Δύο εβδομάδες προθεσμία έχει η κυβέρνηση για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την επόμενη δόση. Το χρονοδιάγραμμα και τα εναλλακτικά σενάρια για το χρέος

Δύο εβδομάδες προθεσμία έχει η κυβέρνηση για τα εκκρεμή προαπαιτούμενα που απαιτούνται για την επόμενη δόση. Το χρονοδιάγραμμα και τα εναλλακτικά σενάρια για το χρέος
Open Image Modal
SOOC

Δύο εβδομάδες προθεσμία για να κλείσει και τις τελευταίες δύο εκκρεμότητες έδωσαν στην ελληνική κυβέρνηση κατά το χθεσινό Eurogroup  οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης. Την πορεία υλοποίησης των δυο (Ελληνικό, πλειστηριασμοί) τελευταίων από τα συνολικά 110 προαπαιτούμενα της τρίτης αξιολόγησης του τρίτου Μνημονίου, η κυβέρνηση θα  την παρουσιάσει την 26η Φεβρουαρίου όταν και αναμένεται η νέα κάθοδος των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα, αν και όπως είπε και ο πρόεδρος του Eurogroup Μάριο Σεντένο, οι δύο εκκρεμότητες είναι εκτός αρμοδιότητας της κυβέρνησης. Η προετοιμασία ωστόσο της επίσκεψης των επικεφαλής των θεσμών ξεκινά, καθώς από σήμερα πιάνουν δουλειά στην Αθήνα τα τεχνικά κλιμάκια. 

Από το οικονομικό επιτελείο αναφέρουν ότι η ολοκλήρωση των δύο τελευταίων προαπαιτούμενων αφορά θέματα τεχνικής φύσης, γεγονός που καθιστά βέβαιη την εκταμίευση της δόσης των 5,7 δισ. ευρώ το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με τις πηγές η ουσία των επαφών με τους εταίρους έχει να κάνει με το τοπίο που δημιουργείται σχετικά με την επόμενη ημέρα από την ολοκλήρωση του τρίτου Μνημονίου, όπως και τις αποφάσεις για τη διευθέτηση του χρέους. 

Ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος, με τις συνεντεύξεις του τόσο στους Financial Times όσο και στη γαλλική Le Echoes έδωσε το στίγμα των ελληνικών επιδιώξεων. Στόχος καθαρή έξοδος από το Μνημόνιο, η διευθέτηση του χρέους δίνοντας ταυτόχρονα έμφαση στο ελληνικό αναπτυξιακό σχέδιο που θα παρουσιαστεί τον Απρίλιο. 

Ο γρίφος του χρέους

Οι εξελίξεις σχετικά με την επόμενη ημέρα του προγράμματος έχουν να κάνουν με τις συνδυαστικές αποφάσεις οι οποίες θα ληφθούν αναφορικά με τον τρόπο ελέγχου της οικονομίας, τη χρηματοδότηση της, τη διευθέτηση του χρέους αλλά και τους όρους και τις προϋποθέσεις που θα συνοδεύουν τις αποφάσεις.

Αυτές οι προϋποθέσεις όμως είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι πιθανό το ΔΝΤ να μην μπορέσει να βεβαιώσει για την βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Ωστόσο, μια έξοδος από το πρόγραμμα συνοδευόμενη από «σκιές» για την ελληνική οικονομία θα προκαλούσε ανησυχία στην αγορά, την στιγμή που θα ξεκινούσε η προσπάθεια αυτοδύναμης χρηματοδότησης της Ελλάδας από τις αγορές. 

Σε αυτό το σημείο και με σκοπό να αποφευχθούν οι αναταράξεις κατά την προσπάθεια εξόδου από το Μνημόνιο, ξεκινούν τα εναλλακτικά σενάρια. Ενδεικτικά το πακέτο για το χρέος θα μπορούσε να περιλαμβάνει μια σύνδεση του με τους ρυθμούς ανάπτυξης όπως προβλέπει η γαλλική πρόταση. Ταυτόχρονα θα μπορούσε η εφαρμογή των μέτρων για το χρέος να συνδεθεί με την επιστροφή των κερδών από ANFA’s και SMP’s.

Οι κατευθυντήριες γραμμές έχουν χαραχτεί από το Eurogroup τον Ιούνιο του 2017. Ωστόσο, το χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες ημέρες αποφασίστηκε κατά τη χθεσινή συνεδρίαση προκειμένου η αρχή των επαφών να γίνει στις 26 Φεβρουαρίου, όταν αναμένονται στην Αθήνα οι επικεφαλής του κουαρτέτου και στη συνέχεια να συζητηθούν οι εξελίξεις κατά τη διάρκεια του επόμενου Eurogroup στις 12 Μαρτίου.