«Ψεύτικος» και «φάρσα» ο πόλεμος στην Ουκρανία, λένε νέες θεωρίες συνωμοσίας

Η επέτειος του ενός έτους από την έναρξη της ρωσικής εισβολής οδήγησε σε έξαρσή τους.
Open Image Modal
via Associated Press

Η επέτειος του ενός χρόνου από την έναρξη της ρωσικής εισβολής και του πολέμου στην Ουκρανία οδήγησε σε μια έξαρση των σχετικών ψευδών ισχυρισμών και των θεωριών συνωμοσίας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- με κάποιες αναρτήσεις να αποκτούν εκατομμύρια αλληλεπιδράσεις, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC.

Ένας αριθμός από δεξιών τάσεων λογαριασμούς στις ΗΠΑ με πολλούς followers ανέβασαν μια σειρά από ισχυρισμούς, σύμφωνα με τους οποίους όλος ο πόλεμος στην Ουκρανία μπορεί να είναι μια «φάρσα», ένα «hoax» από πλευράς των δυτικών ΜΜΕ και κυβερνήσεων.

Σύμφωνα με μια από αυτές που φαίνεται να κερδίζει έδαφος, όλος ο πόλεμος είναι «ψεύτικος», με κάποιους λογαριασμούς να ισχυρίζονται πως υπάρχει έλλειψη υλικού (βίντεο, εικόνες κλπ) από το μέτωπο. Ένας «influencer» με 1,4 εκατομμύρια followers ισχυρίστηκε πως «δεν υπήρχε περιεχόμενο» και «λεπτομερείς ενημερώσεις» για τον πόλεμο. Την ανάρτηση αυτή κοινοποίησε και ο πρώην σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Μάικλ Φλιν, που πρόσθεσε «προκαλώ τον οποιονδήποτε να πει πως κάνει λάθος».

Βεβαίως, στην πραγματικότητα ο πόλεμος στην Ουκρανία καταγράφεται λεπτομερώς σε καθημερινή βάση, με τεράστιο όγκο ντοκουμέντων, μαρτυριών και υλικού – τόσο από διεθνή ΜΜΕ, όσο και από χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, τόσο πολίτες όσο και στρατιωτικούς που πολεμούν στα μέτωπα της Ουκρανίας (σε μια έκταση άνευ προηγουμένου), ενώ κυβερνήσεις, υπηρεσίες και οργανισμοί ανά τον κόσμο έχουν παρουσιάσει και παρουσιάζουν στοιχεία για τον πόλεμο.

Φυσικά, ως γνωστόν, οι οπαδοί των θεωρών συνωμοσίας δεν πτοούνται από τέτοια «πεζά» πράγματα- και κυκλοφορούν υλικό διαφόρων ειδών για να υποστηρίξουν τις θέσεις τους. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι η περίπτωση μιας πολυκατοικίας στο Κίεβο που χτυπήθηκε από πύραυλο δύο ημέρες μετά την έναρξη της εισβολής. Δημοσιογράφοι κατέγραψαν λεπτομερώς τα γεγονότα, και εικόνες με μια μεγάλη τρύπα πάνω του έκαναν τον γύρο του κόσμου. Ωστόσο τον τελευταίο καιρό έγιναν viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης εικόνες από το επισκευασμένο σε ένα βαθμό κτίριο, που συνοδεύονται από ισχυρισμούς πως το κτίριο δεν χτυπήθηκε ποτέ, επειδή, όπως λένε, θα ήταν αδύνατον να επισκευαστεί ένα κτίριο έτσι εν μέσω πολέμου. Υπενθυμίζεται πως το Κίεβο δέχεται μεν τακτικές ρωσικές πυραυλικές επιθέσεις, ωστόσο δεν είναι στην πρώτη γραμμή από τον Μάρτιο του 2022, που υποχώρησαν οι ρωσικές δυνάμεις οι οποίες είχαν κινηθεί εναντίον του. Επίσης, η διαδικασία των επισκευών του κτιρίου, που άρχισε τον Μάιο, έχει καταγραφεί από ουκρανικά ΜΜΕ.

Σε άλλη μια περίπτωση, σε ένα βίντεο με υποτιθέμενο δημοσιογράφο στην Ουκρανία μπροστά από σάκους με πτώματα ένα φαίνεται να «κινείται», οδηγώντας στο «συμπέρασμα» πως «ηθοποιοί» έπαιζαν τους «νεκρούς» για να υποστηριχθεί το δυτικό αφήγημα για τον πόλεμο. Ωστόσο στην πραγματικότητα το βίντεο αυτό προέρχεται από ρεπορτάζ της αυστριακής εφημερίδας Osterreich πριν την έναρξη του πολέμου, για διαμαρτυρία σχετικά με το κλίμα στη Βιέννη, όπου ακτιβιστές επιχειρούσαν να δείξουν τους κινδύνους των εκπομπών άνθρακα. Σημειώνεται πως το βίντεο έχει χρησιμοποιηθεί και σε σχέση με την πανδημία Covid.

Άλλη μια περίπτωση είναι αυτή ενός βίντεο και εικόνων που υποτίθεται πως δείχνουν την «κατά λάθος αποκάλυψη» ότι ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι έχει σωσία (παρόμοια εμφάνιση και ρούχα). Στην πραγματικότητα πρόκειται για τον Μαξίμ Ντόνετς, προσωπικό σωματοφύλακα του Ζελένσκι και επικεφαλής της ομάδας ασφαλείας του από τον Μάιο του 2019, ο οποίος έχει καταγραφεί πολλές φορές να τον ακολουθεί σε δημόσιες εμφανίσεις του.