Συνεργάσιμος φέρεται να είναι με τη βελγική Δικαιοσύνη ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, σύντροφος της Εύας Καϊλή και πρώην συνεργάτης του Ιταλού πρώην ευρωβουλευτή Αντόνιο Παντσέρι, σύμφωνα με τις ιταλικές εφημερίδες La Repubblica και Corriere della Sera, επιβεβαιώνοντας, σε πολύωρη ανάκρισή του, μεγάλο μέρος των συμπερασμάτων των εισαγγελέων.
Πιο αναλυτικά, σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, o 35χρονος Ιταλός φαίνεται να αναφέρθηκε αναλυτικά στην δραστηριότητα της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης Fight Impunity, την οποία είχε δημιουργήσει ο Παντσέρι και, όπως γράφει η Corriere, «μπορεί από την συγκεκριμένη ΜΚΟ, να πέρασαν χρήματα που ενδέχεται να κατέληξαν στην Καϊλή ή σε άλλα πρόσωπα».
«Η Fight Ιmpunity ήταν η οδός που είχε επιλεγεί για δοσοληψίες χρημάτων», προσθέτει η ιταλική εφημερίδα La Repubblica. Υπάρχει η αίσθηση, πάντως, όπως επισημαίνει η εφημερίδα της Ρώμης, ότι ο Φραντσέσκο Τζόρτζι προσπαθεί, κατά το δυνατόν, να υπερασπιστεί την πρώην αντιπρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, λέγοντας πως πρέπει να μείνει με την κόρη τους.
Η βελγική Le Soir από την πλευρά της σημειώνει ότι ο σύντροφος της ευρωβουλευτού ομολόγησε διαφθορά και παρεμβάσεις προς όφελος του Μαρόκου και του Κατάρ.
Σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα που συμβουλεύτηκαν η Le Soir και η La Repubblica, ο Φ. Τζόρτζι αναγνωρίζει ότι είναι μέλος μιας οργάνωσης που χρησιμοποιείται τόσο από το Μαρόκο όσο και από το Κατάρ για να παρεμβαίνει στις ευρωπαϊκές υποθέσεις και ότι ο ρόλος του στην «οργάνωση» αυτή ήταν «να διαχειρίζεται τα μετρητά». Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι ο πρώην Παντσέρι ήταν επικεφαλής αυτής της «οργάνωσης».
Ο δικηγόρος του Π. Παντσέρι ωστόσο, ο Λοράν Κενς, ερωτηθείς από τη Soir, απαντά ότι «δεν έχει αυτές τις πληροφορίες» και καταγγέλλει την «παραβίαση του απορρήτου» σε δικαστικά έγγραφα, στα οποία κανείς δεν πρέπει να έχει πρόσβαση.
Οι ομολογίες του Φ. Τζόρτζι φέρεται ότι «καίνε» δύο ακόμα εν ενεργεία ευρωβουλευτές που ανήκουν στην ομάδα των ευρωπαίων σοσιαλιστών: το Βέλγο Μάρκ Ταραμπέλα, το σπίτι του οποίου ερεύνησε η βελγική αστυνομία με την παρουσία της ίδιας της pροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, και τον Ιταλό Αντρέα Κοζολίνο, στον οποίο εργαζόταν ως βοηθός ο Φ. Τζόρτζι.
Ο ευρωβουλευτής Ταραμπέλα αρνείται κάθε κατηγορία. Ο δικηγόρος του δήλωσε στη Le Soir ότι ο πελάτης του «δεν σκοπεύει να σχολιάσει υποτιθέμενα στοιχεία της έρευνας», ότι «δεν έχει λάβει ποτέ και από κανέναν την παραμικρή προσφορά και χρηματικό ποσό» και ότι παραμένει στη διάθεση της δικαιοσύνης.
Από την πλευρά του, ο ευρωβουλευτής Κοζολίνο αρνήθηκε να απαντήσει στην ερώτηση αν έλαβε δώρα ή χρήματα.
Τέλος, ο Φ. Τζόρτζι φαίνεται να αποενοχοποιεί τη βελγίδα ευρωβουλευτή Μαρί Αρενά, καθώς δηλώνει ότι πιστεύει στην ακεραιότητά της και δεν γνωρίζει αν έχει λάβει χρήματα από τον Π. Παντσέρι.
