Πρόβα εκλογών στη Βουλή: Με ατζέντα οικονομίας και Σκοπιανού ο Μητσοτάκης στη συζήτηση

Πρόβα εκλογών στη Βουλή: Με ατζέντα οικονομίας και Σκοπιανού ο Μητσοτάκης στη συζήτηση
Open Image Modal
Eurokinissi

Δίπλα στο Σκοπιανό τοποθετεί η ΝΔ στην επιχειρηματολογία κατά της κυβέρνησης και το ζήτημα της οικονομίας, με τα κορυφαία στελέχη να εκτιμούν ότι αυτά τα δυο ζητήματα θα αποτελέσουν και τα κεντρικά συνθήματα στην προεκλογική μάχη που για κάποιους αρχίζει - ανεπισήμως - με την σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή.

Δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι στην οδό Πειραιώς - εντός και εκτός των συνόρων - επιμένουν να αποδομούν το βασικό κυβερνητικό επιχείρημα περί καθαρής εξόδου τον προσεχή Αύγουστο, σημειώνοντας ότι αν η Ελλάδα είχε βγει πραγματικά από το 4ο μνημόνιο θα είχε και την ίδια μεταχείριση με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα δικά τους μνημόνια.

Σε αυτό το πνεύμα, σημειώνουν ότι η Ελλάδα είναι η μόνη στην οποία ολοκληρώνεται το πρόγραμμα με ένα πλαίσιο μεταμνημονιακής παρακολούθησης, το οποίο είναι πολύ πιο αυστηρό από αυτό το οποίο εφαρμόστηκε στην Πορτογαλία, στην Ιρλανδία ή στην Κύπρο.

Ενισχύοντας την επιχειρηματολογία τους, τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης υπερτονίζουν με τις δημόσιες τοποθετήσεις τους ότι η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα στην οποία η Κυβέρνηση προνομοθέτησε περικοπές συντάξεων και μείωση του αφορολόγητου για μετά το τέλος του προγράμματος, όπως επίσης είναι η μόνη χώρα στην οποία της επιβλήθηκαν, εξαιρετικά υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, ύψους 3,5% μέχρι το 2022 και 2,2% μέχρι το 2060.

Στο ραντάρ της γαλάζιας κριτικής παραμένει τόσο ο Ευρωπαίος επίτροπος όσο και άλλοι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι, για τις τελευταίες παρεμβάσεις τους για το τέλος των ελληνικών μνημονίων.

«Λογική η ανάγκη που κάποιοι έχουν να ωραιοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα. Όμως ούτε ο κ. Μοσκοβισί, ούτε κανείς άλλος Ευρωπαίος θα υποστεί τις μειώσεις των συντάξεων και τη μείωση του αφορολόγητου» έλεγαν με νόημα συνεργάτες του προέδρου της ΝΔ, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα που δυστυχώς δεν μοιάζει με τις άλλες χώρες που βγήκαν από τα προγράμματα. 

Εξηγούσαν μάλιστα ότι η Ελλάδα έχασε την τελευταία τριετία, σε επίπεδο ρυθμών ανάπτυξης, το ιδιωτικό της χρέος έχει εκτοξευθεί και ένα εκατομμύριο συμπολίτες βρίσκονται αντιμέτωποι με κατασχέσεις.

Αυτή θα είναι και η βασική επιχειρηματολογία του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την ομιλία του στη Βουλή, επιχειρηματολογώντας ότι η περίφημη «καθαρή έξοδος» δεν είναι τίποτα περισσότερο από την «καθαρή είσοδο» στο τέταρτο μνημόνιο, που από καιρό η Νέα Δημοκρατία έχει προειδοποιήσει ότι βρίσκεται προ των πυλών.

Ο πρόεδρος της ΝΔ θα μιλήσει για ένα ιδιότυπο μνημόνιο, που περιλαμβάνει μόνο νέα μέτρα που θα κληθούν και πάλι να πληρώσουν οι πολίτες, αλλά δεν περιλαμβάνει χρηματοδότηση, κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα ότι δεν μπορεί να κρύβεται άλλο πίσω από επικοινωνιακές φιέστες.