Πρόστιμα, εμβόλια και παραλλαγές

Βρείτε το λάθος στην εικόνα.
|
Open Image Modal
Νοέμβριος 2021 Σύνταγμα
Eurokinissi

Φτάσαμε και στον υποχρεωτικό εμβολιασμό. Ήταν αναμενόμενο. Τα περιθώρια στενεύουν, φτάσαμε τους 100 νεκρούς την ημέρα. Η πολιτεία δεν κατάφερε να περιορίσει την πανδημία. Η κοινωνία δεν έβαλε πλάτη. Έτσι, η επιβολή προστίμου για όσους άνω των 60 δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι η ύστατη προσπάθεια της κυβέρνησης να οριοθετήσει το παιχνίδι, τώρα μάλιστα που έκανε την εμφάνισή της και η «Ομικρον».

Όμως η κυβέρνηση έχει πολύ δρόμο μπροστά της, όχι γιατί το αντιεμβολιαστικό κίνημα είναι τόσο ισχυρό - άλλωστε οι «ψεκασμένοι» είναι ελάχιστοι - αλλά διότι ο κόσμος βρίσκεται σε σύγχυση, ήρθε και η παραλλαγή «Ομικρον» μαζί με τις δηλώσεις των επιστημόνων σχετικά με την επιτυχία που μπορεί να έχουν τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια για την αντιμετώπισή της και έκανε το τοπίο πιο θολό.

Είναι ενδεικτικά τα στοιχεία της πρόσφατης πανελλαδικής έρευνας της διαΝΕΟσις για το έβδομο κύμα της πανδημίας, που δημοσιεύθηκε τον Νοέμβριο.

Στο ερώτημα για ποιον/ποιους λόγους δεν σκέφτεστε να κάνετε το εμβόλιο κατά της covid 19 το 57,9% των ερωτηθέντων εξέφρασε τον προβληματισμό του ότι ίσως να μην είναι ασφαλές ή ότι μπορεί να έχει παρενέργειες.

«Δεν θα έχει αποτέλεσμα» απάντησε το 24,6%, «δεν ανήκω σε ομάδα υψηλού κινδύνου απάντησε το 11,1%, ενώ ένα 5,8% δήλωσε πως δεν πιστεύει ότι θα κολλήσει την ασθένεια.

Επίσης ένα 8,9% είπε πως «η νόσος είναι ήπια» και ένα 6,6% είπε πως έχει ήδη νοσήσει και το 12,4% απαντά πως δεν θα κάνει το εμβόλιο λόγω αλλεργιών ή άλλων προβλημάτων υγείας.

Και ερχόμαστε στις προβληματικές περιπτώσεις.

«Δεν πιστεύω ότι υπάρχει η νόσος» δηλώνει το 1,1% των ερωτηθέντων. Το 0,6% απαντά πως δεν θα κάνει το εμβόλιο γιατί δεν το επιτρέπει η θρησκεία του. Το 3,8% πως αλλοιώνει το DNA, το 1,2% πως το εμβόλιο έχει τσιπάκι και το 25,7% λέει ότι δεν εμπιστεύεται τα εμβόλια.

Αρα στην ουσία οι «ψεκασμένοι» αρνητές είναι ελάχιστοι, η πλειονότητα των ερωτηθέντων δεν πείσθηκε για την αποτελεσματικότητα των εμβολίων και κάποιοι ευθύνονται γι′ αυτό. 

Το ερώτημα είναι τώρα τι γίνεται. Οι νεκροί αυξάνονται και ο φόβος για την «Ομικρον» προκαλεί ρίγη στους αρμόδιους στο εξωτερικό και στην Ελλάδα. Και αυτό γιατί η «Ομικρον», σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, εντάσσεται στα στελέχη που προκαλούν ανησυχία καθώς εμφανίζει 32 μεταλλάξεις στο γονίδιο της πρωτεϊνικής ακίδας και εκφράζουν τους προβληματισμούς τους ότι το εμβόλιο μπορεί να μην είναι τόσο αποτελεσματικό στη νέα παραλλαγή, αλλά δεν ήταν σίγουροι και για τον ποσοστό επιτυχίας για την αντιμετώπιση της «Δέλτα».

Την ίδια ώρα ο διευθύνων σύμβουλος της Moderna Στεφάν Μπανσέλ επιβεβαιώνει σε συνέντευξή του στους Financial Times ότι η πληθώρα των μεταλλάξεων της παραλλαγής «΄Ομικρον» είναι πιθανό να την βοηθά να διαφεύγει της προστασίας που παρέχουν τα υπάρχοντα εμβόλια, καθιστώντας απαραίτητη την ανάπτυξη νέων εμβολίων, τα οποία ωστόσο, όπως ο ίδιος υπογράμμισε, μπορεί να χρειαστούν μήνες για παραχθούν.

Και ο διεθύνων σύμβουλος της Pfizer ο κ. Αλμπερτ Μπουρλά  σε δηλώσεις του στο CNBC, εξέφρασε τη βεβαιότητά του ότι το αντιικό χάπι για την αντιμετώπιση της Covid 19 θα καλύπτει και την «Όμικρον» και τόνισε πως σε λιγότερο από 100 ημέρες θα είναι έτοιμο και το εμβόλιο κατά του νέου στελέχους.

Παράλληλα με αυτές τις εξελίξεις η επικεφαλής της ΕΜΑ (Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων) Έμερ Κουκ δήλωσε πως «τα ήδη υπάρχοντα εμβόλια έχουν δείξει ότι συνεχίζουν να είναι αποτελεσματικά απέναντι στις μεταλλάξεις που κυκλοφορούν στην Ευρώπη» διευκρινίζοντας ωστόσο πως «πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι σε περίπτωση που χρειαστεί να αλλάξουμε τα υπάρχοντα εμβόλια κι αυτή είναι δουλειά που θα κάνουν οι εταιρείες».

Μέσα σε αυτό τον λαβύρινθο της αβεβαιότητας και ο πιο καλόπιστος πολίτης σίγουρα θα σταθεί διστακτικά απέναντι στις όποιες διαβεβαιώσεις.

«Εγώ αύριο κάνω την τρίτη δόση του εμβολίου. Για ποιο λόγο εάν δεν καλύπτει την “Όμικρον” πόσα εμβόλια θα κάνουμε;» μου είπε ένας ηλικιωμένος κύριος.

Αντίστοιχο προβληματισμό είχε και μια μητέρα που το παιδί της πηγαίνει στο νηπιαγωγείο. «Στην αρχή μας έλεγαν ότι τα παιδιά δεν νοσούν ή νοσούν ελαφριά. Μετά τις μεταλλάξεις άρχισε σιγά – σιγά η συζήτηση για τον εμβολιασμό των παιδιών από την ηλικία των 5 ετών για να καταλήξει σε σχεδόν βεβαιότητα. Δηλαδή δεν εμβολιάζονται αυτοί που πρέπει και γίνεται μετακύλιση του βάρους στα νήπια;».

Έτσι η δυσπιστία κλιμακώνεται ενώ οι νεκροί στη χώρα μας συνεχίζουν να αυξάνονται, η κοινωνία να παραμένει διχασμένη,  οι αρμόδιοι να μας διαβεβαιώνουν ότι η αγορά δεν πρόκειται να ξανακλείσει και κάποιοι από εμάς να συζητούμε ήδη για το που θα κάνουμε ρεβεγιόν φέτος τις γιορτές.