«Ψευδές ότι εγώ είχα προσωπική ατζέντα»: Τι απαντά η Εύα Καϊλή για το Κατάρ

Τι λέει για τις σχέσεις με τη χώρα.
|
Open Image Modal
via Associated Press

«Απολύτως ψευδή» χαρακτήρισε τα περί προσωπικής της ατζέντας που χρησιμοποιούσε ή πλάσαρε στο Κατάρ η Εύα Καϊλή, μέσω του δικηγόρου της, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, που μίλησε στον ΑΝΤ1.

Μεταφέροντας τις απόψεις της κατηγορούμενης για υπόθεση δωροληψίας και διαφθοράς, ο κ. Δημητρακόπουλος είπε ότι η κ. Καϊλή επισήμανε ότι από το 2019 υπήρχαν συζητήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ό,τι θα πρέπει να ανοιχτεί και αν αναπτύξει σχέσεις με το Κατάρ, το Κουβέιτ και το Ομάν, επειδή ήταν αναπτυσσόμενη περιοχή.

«Μου είπε ότι ο Γιοζέπ Μπορέλ και η Επίτροπος Γιόχανσον ήταν οι άνθρωποι που πρώτοι έλαβαν απόφαση για το Κατάρ. Η κ. Μέτσολα έκανε Επιτροπή για να αναπτυχθούν οι σχέσεις της Ευρωβουλής με το Κατάρ και έκανε την κ. Καϊλή αντιπρόσωπο της και όλες οι επαφές που έκανε στο Κατάρ και όσα είπε ήταν σύμφωνα με όσα απηχούν τις απόψεις της Επιτροπής και διαρκώς ήταν μαζί της κάποιος άνθρωπος της Ευρωβουλής», συμπλήρωσε ο κ. Δημητρακόπουλος.

Όπως υπογράμμισε, η κ. Καϊλή του είπε «αν πήγα στο Κατάρ και έκανα προσωπική ατζέντα, θα μπορούσε να με κατηγορήσει κάποιος ότι δωροδοκήθηκα για να περάσω τις θέσεις του Κατάρ. Όμως, δεν προσέφερα κάτι στο Κατάρ, άρα γιατί να με πληρώσουν;», ενώ συμπλήρωσε ότι «συνεργάτες της κ. Καϊλή μου είπαν ότι οι δηλώσεις της στην Ευρωβουλή ήταν δηλώσεις που τις υιοθέτησε από τον ILO, τον Διεθνή Οργανισμό Εργασίας».

Κληθείς να σχολιάσει την φωτογραφία με τα χρήματα που δημοσιοποίησε η εφημερίδα «Le Soir», ο κ. Δημητρακόπουλος είπε πως δεν μπορεί να γνωρίζει εάν αυτά προέρχονται από το σπίτι της κ. Καϊλή ή από άλλων συλληθφέντων, ενώ αρνήθηκε να απαντήσει και στο κατά πόσον ευσταθούν οι πληροφορίες ότι η ίδια δηλώνει αθώα και επιρρίπτει όλη την ευθύνη στον σύντροφο της.

«Βρέθηκαν χρήματα στην κ. Καϊλή, αλλά αυτά δεν προέρχονται από το Κατάρ, δεν υπάρχει καμία σχέση δωροδοκίας με το Κατάρ, δεν τους έκανε κανένα ρουσφέτι, καμία ανάγκη δεν την είχαν. Μάλιστα, τον Ιανουάριο του 2023 είχε αποφασιστεί να πάει να μιλήσει στην Ευρωβουλή ο Εμίρης του Κατάρ να μιλήσει» συμπλήρωσε.

