Στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, την προηγούμενη Κυριακή, παρουσιάστηκε η ψηφιακή πλατφόρμα Digital Society, που αποτελεί την πλατφόρμα «γέφυρα» της Παράταξης με την κοινωνία. Είναι φανερό ότι διανύοντας την 4η βιομηχανική επανάσταση, οι συνθήκες αλλάζουν και εμείς οφείλουμε να είμαστε παρόντες.
Απώτερος στόχος είναι ένας ανοικτός διάλογος με όλους τους πολίτες, ένα δηλαδή κάλεσμα προς όλη την κοινωνία των πολιτών, ώστε να λάβουν μέρος στον περιφερειακό διάλογο, για καλές πρακτικές, για ιδέες, για προτάσεις που αφορούν τις τοπικές κοινωνίες.
Το 2012, η ραγδαία απόνομιμοποίηση του πολιτικού μας φορέα, κυρίως στην κοινωνική μας βάση, λόγω της προώθησης ενός προγράμματος λιτότητας, οδήγησε μέρος του κόσμου μας στη ριζοσπαστική αριστερά.
Όμως η Παράταξη μας, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, έρχεται από πολύ μακριά, για να πάει πολύ μακριά. Είμαστε ένα κόμμα με βαθιές αναφορές στην κοινωνία . Είμαστε ένα κόμμα που ιδρύθηκε για να αποτελέσει ένα αυθεντικό λαικό κίνημα εξουσίας, όχι μια Μη Κυβερνητική Οργάνωση ή ένα κόμμα διαμαρτυρίας.
Οι πολίτες μας παρασκολουθούν στενά και για να μας εμπιστευτούν ξανά, έχουμε χρέος να μην τους απογοητεύσουμε. Απέναντι σε μια γενιά ανθρώπων που θέλουν να μείνουν στην Πατρίδα τους, να εργαστούν εδώ, να επενδύσουν επιχειρηματικά εδώ. Απέναντι σε μια γενιά ηλικιωμένων ανθρώπων, που υποστηρίζονται από ένα σύστημα με ελλιπείς κοινωνικές και ασφαλιστικές παροχές.
Θέλουμε ένα κόμμα, γεμάτο ζωντάνια και νεότητα. Με μια νεολαία που θα ονειρευτεί ξανά. Με τους σύγχρονους μη προνομιούχους, τη δυναμική γενιά να μπορεί να έχει άμεση συμμετοχή και ιδέες, να τις δίνεται τουλάχιστον ο λόγος να ακουστεί.
Το ερώτημα είναι τι στόχους έχουμε και πως μπορεί να μας βοηθήσει η ψηφιακή πλατφόρμα. Τι θέλουμε να πετύχουμε. Δεν είμαστε απλώς ένα think tank, μια απλή δεξαμενή σκέψεων της κοινωνίας των πολιτών. Από τις απαρχές τους, τα think tanks έχουν γίνει παγκόσμιο φαινόμενο, με περισσότερους από 7.500 οργανισμούς παγκοσμίως να εργάζονται για την ενίσχυση των αποτελεσμάτων πολιτικής. Πώς είναι πραγματικά να δουλεύεις για αυτά τα «πανεπιστήμια χωρίς φοιτητές»; Βρισκόμαστε μπροστά σε ένα μοντέλο που δίνει βαρύτητα στους εξής τρείς πυλώνες:
Αυτοοργάνωση – Αλληλεπίδραση – Συνδιαμόρφωση θέσεων. Ποιος ο ρόλος μας στο νέο μοντέλο;
Θέλουμε τοπικές οργανώσεις ζωντανές. Οι ψηφιακές πλατφόρμες είναι απλώς το μέσο που θα μας επιτρέψει να βρεθούμε όλοι μαζί και ας είμαστε μακριά, για να συνομιλήσουμε με τον κόσμο μας, να δημιουργήσουμε δράσεις, να δημιουργήσουμε προτάσεις που θα βοηθήσουν στη συνδιαμόρφωση των πολιτικών αποφάσεων.
Σε όλο τον κόσμο και εν μέσω πανδημίας, δημιουργήθηκαν κέντρα συνδιαμόρφωσης αποφάσεων και ομάδες εργασίας που βοήθησαν στην δημιουργία και χάραξη πολιτικών προσδιορίζοντας καινοτόμες και χωρίς αποκλεισμούς στρατηγικές παρέμβασης. Αυτό θέλουμε μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας.
Οι δεξαμενές σκέψης μπορούν να είναι ζωτικής σημασίας για την ενθάρρυνση των κυβερνήσεων, ώστε να προωθήσουν τον ψηφιακό μετασχηματισμό, την σημασία της διαμόρφωσης της άτυπης οικονομίας σε παράγοντα ανάκαμψης, εστιάζοντας σε βασικούς πυλώνες. Τη δημιουργία ενημερωμένων βάσεων δεδομένων, καθιστώντας την επίσημη απασχόληση την ευκολότερη και πιο επιθυμητή λύση και υιοθέτηση μιας συνολικής μεταρρυθμιστικής προσέγγισης για την άτυπη οικονομία.
Επιδιώκουμε τη δημιουργία ομάδων εργασίας, χωρίς αποκλεισμούς με δημόσιες και ιδιωτικές στρατηγικές. Η ιστορική αυτή παράταξη δημιούργησε δεσμούς πολιτικούς ισχυρούς με ανθρώπους απ’ όλες τις κοινωνικές ομάδες, δεσμούς εμπιστοσύνης.
Στις 8 Μαΐου ψηφίζουμε τους εκπροσώπους μας, τα άτομα που θα μπουν μπροστά για εμάς, στηρίζουμε όλους όσους ήταν δίπλα μας στα χρόνια της οικονομικής κρίσης, όλους όσους κράτησαν τις τοπικές οργανώσεις μας «ζωντανές» και όλους όσους επιθυμούν να γίνουν σύμμαχοι στη μάχη για μια κοινωνία με λιγότερες ανισότητες. Η ιστορία έχει αποδείξει πως ξεχνάμε εύκολα. Θυμόμαστε – Στηρίζουμε – Συμμετέχουμε στις 8 Μαϊου.
***
Γιώργος Σ. Ντούρος
Οικονομολόγος – Διεθνολόγος