσει τη χερσαία επίθεση ευρείας κλίμακας που λέει ότι προετοιμάζει το Ισραήλ στη Ράφα, στο νότιο τμήμα της Γάζας, που ήδη βομβαρδίζεται, καθώς στην πόλη αυτή —πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο— έχουν καταφύγει πάνω από ένα εκατομμύριο Παλαιστίνιοι, στη μεγάλη πλειονότητά τους εκτοπισμένοι, οι περισσότεροι πάνω από μια φορά.
«Η Αμερική είναι η μοναδική χώρα που έχει τη δυνατότητα να εμποδίσει το Ισραήλ να διαπράξει αυτό το έγκλημα», είπε ο κ. Αμπάς, σύμφωνα με τον οποίο αυτή η επιχείρηση, που έχει αναγγελθεί επανειλημμένα από στελέχη της ισραηλινής κυβέρνησης, θα προκαλέσει «τη μεγαλύτερη καταστροφή στην ιστορία του παλαιστινιακού λαού».
«Αν υπάρξει συμφωνία (σ.σ. κατάπαυσης του πυρός) θα αναστείλουμε την επιχείρηση στη Ράφα», δήλωσε πάντως ο Iσραηλινός υπουργός Εξωτερικών Ισραέλ Κατς στο τηλεοπτικό δίκτυο Κανάλι 12.
Πιθανό ένταλμα σύλληψης σε βάρος Νετανιάχου
Στο μεταξύ, Ισραηλινοί αξιωματούχοι θεωρούν πως το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο ετοιμάζεται να εκδώσει εντάλματα σύλληψης σε βάρος υψηλόβαθμων στελεχών της κυβέρνησης για κατηγορίες σε σχέση με τον πόλεμο με τη Χαμάς.
Οι New York Times επικαλούνται πέντε Ισραηλινούς και ξένους αξιωματούχους, που εκτιμούν επίσης πως εξετάζονται και εντάλματα σύλληψης για ηγέτες της Χαμάς. Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι ανησυχούν πως μεταξύ αυτών σε βάρος των οποίων θα εκδοθούν τα εντάλματα είναι και πρωθυπουργός της χώρας, Μπενιαμίν Νετανιάχου.
Οι Times of Israel αναφέρουν, επικαλούμενο ισραηλινή κυβερνητική πηγή, πως το Ισραήλ κάνει προσπάθεια να αποτρέψει σχέδια του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για έκδοση εντάλματος σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και άλλων κορυφαίων Ισραηλινών αξιωματούχων. Της προσπάθειας ηγείται το Συμβούλιο Εθνικής Ασφαλείας, ενώ συμμετέχει και το υπουργείο Εξωτερικών, σύμφωνα με το δημοσίευμα. Πηγή ανέφερε πως θεωρείται ότι οι κατηγορίες θα εστιάζουν κυρίως στον ισχυρισμό πως το Ισραήλ προκάλεσε σκόπιμα λιμοκτονία στους Παλαιστίνιους στη Γάζα.
Μια τέτοια εξέλιξη θα αποτελούσε σημαντική επιδείνωση του διεθνούς status του Ισραήλ, καθώς θα εκλαμβανόταν ως πολύ σοβαρό ηθικό πλήγμα. Παράλληλα, θα μπορούσε να επηρεάσει την πορεία των πολεμικών επιχειρήσεων στη Γάζα.
Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ-AFP- Reuters- Times of Israel- New York Times