Τόσο η Βόρεια όσο και η Νότια Κορέα πραγματοποίησαν δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων την Τετάρτη στην πιο πρόσφατη εξέλιξη σε μια κούρσα εξοπλισμών μεταξύ των δύο χωρών, στο πλαίσιο της οποίας Σεούλ και Πιονγκγιάνγκ αναπτύσσουν όλο και πιο εξελιγμένα όπλα ενώ οι προσπάθειες για συνομιλίες αποκλιμάκωσης αποδεικνύονται άκαρπες.
Η Νότια Κορέα πραγματοποίησε δοκιμή ενός εκτοξευόμενου από υποβρύχιο βαλλιστικού πυραύλου (SLBM), κάτι που την κατέστησε την πρώτη χώρα χωρίς πυρηνικά όπλα που αναπτύσσει τέτοιο σύστημα. Ο πρόεδρος Μουν της Νότιας Κορέας παρευρισκόταν στη δοκιμή αυτή όταν έγιναν γνωστά τα νέα περί εκτοξεύσεων πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα – τις πρώτες βορειοκορεατικές δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων από τον Μάρτιο.
Ειδικότερα, η Βόρεια Κορέα εκτόξευσε ένα ζεύγος βαλλιστικών πυραύλων που έπεσαν στη θάλασσα στα ανοιχτά των ανατολικών ακτών της, σύμφωνα με αξιωματούχους στη Νότια Κορέα και στην Ιαπωνία, μερικές ημέρες μετά τη δοκιμή ενός πυραύλου cruise που θεωρείται πως είναι ικανός να φέρει πυρηνική κεφαλή.
Η Βόρεια Κορέα συνεχίζει σταθερά την ανάπτυξη των οπλικών της συστημάτων εν μέσω του αδιεξόδου στις συνομιλίες για τον πυρηνικό της αφοπλισμό και τη μείωση του πυραυλικού της οπλοστασίου, με αντάλλαγμα άρση κυρώσεων. Οι διαπραγματεύσεις, οι οποίες είχαν αρχίσει μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του Κιμ Γιονγκ Ουν το 2018, έχουν «βαλτώσει» από το 2019.
Η Indo-Pacific Command των αμερικανικών ενόπλων δυνάμεων ανέφερε πως οι εκτοξεύσεις των πυραύλων από τη Βόρεια Κορέα δεν συνιστούσαν άμεση απειλή προς το προσωπικό, την επικράτεια ή τους συμμάχους των ΗΠΑ, μα υπογραμμίζουν την αποσταθεροποιητική επίδραση του βορειοκορεατικού (πυρηνικού/ πυραυλικού) προγράμματος. Ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Γιοσιχίντε Σούγκα, χαρακτήρισε την εκτόξευση των πυραύλων «εξωφρενική», και την καταδίκασε ως απειλή στην ειρήνη και ασφάλεια στην περιοχή.
Η Νότια Κορέα βρίσκεται και αυτή σε έναν «πυρετό» εξοπλισμών, σε ένα μεγάλο εύρος οπλικών συστημάτων, μεταξύ των οποίων βαλλιστικοί πύραυλοι, υποβρύχια και το πρώτο της αεροπλανοφόρο (ωστόσο τάσσεται κατά της εξάπλωσης των πυρηνικών όπλων και υπέρ της αποπυρηνικοποίησης της Κορεατικής Χερσονήσου).
Η κούρσα εξοπλισμών έχει ενταθεί επί Μουν, για μια σειρά λόγων, μεταξύ των οποίων η επιδίωξη για μεγαλύτερη αυτονομία στην εξωτερική πολιτική, οι προβληματισμοί περί αξιοπιστίας των ΗΠΑ μετά την προεδρία Τραμπ και οι στρατιωτικές εξελίξεις σε Βόρεια Κορέα και Κίνα, σύμφωνα με τον Ραμόν Πατσέκο Πάρντο, ειδικό σε θέματα Κορέας στο King’s College London.
Αξιωματούχοι ανέφεραν, στο πλαίσιο της δοκιμής του νοτιοκορεατικού SLBM, πως αναπτύσσονται και άλλοι προηγμένοι πύραυλοι, μεταξύ των οποίων ένας υπερηχητικός πύραυλος cruise και ένας βαλλιστικός πύραυλος με μεγαλύτερη κεφαλή.
Με πληροφορίες από Reuters