(Προσοχή, σκληρές εικόνες)
Φωτογραφίες μωρών και μικρών παιδιών, τα πτώματα των οποίων έχουν ξεβραστεί στις ακτές της Λιβύης, έδωσαν στη δημοσιότητα ανθρωπιστικές οργανώσεις, επισημαίνοντας με τον πλέον τραγικό τρόπο την συνεχιζόμενη ανθρώπινη τραγωδία που εκτυλίσσεται στη Μεσόγειο για όλους εκείνους που προσπαθούν να προσεγγίσουν τα παράλια της Ευρώπης.
Σύμφωνα με τις οργανώσεις, τα παιδιά ταξίδευαν με τους γονείς τους σε μια από τις πολλές λέμβους που απέπλευσαν από τη Λιβύη τις τελευταίες ημέρες.
«Είμαι ακόμα σοκαρισμένος από τη φρίκη αυτών των εικόνων», έγραψε στο twitter o Όσκαρ Καμπς, ιδρυτής της Proactiva Open Arms. «Αυτά τα μικρά παιδιά και οι γυναίκες είχαν όνειρα και φιλοδοξίες για τη ζωή τους».
Η Νάνσι Πόρσια, ιταλίδα δημοσιογράφος που ειδικεύεται σε θέματα που αφορούν τη Λιβύη ανέφερε, σύμφωνα με τον Gurrdian, πως τα πτώματα εντοπίστηκαν σε μια παραλία στη Ζουβάρα το Σάββατο, συλλέχθηκαν από τον στρατό και θάφτηκαν στο κοντινό νεκροταφείο Αμπού Καμάς.
Οι εικόνες, θύμισαν την περίπτωση του μόλις τριών ετών Αϊλάν Κουρντί, το κορμάκι του οποίου βρέθηκε μπρούμυτα, μισοθαμμένο στην άμμο σε μια τουρκική ακτή το 2015. Η φωτογραφία ρίγη συγκίνησης, θλίψη και οργή παγκοσμίως.
Εκπρόσωπος της υπηρεσίας μετανάστευσης του ΟΗΕ στην Ιταλία δήλωσε ότι δεν είναι σαφές πότε τα θύματα αναχώρησαν από τη Λιβύη ή τι συνέβη στο σκάφος που επέβαιναν.
«Αυτές είναι δραματικές εικόνες», δήλωσε ο Φλάβιο Ντι Τζιάκομο. «Προσπαθούμε να ανακαλύψουμε τι συνέβη με τη βοήθεια των συναδέλφων μας στη Λιβύη. Υπάρχουν πολλά ναυάγια που δεν καταγράφονται ποτέ. Δεν μπορούμε να αποκλείσουμε ότι μπορεί τα θύματα, να επέβαιναν σε ένα από αυτά».
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν επιβιβαστεί σε αμφιβόλου ποιότητας σκάφη και λέμβους στη Λιβύη με προορισμό τα παράλια της Ευρώπης τις τελευταίες εβδομάδες, καθώς οι διακινητές εκμεταλλεύονται τις ήρεμες θάλασσες της εποχής. Πολλοί από τους επιβαίνοντες δεν φτάνουν ποτέ στον προορισμό τους.
Την περασμένη εβδομάδα, οι αρχές της Τυνησίας δήλωσαν ότι δεκάδες άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε ναυάγιο στα ανοικτά των ακτών της χώρας, ενώ τον Απρίλιο περισσότεροι από 130 άνθρωποι πέθαναν όταν η φουσκωτή λέμβος στην οποία επέβαιναν, ανατράπηκε.
Σύμφωνα με την υπηρεσία μετανάστευσης του ΟΗΕ, περί τα 630 άτομα πέθαναν από τις αρχές του έτους προσπαθώντας να φτάσουν στην Ευρώπη.
Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Μάριο Ντράγκι, συναντήθηκε με τον Γάλλο πρόεδρο, Εμμανουήλ Μακρόν, στις Βρυξέλλες για να συζητήσει τη διαχείριση των αφίξεων μεταναστών και τις προοπτικές σταθεροποίησης στη Λιβύη και την Κεντρική Αφρική με τη βοήθεια ενισχυμένης γαλλο-ιταλικής συνεργασίας.
Ο Ντράγκι και ο Μακρόν συμφώνησαν για την ανάγκη στενού και διαρκούς συντονισμού μεταξύ Ρώμης και Παρισιού, προκειμένου η ΕΕ να διαδραματίσει πιο αποφασιστικό ρόλο στην Αφρική, όπως αναφέρει το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa.