Πρώτη γυναίκα αστροναύτης από τον αραβικό κόσμο - Ποια είναι Νούρα Αλ Ματρούσι από τα ΗΑΕ

Επιλέχθηκε ανάμεσα σε 4.000 υποψήφιους για να μετάσχει στο φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.
Open Image Modal
Twitter/@HHShkMohd
Twitter/@HHShkMohd

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ανακοίνωσαν τους επόμενους δύο αστροναύτες που θα συμμετάσχουν στο φιλόδοξο διαστημικό της πρόγραμμα και η μία είναι, για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας και συνολικά του αραβικού κόσμου, γυναίκα.

Η απόφαση, όπως αναφέρει η Deutsche Welle ήρθε τη στιγμή που τα ΗΑΕ επικρίνονται σφόδρα σε ό,τι αφορά θέματα ισότητας των φύλων και δικαιωμάτων των γυναικών μετά και τις αποκαλύψεις σε βάρος του ηγέτη του Ντουμπάι, Μοχάμεντ μπιν Ρασίντ Αλ Μακτούμ για τη μεταχείριση της κόρης του, Λατίφα.

Ο Αλ Μακτούμ, ο οποίος επίσης υπηρετεί ως αντιπρόεδρος των ΗΑΕ, ανακοίνωσε πως η γυναίκα που θα λάβει μέρος στο πρόγραμμα ονομάζεται Νούρα Αλ Ματρούσι.  

Σε ανάρτηση το Twitter o Αλ-Μακτούμ αναφέρει πως η γυναίκα, όπως και ο  Μοχάμεντ Αλ Μούλα ”επιλέχθηκαν μεταξύ περισσότερων από 4.000 υποψηφίων για εκπαίδευση στη NASA για μελλοντικές αποστολές εξερεύνησης του διαστήματος.”

Η Αλ Ματρούσι,  28 ετών, εργάζεται ως μηχανικός στην National Petroleum Construction Co. με έδρα το Αμπού Ντάμπι ενώ ο Αλ Μούλα, 33 ετών, ως πιλότος για την αστυνομία του Ντουμπάι και είναι επικεφαλής του τμήματος εκπαίδευσης.

Αμφότεροι θα μεταβούν στο Διαστημικό Κέντρο Τζόνσον της NASA στο Χιούστον του Τέξας για εκπαίδευση. 

Open Image Modal
Reuters
Reuters

 

Ποια είναι τα σχέδια των ΗΑΕ;

Τα ΗΑΕ παρουσίασαν ένα φιλόδοξο διαστημικό πρόγραμμα που περιελάμβανε την κατασκευή ενός ανθρώπινου οικισμού στον Άρη μέχρι το έτος 2117. Το 2019, ο Χαζα αλ Μανσούρι έγινε ο πρώτος αστροναύτης των ΗΑΕ και πέρασε μια εβδομάδα στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό.

Τον Φεβρουάριο, τα ΗΑΕ έγιναν η πρώτη αραβική χώρα που ξεκίνησε μια επιτυχημένη διαπλανητική αποστολή με τον διαστημικό ανιχνευτή “Hope” να μπαίνει στην τροχιά του Άρη.

Η αποστολή ξεκίνησε από την Ιαπωνία τον Ιούλιο.

Η αποστολή αναμένεται να περάσει δύο χρόνια σε τροχιά γύρω από τον Άρη, να μελετήσει την ατμόσφαιρα του πλανήτη και την αλλαγή των εποχών και να εξασφαλίσει οπτικό υλικό. Τα δεδομένα θα κοινοποιηθούν στη διεθνή επιστημονική κοινότητα.

Η επιτυχία της αποστολής κάνει τα ΗΑΕ την 5η χώρα στον κόσμο που φτάνει στον Άρη. Οι γυναίκες αποτελούν το 80% της επιστημονικής ομάδας πίσω από την αποστολή του Άρη, σύμφωνα με το αρμόδιο υπουργείο. 

Πηγές: DW, DPA, Reuters