Τα πρώτα ραντεβού μπορεί για τους περισσότερους από εμάς να είναι κάπως άβολα. Πόσες φορές δεν έχουμε «δαγκωθεί» να μην πούμε κάτι που δεν πρέπει; Πόσα φίλτρα βάζουμε στις σκέψεις και τις λέξεις μας, προτού τις εκφέρουμε, υπό τον φόβο της παρεξήγησης από ένα άτομο που γνωρίζουμε αμυδρά, αν όχι καθόλου;
Εν μέρει, καλά κάνουμε. Ειδήμονες του «αθλήματος» εξηγούν ότι υπάρχουν κάποια θέματα συζήτησης, τα οποία καλό είναι να προσπεράσουμε - τουλάχιστον την πρώτη φορά. Οι γνώστες του αντικειμένου αποκαλύπτουν ποιες είναι οι τρεις ερωτήσεις που πρέπει πάση θυσία να αποφύγουμε στο πρώτο ραντεβού.
1. «Ποιο είναι το παρελθόν γνωριμιών σου;»
«Είναι δελεαστικό να ρωτάς για την τελευταία σοβαρή σχέση ενός ατόμου ή πώς βρίσκει το τρέχον σκηνικό γνωριμιών, αλλά ερωτήσεις όπως αυτή, για να το θέσω ξεκάθαρα, απλώς δεν είναι ″διασκεδαστικές″», σύμφωνα με την dating coach, Μπλέιν Αντερσον - κάτι που θα έπρεπε να είναι ένα πρώτο ραντεβού, διασκεδαστικό.
«Η μόνη κατηγορία ερωτήσεων που θα συμβούλευα τους εργένηδες να αποφύγουν γενικά στα πρώτα ραντεβού είναι γύρω από το ιστορικό γνωριμιών», προσθέτει. «Δεν χρειάζεται να αναφέρεσαι στους πρώην στα πρώτα σου ραντεβού. Εστίασε στο εδώ και τώρα», συμβουλεύει. Και προσθέτει: «Να είστε παιχνιδιάρηδες και να κάνετε ερωτήσεις που θα κάνουν το ραντεβού σας να χαμογελάσει».
2. «Ηταν υπέροχα! Θα ήθελες να ξαναβγούμε;»
Αντί να μιλάς ήδη για δεύτερο ραντεβού ενώ είσαι ακόμη στο πρώτο, πάρε λίγο χρόνο για να σκεφτείς αν θέλεις να συνεχίσεις την γνωριμία σου με κάποιον, λέει η, προπονήτρια γνωριμιών Γκρέις Λι.
«Ο προγραμματισμός για το δεύτερο ραντεβού είναι μια μορφή πίεσης, μια μορφή ελέγχου αυτού του αμοιβαίου ενδιαφέροντος», λέει. «Για αυτό μου αρέσει να αφήνω ρευστά τα πράγματα στο πρώτο ραντεβού». Εξάλλου, συμπληρώνει, το να βάλεις κάποιον επί τόπου στη διαδικασία να απαντήσει στην πιθανότητα ενός δεύτερου ραντεβού σπάνια ενθαρρύνει μια ειλικρινή απάντηση.
«Αν ρωτήσεις κάποιον αν θέλει να πάει σε δεύτερο ραντεβού, το 99% θα πει ″ναι″, γιατί είναι τόσο άβολο να πει ″όχι″», λέει η Λι - και δεν έχει άδικο. Αντιθέτως, μπορούμε να το χειριστούμε πιο «έξυπνα» λέγοντας για παράδειγμα: «θα ήταν ωραίο να πηγαίναμε εκεί» για ένα εστιατόριο που έχει πέσει προηγουμένως στη συζήτηση. «Υπαινίσσεσαι κάτι για την επόμενη φορά, αλλά δεν το ζητάς επιτακτικά», εξηγεί η Λι.
3. «Περάσαμε ωραία στο μπαρ. Τα ποτά ήταν διασκεδαστικά - Να πάμε για φαγητό τώρα;»
Είναι γενικά ένα καλό σημάδι αν δεν θέλεις να τελειώσει το ραντεβού, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να το τραβάς με το ζόρι, συνιστά η Λι.
«Το πρόβλημα με ένα πρώτο ραντεβού 6-7 ωρών είναι ότι αποκομίζεις αυτή την ψευδή αίσθηση ότι έχεις πραγματικά μια οικειότητα με τον άλλον - χωρίς να ξέρεις αν στη συνέχεια όντως θα υπάρξει αληθινό δέσιμο», λέει.
Εάν και οι δύο νιώθετε μια ισχυρή σύνδεση, μπορείτε απλά να συνεχίσετε να την εξερευνάτε στα επόμενα ραντεβού. «Όσο καλό και αν είναι, ακόμα κι αν είναι αναπάντεχα καλό, παροτρύνω τους ανθρώπους να σταματούν μετά τον δεύτερο γύρο ποτών», επιμένει η Λι «Φύγετε και ας θέλετε περισσότερα. Αν η μαγεία είναι εκεί, θα οδηγήσει σε ένα δεύτερο ραντεβού», καταλήγει.
Πηγή: CNBC