Ψυχολόγοι ερευνούν τις σουρικάτες και τη σχέση τους με τα ανθρώπινα συναισθήματα

Πόσο πιθανό είναι ένα κοινωνικό ζώο να προσαρμόζει τη συμπεριφορά του ανάλογα με τα συναισθήματα που ανιχνεύει στην αλληλεπίδρασή του με ανθρώπους.
Open Image Modal
via Associated Press

Είναι γνωστό ότι οι σουρικάτες είναι κοινωνικά ζώα που ζούνε σε αγέλες και τώρα ψυχολόγοι ερευνούν αν τα ζώα αυτά είναι ικανά να αντιληφθούν και τα ανθρώπινα συναισθήματα.

Ερευνητές και ψυχολόγοι από το Πανεπιστήμιο Nottingham Trent μελετούν τις σουρικάτες σε ζωολογικούς κήπους για να δουν αν μπορούν να ανιχνεύσουν στους ανθρώπους συναισθήματα όπως η ευτυχία, η θλίψη ή ο θυμός και αν προσαρμόζουν ανάλογα τη συμπεριφορά τους.

Open Image Modal
via Associated Press

Η ομάδα έχε σκοπό να κατανοήσει καλύτερα την πιθανή επίδραση που έχουν οι άνθρωποι στα ζώα του ζωολογικού κήπου, παρακολουθώντας τη συμπεριφορά και τις αλληλεπιδράσεις τους από τη μία με τους φύλακες του ζωολογικού κήπου, τους οποίους βλέπουν τακτικά, και από την άλλη με τους επισκέπτες του ζωολογικού κήπου, με τους οποίους δεν είναι εξοικειωμένα.

Η μελέτη θα διερευνήσει τον τρόπο με τον οποίο τα ζώα αντιδρούν σε διαφορετικούς ανθρώπους και κατά πόσον επιδεικνύουν ενσυναίσθηση αντικατοπτρίζοντας τα συναισθήματά τους.

Open Image Modal
via Associated Press

Η Δρ Σαμάνθα Γουόρντ, ερευνήτρια για την καλή διαβίωση των ζώων σε ζωολογικούς κήπους στη σχολή επιστημών για τα ζώα, την ύπαιθρο και το περιβάλλον του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, δήλωσε: «Τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους υφίστανται καθημερινές αλληλεπιδράσεις με οικείους και μη οικείους ανθρώπους και αυτό αποτελεί ιδανική ευκαιρία να δούμε αν αναγνωρίζουν τα ανθρώπινα συναισθήματα και αν κατά κάποιο τρόπο τα ”πιάνουν”».

Open Image Modal
via Associated Press

«Θέλουμε να μάθουμε αν αυτές οι ικανότητες μπορεί να επηρεάζονται από τη συχνότητα των αλληλεπιδράσεων ανθρώπων -ζώου, όπως μπορεί να συμβαίνει με τους ξένους, ή από την εξοικείωση με γνωστούς ανθρώπους, όπως οι φύλακες των ζωολογικών κήπων. Για παράδειγμα, αν οι φύλακες επηρεάζουν τη συμπεριφορά των σουρικάτων αλλά όχι οι επισκέπτες, τότε αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει τη διαχείριση των ζώων.

Οι ειδικοί πιστεύουν ήδη ότι τα εξημερωμένα ζώα, όπως οι γάτες, τα σκυλιά και τα άλογα, είναι σε θέση να καταλάβουν πώς αισθάνονται οι άνθρωποι, αλλά λιγότερα είναι γνωστά για τα άγρια ζώα που φιλοξενούνται σε ζωολογικούς κήπους.

Open Image Modal
via Associated Press

Οι σουρικάτες είναι ιδιαίτερα προσεκτικές στο περιβάλλον τους και συνήθως αλληλεπιδρούν τόσο με οικείους όσο και με άγνωστους ανθρώπους στο πλαίσιο της εμπειρίας των ζώων-επισκεπτών. Για τους λόγους αυτούς, θεωρούνται το τέλειο είδος για τη συγκεκριμένη έρευνα.

Open Image Modal
via Associated Press

Η Δρ Αννίκα Πόκνερ, αναπληρώτρια καθηγήτρια συγκριτικής ψυχολογίας στη σχολή κοινωνικών επιστημών του Πανεπιστημίου Nottingham Trent, δήλωσε: «Η μελέτη μας συνδυάζει την τεχνογνωσία στη βιολογία ζωολογικών κήπων και στις αλληλεπιδράσεις ανθρώπων-ζώων με την ψυχολογία και τη συγκριτική νόηση. Η αναγνώριση των συναισθημάτων των άλλων είναι ζωτικής σημασίας για την αποτελεσματική αλληλεπίδραση των κοινωνικών ζώων, συμπεριλαμβανομένων των ανθρώπων.

«Οι άνθρωποι είναι τόσο ευαίσθητοι στα συναισθήματα των άλλων, για παράδειγμα, η αλληλεπίδραση με ένα αγχωμένο άτομο μπορεί να αυξήσει το δικό μας άγχος. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε πόσο κοινή είναι αυτή η ικανότητα στα ζώα και ποιες είναι οι επιπτώσεις στις αλληλεπιδράσεις ανθρώπου-ζώου».

 

(Πηγή: Guardian)