Με την ελληνική πρόταση για την δημιουργία κοινής task force EE και αραβικών χωρών προς διευκόλυνση των διαπραγματεύσεων για συμφωνία παύσης πυρός στην Γάζα, προσέρχεται ο Υπ.Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων.
Σημειώνεται πως στην σημερινή συνεδρίαση μετέχουν και πέντε υπουργοί αραβικών χωρών όπως και ο ΓΓ του Αραβικού Συνδέσμου.
″Είναι μοναδική ευκαιρία να συντονίσουμε τη δραστηριότητά μας. Πιστεύω ότι όλοι συμφωνούμε στην ουσία της πολιτικής μας ότι πρέπει να σταματήσουν αμέσως όλες οι εχθροπραξίες , πρέπει να απελευθερωθούν οι όμηροι, πρέπει να εργαστούμε για επιπλέον ανθρωπιστικούς διαδρόμους, χρειάζεται να εργαστούμε για λύση δύο κρατών που αποτελεί κοινό τόπο για εμάς. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να ενισχύσουμε την Παλαιστινιακή Αρχή” είπε ο έλληνας υπουργός.
Αναφερόμενος στην ελληνική πρόταση είπε: ”Θα προτείνω μία κοινή task force, συμπεριλαμβανομένων των υπουργών τόσο από τα αραβικά κράτη όσο και από την ΕΕ που θα μπορέσουν να απευθυνθούν και στα δύο μέρη έτσι ώστε να διασφαλιστούν αποτελεσματικές διαπραγματεύσεις για άμεση ειρήνη. Αύριο μπορεί να είναι πολύ αργά υπό αυτές τις συνθήκες».
Η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου και η αναγνώριση Παλαιστινιακού Κράτους από Ιρλανδία, Ισπανία
Στο μεταξύ, κατά την σημερινή συνεδρίαση των ευρωπαίων ΥΠΕΞ, ο Ισπανός, Χοσέ Μανουέλ Άλμπαρες δήλωσε οπως θα ζητήσει από τους 26 ομολόγους του να στηρίξουν επίσημα το Διεθνές Δικαστήριο και να διασφαλίσουν ότι το Ισραήλ θα σεβαστεί τις αποφάσεις του.
«Θα ζητήσω από τους άλλους 26 εταίρους μας να δηλώσουν τη στήριξή τους προς το Διεθνές Δικαστήριο και την απόφασή του και επίσης, αν το Ισραήλ συνεχίσει να ενεργεί κατά παράβαση της απόφασης του Δικαστηρίου, θα προσπαθήσουμε να λάβουμε τα σωστά μέτρα για να την επιβάλουμε», εξήγησε ο Άλμπαρες στη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου από τις Βρυξέλλες με τους ομολόγους του της Ιρλανδίας και της Νορβηγίας.
Ήδη η γερμανίδα ΥΠΕΞ, Αναλένα Μπέρμποκ δήλωσε προσερχόμενη πως η απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου είναι δεσμευτική και πρέπει να γίνει σεβαστή.
«Κανένας Ισραηλινός όμηρος δεν θα αφεθεί ελεύθερος, αν τώρα περισσότεροι άνθρωποι χρειαστεί να αναζητήσουν καταφύγιο σε σκηνές...Το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο ισχύει για όλους, και για τον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ συμπεριφέρεται στον πόλεμο», τόνισε.
Επίσης βασικό θέμα συζήτησης θα είναι και η απόφαση της Ισπανίας και της Ισλανδίας, που είναι μέλη της ΕΕ, όσο και της Νορβηγίας να προχωρήσουν στην αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους. Μάλιστα αύριο, Τρίτη 28 Μαϊου, να γίνουν και οι σχετικές επίσημες πράξεις.
Οι τρεις χώρες υποστηρίζουν πως μόνο με την αναγνώριση δύο ισότιμων κρατών δηλ. Παλαιστίνης και Ισραήλ, μπορεί να υπάρξει ελπίδα για λύση στο Παλαιστινιακό και να επέλθει μόνιμη ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
Ο δε ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ χθες υπερασπίστηκε της απόφασης των χωρών για αναγνώριση του Παλαιστινιακού Κράτους αντικρούοντας την οργισμένη αντίδραση και τα επιχειρήματα του Ισραήλ.
«Η ΕΕ δεν έχει την δυνατότητα να αναγνωρίσει ή να μην αναγνωρίσει το παλαιστινιακό κράτος. Πρόκειται για εθνική αρμοδιότητα. Ανήκει στα κράτη μέλη και είναι κυρίαρχη απόφαση. Κάποια το έκαναν ήδη. Η Ισπανία, η Ιρλανδία. Ξέρω ότι και άλλοι το σκέφτονται. Θέλω απλώς να πω ότι αναγνωρίζοντας το παλαιστινιακό κράτος δεν είναι δώρο στη Χαμάς, δεν σημαίνει υποστήριξη της τρομοκρατίας. Αυτό είναι τελείως παράλογο» σημείωσε. Παράλληλα, ο Ζοζέπ Μπορέλ ανέφερε ότι η αναγνώριση του παλαιστινιακού κράτος από αυτά τα κράτη δεν μπορεί να θεωρηθεί «αντισημιτική προσέγγιση», δεν μπορεί να θεωρηθεί «δώρο στη Χαμάς».