Πρόστιμο-ρεκόρ 170 εκατομμυρίων δολαρίων θα πληρώσει η Google καθώς κατηγορείται πως χρησιμοποίησε εσκεμμένα προσωπικά δεδομένα παιδιών από το YouTube για διαφημιστικούς σκοπούς.
Η απόφαση πάρθηκε από τον Γενικό Εισαγγελέα της Νέας Υόρκης ο οποίος συνεργάστηκε με Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου. Έπειτα από ενδελεχή έρευνα κατέληξαν στο συμπέρασμα πως το YouTube είχε παραβιάσει τον νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, ο οποίος είναι ευρέως γνωστός ως COPPA.
Οι ρυθμιστικές αρχές ανέφεραν ότι το YouTube, το οποίο ανήκει στην Google, συγκέντρωσε παράνομα τα δεδομένα των παιδιών - όπως κωδικούς αναγνώρισης που χρησιμοποιούνται για την παρακολούθηση της περιήγησης στο διαδίκτυο και τον χρόνο που αυτά σπαταλούν - χωρίς τη συγκατάθεση των γονέων τους.
Ο ιστότοπος επίσης παρουσίασε τον εαυτό του στους διαφημιστές ως κορυφαίο προορισμό για τα μικρά παιδιά, παρόλο που είπε σε ορισμένες διαφημιστικές εταιρείες ότι δεν ήταν απαραίτητη η συμμόρφωση με τον νόμο περί προστασίας της ιδιωτικής ζωής των παιδιών, επειδή δεν είχε θεατές κάτω των 13 ετών.
Στο πλαίσιο του διακανονισμού, το YouTube συμφώνησε να πληρώσει 170 εκατ. δολάρια (154 εκατ. ευρώ). Τα 136 εκατ. θα πάνε στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου και τα 34 εκατ. στη Νέα Υόρκη. Το ποσό είναι το μεγαλύτερο πρόστιμο που θα εισπραχθεί από την Επιτροπή για μία μη ποινική υπόθεση που αφορά την προστασία των παιδιών. Το προηγούμενο ρεκόρ κατείχε το πρόστιμο των 5,7 εκατ. δολαρίων που επεβλήθη φέτος στον ιδιοκτήτη της δημοφιλούς εφαρμογής βίντεο TikTok.
Σύμφωνα με τους όρους του διακανονισμού, ο οποίος εγκρίθηκε από την Επιτροπή με 3 ψήφους υπέρ και δύο κατά, το YouTube συμφώνησε επίσης να εγκαταστήσει ένα σύστημα το οποίο ζητά από τους ιδιοκτήτες των καναλιών να σηματοδοτούν το παιδικό περιεχόμενο που ανεβάζουν, για να αποφεύγονται οι στοχευμένες διαφημίσεις. Παράλληλα, το YouTube πρέπει να έχει την συγκατάθεση των γονέων πριν συγκεντρώσει και κοινοποιήσει προσωπικά στοιχεία όπως τα ονόματα των παιδιών ή τις φωτογραφίες τους.
(Με πληροφορίες από New York Times)