Τα νέα δεδομένα στην οικονομία, τα κόκκινα δάνεια και την κατάσταση των τραπεζών θα εξετάσουν σήμερα οι επικεφαλής των Θεσμών με το Ελληνικό επιτελείο, με στόχο να καταλήξουν σε κοινή ημερομηνία για την ενεργοποίηση του νέου πτωχευτικού νόμου. Εκ των πραγμάτων το ορόσημο της 1ης Μαΐου έχει χαθεί, με αποτέλεσμα να θεωρείται δεδομένη μια ολιγόμηνη παράταση του ισχύοντος καθεστώτος προστασίας της πρώτης κατοικίας.
Ο αναγκαστικός συμβιβασμός των δυο πλευρών θα μεταφέρει την ημερομηνία ενεργοποίησης του νέου νόμου το πιθανότερο το Σεπτέμβριο, καθώς οι δανειστές παραμένουν ανυποχώρητοι στο Ελληνικό αίτημα για παράταση της προστασίας της πρώτης κατοικίας έως το τέλος του 2020. Εξαιτίας των έκτακτων οικονομικών συνθηκών που προκάλεσε η πανδημία, η κυβέρνηση έχει ήδη υποβάλει πρόταση στους Θεσμούς, να παραταθεί για 8 μήνες το υφιστάμενο καθεστώς, με τους δανειστές ωστόσο να μην δείχνουν διάθεση συναντίληψης της κατάστασης.
Μοναδική εξαίρεση είναι η παράταση 3-4 μηνών προκειμένου να περάσει το πρώτο στάδια εξάπλωσης του ιού και η κυβέρνηση να έχει τον απαραίτητο χρόνο να ολοκληρώσει το νέο πτωχευτικό δίκαιο. Ως εκ τούτου, εάν δεν προκύψει νέα έκτακτη κατάσταση εξαιτίας του ιού, το πιθανότερο είναι από τον Σεπτέμβριο να πάψει να ισχύει οποιαδήποτε μορφή προστασίας της πρώτης κατοικίας, παρά το γεγονός ότι η οικονομίας και μαζί της νοικοκυριά και επιχειρήσεις, μπαίνουν σε μια νέα περίοδο κρίσης.
Νέος πτωχευτικός νόμος
Κατά τη διάρκεια των επαφών οι επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών, θα εξετάσουν τη πρόοδο που έχουν καταγράψει οι αρμόδιες υπηρεσίες στη σύνταξη του νέου νόμου, προκειμένου να σχηματίσουν πλήρη εικόνα. Αξιωματούχοι από την ελληνική πλευρά αναφέρουν ότι η δουλειά προχωρά κανονικά και οι Θεσμοί δεν έχουν εκφράσει ούτε αντιρρήσεις, ούτε προβληματισμούς για το νέο νόμο, ωστόσο, οι διαπραγματεύσεις μεταξύ των δύο πλευρών θα συνεχιστούν και τους επόμενους μήνες.
Το νέο πτωχευτικό δεν θα θυμίζει σε τίποτα το καθεστώς προστασίας για την πρώτη κατοικία που παρείχε ο «νόμος Κατσέλη». Οι διατάξεις του θα καταργηθούν στο σύνολο τους και τη θέση τους θα πάρει ένα νέο σύστημα πτώχευσης των φυσικών προσώπων. Στόχος είναι το νέο πλαίσιο να δομηθεί στη βάση που θέτει η κοινοτική οδηγία σχετικά με τη «δεύτερη ευκαιρία» των οφειλετών. Δηλαδή «στην προληπτική αναδιάρθρωση, την απαλλαγή από τα χρέη και τις ανικανότητες ή την έκπτωση οφειλετών», όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η Ευρωπαϊκή οδηγία.
Αυτό σημαίνει ότι ο δανειολήπτης δεν θα μπορεί να προστατέψει την πρώτη του κατοικία από κατασχέσεις και πλειστηριασμούς. Μοναδική δυνατότητα θα είναι να εξαιρέσει από τη διαδικασία πλειστηριασμού την πρώτη κατοικία, εφόσον όμως αποδείξει ότι μπορεί να πληρώσει κανονικά τα χρέη που συνδέονται με αυτή. Η πρόβλεψη του νέου πτωχευτικού δικαίου θα είναι όσοι δεν μπορούν να εξυπηρετήσουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις να ρυθμίζουν τις οφειλές τους ή ακόμα και να διαγράφουν ένα μέρος αυτών, αφού όμως πρώτα έχουν ρευστοποιήσει πλήρως το σύνολο της περιουσίας τους. Με αυτό τον τρόπο το νέο σύστημα θα τους δίνει την «ευκαιρία» να κάνουν μια νέα αρχή, αφού πρώτα όμως θα έχουν χάσει το σύνολο της περιουσίας.