Purposeful: η ελληνική startup που αναζητά θεραπείες για τις σπάνιες ασθένειες

Purposeful: η ελληνική startup που αναζητά θεραπείες για τις σπάνιες ασθένειες
Open Image Modal
Benjavisa via Getty Images

Είμαι ο CEO και ένας εκ των συνιδρυτών της εταιρείας purposeful, η οποία δραστηριοποιείται στην επανατοποθέτηση φαρμάκων, με τη βοήθεια της πρωτοποριακής υπολογιστικής πλατφόρμας που έχει στη φαρέτρα της.

Πιο συγκεκριμένα, αυτό που κάνει η purposeful είναι να ανακαλύπτει τις επιπρόσθετες βιολογικές δράσεις των φαρμάκων που κυκλοφορούν ήδη στην αγορά, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην αντιμετώπιση σπάνιων ασθενειών.

Γιατί οι σπάνιες ασθένειες; Παρά το ότι φτάνουν τις 7000 σε αριθμό και επηρεάζουν συνολικά 350 εκατομμύρια ανθρώπους, οι σπάνιες ασθένειες έχουν ιστορικά παραμεληθεί από τις μεγάλες φαρμακευτικές εταιρείες. Το 95% των ασθενειών αυτών δεν έχει θεραπεία. Υπάρχει συνεπώς μια σημαντική μερίδα του πληθυσμού που επιζητά λύσεις.

Στην purposeful δεν είμαι μόνος. Η ομάδα μας συνδυάζει εμπειρία στα επιστημονικά πεδία της χημειοπληροφορικής, βιοπληροφορικής, αρχιτεκτονικής λογισμικού και μηχανικής μάθησης από τη βιομηχανία και την ακαδημία, με εκτενή προϋπηρεσία στην βιοστατιστική ανάλυση, στις προβλέψεις βιοδραστικότητας, την εξόρυξη μηχανισμών δράσης φαρμάκων και τη μοντελοποίηση πολύπλοκων βιολογικών και χημικών δεδομένων.

Εκτός από ιδέα και ομάδα, τι άλλο χρειάζεται μια startup; Νομίζω πως το “timing” είναι μια από τις σημαντικότερες παραμέτρους. Η έρευνα αγοράς που κάναμε εντόπισε τον δυναμισμό του κλάδου, καθώς οι πωλήσεις των «ορφανών» φαρμάκων θα διπλασιαστούν μέχρι το 2022. Ωστόσο, αυτό που χρειάζεται για να προχωρήσει μια ιδέα από το χαρτί στην υλοποίηση είναι η χρηματοδότηση.

Στο όραμα μας συμμετέχει η Metavallon VC: Mε την επένδυσή της, η Metavallon VC μας δίνει τη δύναμη που χρειαζόμαστε για να πραγματοποιήσουμε το όραμά μας στην Ελλάδα, συμμετέχοντας ενεργά στον αγώνα κατά των σπάνιων ασθενειών.

Την πορεία μας στήριξαν ακαδημαϊκοί και επιχειρηματικοί φορείς: Η θερμοκοιτίδα INVENT ICT μας ενέταξε στη δομή της. Το πρόγραμμα ΕΠΙΝΟΩ/ΕΜΠ μας στήριξε σε θέματα καινοτομίας, με την τεχνογνωσία του σε υποστήριξη ιδεών υψηλής επιστημονικής στάθμης, οι IDGC Disruptors και η Ένωση Εταιρειών Κινητής Τηλεφωνίας ήταν δίπλα μας σε θέματα εξωστρέφειας και επιχειρηματικής στρατηγικής.

Μπορεί να ανθίσει η επιχειρηματικότητα στην Ελλάδα; Παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν στη χώρα μας τα τελευταία χρόνια, είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει χώρος στο Ελληνικό οικοσύστημα για δεμένες ομάδες με σχέδιο, ρεαλισμό και επιμονή.

Για περισσότερες πληροφορίες 

https://www.purposeful.eu/