Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο για το ΕΣΥ - Αποσύρθηκε η ρύθμιση για τους ιδιώτες γιατρούς

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε η αντιπολίτευση.
Open Image Modal
Δεύτερη ημέρα συζήτησης στην Ολομέλεια της Βουλής, των άρθρων και του συνόλου του σχεδίου νόμου "Δράσεις δημόσιας υγείας - Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας", Παρασκευή 12 Απριλίου 2024. (ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ/EUROKINISSI)
Eurokinissi

Ψηφίστηκε στη Βουλή το σχέδιο νόμου «Δράσεις δημόσιας υγείας – Ρυθμίσεις για την ενίσχυση του Εθνικού Συστήματος Υγείας». Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκε μόνο η Νέα Δημοκρατία. Καταψήφισε η αντιπολίτευση.

Η αντιπολίτευση καταψήφισε και το άρθρο 7 για τους όρους και τις προϋποθέσεις άσκησης ιδιωτικού έργου των ιατρών κλάδου ΕΣΥ, με εξαίρεση την Ελληνική Λύση που δήλωσε «παρών».

Στις ρυθμίσεις προς εφαρμογή του εθνικού σχεδίου δράσης για τη δημόσια υγεία, τα κόμματα τοποθετήθηκαν ως εξής:

  • στο άρθρο 3 «Υλοποίηση δράσης δημόσιας υγείας “Προληπτικές διαγνωστικές εξετάσεις μαστογραφίας κατά του καρκίνου”» η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας ψήφισαν «ναι». «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ και η Ελληνική Λύση. «Όχι» δήλωσαν Νέα Αριστερά και «Νίκη».
  • στο άρθρο 4 «Ειδικές ρυθμίσεις για την υλοποίηση του Προγράμματος “Προαγωγή Υγείας Οικογένειας και Παιδιού”», «ναι» ψήφισαν η ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ, οι «Σπαρτιάτες» και η Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΚΕ. «Όχι» δήλωσαν Ελληνική Λύση, Νέα Αριστερά και Νίκη.
  • στο άρθρο 5 «Κινητές Μονάδες Υγείας στο πλαίσιο του Εθνικού Προγράμματος Πρόληψης “ΣΠΥΡΟΣ ΔΟΞΙΑΔΗΣ”», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» δήλωσαν ο ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΚΕ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσε η «Νίκη»
  • στο άρθρο 6, «Υλοποίηση της δράσης “Λειτουργικός Εκσυγχρονισμός του Συστήματος Δημόσιας Υγείας”», «ναι» ψήφισαν ΝΔ, ΠΑΣΟΚ, «Σπαρτιάτες» και Πλεύση Ελευθερίας. «Παρών» ο ΣΥΡΙΖΑ, η Ελληνική Λύση και η Νέα Αριστερά. «Όχι» δήλωσαν το ΚΚΕ και η Νίκη.

Στην απόσυρση της ρύθμισης για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ από το νομοσχέδιο για την δημόσια υγεία και το Εθνικό Σύστημα Υγείας προχώρησε ο Υπουργός Υγείας Άδωνις Γεωργιάδης.

Η απόφαση πάρθηκε μετά από τις έντονες αντιδράσεις της αντιπολίτευσης.

 

 

«Δέχομαι τη Βουλή ως πεδίο διαλόγου και όχι αντιπαράθεσης. Δεν θέλω μια σημαντική μεταρρύθμιση να κρυφτεί πίσω από ένα διαδικαστικό ζήτημα», ανέφερε ο Υπουργός και στη συνέχεια επισήμανε ότι η ρύθμιση ήταν αίτημα και του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου και άλλων φορέων του ιατρικού κόσμου.

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Ειρήνη Αγαπηδάκη λίγο πριν τη ψήφιση του νομοσχεδίου δήλωσε ότι «στο άρθρο 7 προσθέτουμε εδάφιο που δίνει τη δυνατότητα στους ιδιώτες γιατρούς να ασκούν έργο στο ΕΣΥ, με συγκεκριμένες προϋποθέσεις. Οι περαιτέρω προϋποθέσεις και προδιαγραφές θα καθοριστούν με ΚΥΑ».

 

 

Νομοσχέδιο για ιδιώτες γιατρούς στο ΕΣΥ: Οι αντιδράσεις

Το εδάφιο που προστέθηκε μετά το πέρας του καταλόγου χωρίς μάλιστα να καθορίζει συγκεκριμένες προδιαγραφές προκάλεσε τη σφοδρή αντίδραση της αντιπολίτευσης.

Αρχικά, ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Διονύσης Καλαματιανός ανέφερε: «Κύριε υπουργέ, η συζήτηση δεν είναι μόνο ότι αιφνιδιάστηκε, αλλά πάτε και κάνετε κάτι που δεν προβλέπετε. Αυτό που περιγράψατε στην επιτροπή και φέρνετε εδώ είναι στην ουσία άρθρο. Είναι αυτοτελές. Φέρτε τροπολογία και όχι 10 λεπτά με νομοτεχνική. Γιατί δεν είναι νομοτεχνική και φυσικά πρέπει να υπάρξει και η έκθεση του γενικού λογιστηρίου».

Ενώ και ο Μιχάλης Κατρίνης από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής διαφώνησε λέγοντας ότι «κανείς δεν αμφέβαλε ότι ήταν πολιτική σας πρόθεση να το φέρετε. Όντως το είπατε, εμείς διαφωνούμε. Είναι αιφνιδιασμός όταν εισάγετε διάταξη νόμου στο πέρας του καταλόγου. Άρα οι βουλευτές δεν έχουν δικαίωμα να τοποθετηθούν».