Η ανακοίνωση του πληρεξούσιου δικηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου:

«Σχετικά με την ψευδή φημολογία περί πρωτοβουλιών της Εύας Καϊλή για την ανάπτυξη σχέσεων και συνεργασιών με την χώρα του Κατάρ, με απώτερο σκοπό τον χρηματισμό της, παραθέτουμε τα κάτωθι δεδομένα:

Η Εύα Καϊλή βρέθηκε στο Κατάρ ως αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στα πλαίσια των καθηκόντων της για την προώθηση της ατζέντας που της ανέθεσε η πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μέτσολα. Η ατζέντα περιλαμβάνει την προώθηση των σχέσεων ΕΕ και Μέσης Ανατολής και περιλαμβάνει μεταξύ άλλων την δυνατότητα της άρσης βίζας για τους πολίτες των χωρών Κατάρ, Κουβέϊτ, Ομάν. (Και προστέθηκε και το Εκουαδόρ στην ψηφοφορία).

Ο επίσημος εισηγητής της πρότασης ήταν ο Έρικ Μάρκαρντ, Γερμανός Ευρωβουλευτής με τους Πράσινους και επικεφαλής της Επιτροπής LIBE.

Η συγκεκριμένη ατζέντα εντάσσεται στο πλαίσιο της από 2019 επίσημης πολιτικής και πρωτοβουλίας της Κομισιόν, να αναθέσει στην επιτροπή LIBE του ΕΚ την προώθηση της.

Η Ίλβα Γιόχανσον, Επίτροπος Home Affairs και ο ανώτατος εκπρόσωπος Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ Γιόζεφ Μπόρελ, ήταν αυτοί που ξεκίνησαν τις σχετικές διαδικασίες από τη Ευρωπαϊκή Επιτροπή προς το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

Υπάρχουν αδιαμφισβήτητα αποδεικτικά στοιχεία από τα οποία προκύπτει ότι κάθε κίνηση, επαφή και δήλωση της Εύας Καϊλή για το Κατάρ, έγινε σε εκτέλεση και εφαρμογή της επίσημης πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης που χαράχθηκε σε ανώτατο επίπεδο και πάντα κατόπιν συνεννοήσεως και άδειας από την ηγεσία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η Εύα Καϊλή σε κάθε ταξίδι της στο Κατάρ συνοδευόταν πάντα σε κάθε της βήμα από τον Ευρωπαίο αξιωματούχο Roberto Bendini». 

Στο μεταξύ, νέες εφόδους πραγματοποίησαν οι αρχές σε γραφεία αξιωματούχων που εργάζονται στο Ευρωκοινοβούλιο.

Όπως μετέδωσε το Politico, περίπου 10 γραφεία που συνδέονταν με αξιωματούχους στο Στρασβούργο σφραγίστηκαν από τις υπηρεσίες ασφαλείας του Ευρωκοινοβουλίου- γραφεία που συνδέονταν με τα ίδια άτομα που στοχεύθηκαν κατά τις εφόδους της Παρασκευής στις Βρυξέλλες. Επιπρόσθετα, σφραγίστηκε το γραφείο βοηθού του Ιταλού ευρωβουλευτή Πιέτρο Μπάρτολο. Επίσης, ερευνητές στις Βρυξέλλες σφράγισαν το γραφείο της Μισέλ Ριού, αξιωματούχου της υποεπιτροπής ανθρωπίνων δικαιωμάτων του Ευρωκοινοβουλίου και κατασχέθηκε εξοπλισμός ηλεκτρονικών υπολογιστών.

Υπενθυμίζεται πως στο πλαίσιο των ερευνών κατά της διαφθοράς στο Ευρωκοινοβούλιο κατασχέθηκαν πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ στα σπίτια του πρώην ευρωβουλευτή Πιερ Αντόνιο Παντσέρι και της Εύας Καϊλή, η οποία καθαιρέθηκε από τη θέση της αντιπροέδρου. Η ίδια αρνείται, μέσω του δικηγόρου της οικογένειας, όλες τις κατηγορίες, ενώ σε εξέλιξη είναι έρευνες για τα περιουσιακά της στοιχεία.