Ψηφιακή Αθήνα 2018: Μια νέα εποχή ανοίγεται, με χρήσιμες υπηρεσίες για την καθημερινότητά μας

«Η βασικότερη πρόκληση είναι να εκπαιδεύσουμε τους πολίτες στην έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού, δίνοντάς τους τις κατάλληλες δεξιότητες», είπε ο κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης στη HuffPost.
|
Open Image Modal
Alok Ojha / EyeEm via Getty Images

Μια Αθήνα που φροντίζει για την ισότιμη πρόσβαση όλων των κατοίκων στην ψηφιακή εποχή, μια Αθήνα «ανοιχτή» παρουσίασε ο δήμαρχος Αθηναίων κ. Γιώργος Καμίνης τη Δευτέρα στο νέο κολυμβητήριο της πόλης, «Σεράφειο».

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, ο κ. Καμίνης, η κυρία Catherine  Oliver, επικεφαλής της ομάδας Μέσων και Ψηφιακής Στρατηγικής του Bloomberg  Associates και ο κ. Κωνσταντίνος Χαμπίδης, Chief Digital Officer του πρότζεκτ, «ξετύλιξαν» τον οδικό χάρτη του 2018: Σύστησαν τις εφαρμογές που θα εγκατασταθούν στην πόλη, εστιάζοντας στις ανάγκες των κατοίκων και με στόχο την παροχή καλύτερων και -κυρίως- ευκολότερων υπηρεσιών.

«Προτεραιότητα είναι να αναπτύξουμε τις ηλεκτρονικές υπηρεσίες για τους δημότες σε συνεργασία με φορείς ψηφιακών υπηρεσιών του δήμου Αθηναίων», είπε ο κ.Καμίνης στους παρευρισκόμενους αλλά και σε όσους παρακολουθούσαν την εκδήλωση διαδικτυακά, μέσω της υπηρεσίας live streaming.

Ήδη από το δεύτερο εξάμηνο του 2017, ο δήμος Αθηναίων εγκαινίασε τις πρώτες ψηφιακές εφαρμογές, οι οποίες είναι διαθέσιμες στους δημότες. Οι υπηρεσίες αυτές είναι οι:

  • ηλεκτρονική υπογραφή που εφαρμόζεται σε όλη την αλυσίδα της δημοτικής διοίκησης

  • ηλεκτρονικές πληρωμές και ηλεκτρονικές εγγραφές σε παιδικούς σταθμούς του δήμου

  • πλατφόρμα «Νοιάζομαι» που διασυνδέει όλες τις ιατρικές και κοινωνικές δομές του δήμου

  • ηλεκτρονική πλατφόρμα διαχείρισης αθλουμένων στις αθλητικές εγκαταστάσεις του δήμου

  • υπηρεσία ηλεκτρονικής στάθμευσης.

Επιπλέον, με την ίδρυση του Athens Digital Lab, άνοιξαν οι υποδομές της πόλης σε νέους επιστήμονες και επιχειρηματίες. «Αναπτύσσουμε λύσεις που βελτιώνουν την καθημερινότητα των πολιτών με τη βοήθεια προηγμένων τεχνολογιών όπως είναι το Διαδίκτυο των Πραγμάτων (Internet of Things)», εξήγησε ο κ.Καμίνης.

Οι προκλήσεις

Σημαντικό ρόλο για την υλοποίηση του πρότζεκτ «Ψηφιακή Αθήνα 2018» έχει ο Chief Digital Officer, Κωνσταντίνος Χαμπίδης, του οποίου οι αρμοδιότητες σχετίζονται με τον ψηφιακό μετασχηματισμό στην Αθήνα. «Η μεγάλη πρόκληση καταρχάς είναι η εσωτερική συνεργασία, το να μπορέσουμε όλοι μαζί εμείς εσωτερικά στο δήμο να δούμε διαφορετικά πρόσωπα σε διαφορετικά επίπεδα, να συνεργαστούμε και να παράξουμε δουλειά και έργα. Αυτό το έχουμε καταφέρει και είμαστε σε έναν πολύ καλό βαθμό», λέει ο κ. Χαμπίδης στη HuffPost Greece.

«Μεγάλη πρόκληση είναι επίσης να συνεργαστείς και με άλλους φορείς της πόλης και της χώρας που έχουν τεχνογνωσία, να μάθεις από αυτούς, να μάθεις καλές πρακτικές. Η τρίτη πρόκληση και πιο βασική για εμάς είναι πώς θα περάσουμε την έννοια του ψηφιακού μετασχηματισμού στον πληθυσμό της πόλης, εκπαιδεύοντάς τον και δίνοντάς του δεξιότητες για να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις της νέας εποχής», συμπληρώνει.

Τι θα δούμε μέσα στο 2018

Μέσα στους επόμενους μήνες, οι κάτοικοι της Αθήνας θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν τις πρώτες πιλοτικές εφαρμογές των νέων υπηρεσιών να πραγματοποιούνται.

Μέσα στο 2018, θα εμπλουτιστεί ο ψηφιακός οδηγός της Αθήνας (προσφέρει μια πιο ολοκληρωμένη εμπειρία της πόλης), με τη συμβολή της αναπτυξιακής εταιρείας του δήμου, «This is Athens».

Αλλαγές θα σημειωθούν και στις υπηρεσίες του δήμου Αθηναίων: μεγάλος αριθμός των υπαλλήλων του δήμου θα αποκτήσει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε ταχύτητες gigabit, ενώ και θα είναι επαρκείς οι δυνατότητες ευρυζωνικής πρόσβασης στο διαδίκτυο για τους πολίτες σε δημόσια κτίρια ή ανοιχτούς δημόσιους χώρους. Παράλληλα, η δημοτική αρχή θα ενισχύσει την ενσύρματη και ασύρματη ευρυζωνικότητα, στοχεύοντας ώστε ένας αριθμός των κατοίκων της Αθήνας να μπορεί να έχει πρόσβαση σε ταχύτητες έως 50Mbps.

Ιδιαίτερη σημασία έχει το πρόγραμμα «Ανοιχτά σχολεία» καθώς και τα προγράμματα του κόμβου καινοτομίας και επιχειρηματικότητας Innovathens και του προγράμματος στη νέα δημοτική δομή «Λέλα Καραγιάννη». Αυτά τα προγράμματα προσφέρουν ευκαιρίες για εκμάθηση τεχνολογικών δεξιοτήτων όπως 3D printing, robotics, μαθήματα street map και ανοιχτού κώδικα.

Τέλος, ο κ. Καμίνης τόνισε τη σημασία της πρόσβασης στην πληροφορία, τη γνώση και την ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων, ώστε να διαμορφωθεί μια πραγματικά ψηφιακή Αθήνα. «Το ψηφιακό χάσμα αποτελεί μια διαρκή πρόκληση. Κανένας ψηφιακός μετασχηματισμός δεν πρόκειται να πετύχει αν οι κάτοικοι ως πολίτες και όχι ως απλοί χρήστες, δεν έχουν συμπεριληφθεί σε αυτό. Ανεξαρτήτως ηλικίας, καταγωγής, φύλου, εισοδήματος ή εκπαίδευσης, όλοι οι κάτοικοι της πόλης και οι επισκέπτες πρέπει να έχουν πρόσβαση στην ψηφιακή μάθηση», είπε ο κ.Καμίνης.