Υπενθυμίζεται πως η Εύα Καϊλή έλαβε αναβολή για ακρόαση στις 22 Δεκεμβρίου και θα παραμείνει προφυλακισμένη ως τότε, οπότε και θα κριθεί εάν θα παραμείνει στη φυλακή ή θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης. Η ίδια δηλώνει, μέσω των δικηγόρων της, αθώα. Σύμφωνα με τις εφημερίδες Le Soir και Knack, οι έρευνες ήταν σε εξέλιξη από το 2021, σε συνεργασία με υπηρεσίες πληροφοριών άλλων 5 ευρωπαϊκών κρατών. Οι αρχές παρακολουθούσαν τηλέφωνα υπόπτων επί μήνες με επίκεντρο τον Παντσέρι που έχει χαρακτηριστεί «πρόσωπο- κλειδί».
Δημητρακόπουλος: Η κ. Καϊλή δεν έχει καμία εμπλοκή στις δραστηριότητες του συντρόφου της
«Η κυρία Εύα Καϊλή από το σύνολο της δικογραφίας δεν φαίνεται να έχει καμία εμπλοκή στις δραστηριότητες του συντρόφου της» και εξακολουθεί να δηλώνει αθώα, σύμφωνα με τον δικηγόρο της Μιχάλη Δημητρακόπουλο, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόργαμμα 91,6 και 105,8, πρόσθεσε «δεν είναι ένας ισχυρισμός ”είμαι αθώα”, προκύπτει και από την παρακολούθηση ότι είναι αθώα».
Σχετικά με τα χρήματα που βρέθηκαν στο σπίτι της εν αγνοία της, όπως ισχυρίζεται η Ευρωβουλευτής, ο δικηγόρος της επισήμανε ότι «αυτός δεν είναι μόνο ισχυρισμός της κ. Εύας Καϊλή, υπήρχε μια παρακολούθηση πολύμηνη από τις μυστικές υπηρεσίες πολλών κρατών από το 2021 και το 2022 τον Απρίλιο έγινε πιο έντονη, όπου φαίνεται ότι η κ. Καϊλή δεν είχε καμία σχέση ύποπτη με ανθρώπους οι οποίοι αυτή τη στιγμή κατηγορούνται». Μάλιστα, ανέφερε ότι για την υπόθεση συνεργάστηκαν μυστικές υπηρεσίες Ιταλίας, Βελγίου, Γαλλίας και άλλης μιας χώρας, χωρίς να γνωρίζει αν έχουν εμπλακεί και οι ελληνικές.
«Όταν υπάρχει παρακολούθηση πολύμηνη, από την οποία προκύπτει ότι η κ. Καϊλή δεν είχε καμία ύποπτη σχέση, από την οποία προκύπτει με αντικειμενικά στοιχεία ότι δεν υπήρχε κάποιος χρηματισμός της κ. Καϊλή και ξαφνικά βρίσκεται, που δεν είναι τόσο ξαφνικά για την αστυνομία, βρίσκεται μια βαλίτσα, θέλετε βαλίτσα, θέλετε χρήματα, βρέθηκαν αυτά μέσα στο σπίτι της. Το γεγονός όμως ότι μπορεί σε ένα ζευγάρι που είναι κοινή κατοικία κάποιος να φέρει κάποια χρήματα και να μην τα γνωρίζει η σύζυγος, την προέλευση, σας φαίνεται απίθανο; Είναι πάρα πολύ συνηθισμένο στη ζωή. Σε μένα που είμαι δικηγόρος έχω εκατοντάδες και χιλιάδες τέτοιες υποθέσεις. Σας πληροφορώ ότι ένας σύζυγος που μπορεί να είναι παράνομος μπορεί να φέρει πολύ πιο επικίνδυνα πράγματα από 150.000 και να μην το ξέρει η γυναίκα. Και από τη στιγμή που η γυναίκα το πληροφορείται και το συνειδητοποιεί αμέσως αυτό έπρεπε να απομακρυνθεί και αυτά τα χρήματα να πάνε σ αυτόν που ήταν ο δικαιούχος των χρημάτων» ανέφερε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Σύμφωνα με όσα είπε στην συνέχεια ο δικηγόρος της κ. Καϊλή, μόλις η κατηγορούμενη πλέον Ευρωβουλευτής, συνειδητοποίησε ότι για αυτά τα χρήματα δεν έδωσε επαρκείς εξηγήσεις ο σύζυγος, «αμέσως του λέει αυτά θα εξαφανιστούν και θα πάνε εκεί που πρέπει να τα δώσεις, σύμφωνα με τις καταθέσεις του συζύγου κιόλας, φύγανε τα χρήματα, ο πλέον έμπιστος άνθρωπος για να πάρει αυτά τα χρήματα και να πάει να τα παραδώσει στον ιδιοκτήτη αυτών των χρημάτων, ήταν ο πατέρας, τα πήρε με σκοπό να τα δώσει στον πραγματικό ιδιοκτήτη αυτών των χρημάτων αλλά πρόλαβε η αστυνομία».
Τον κάτοχο των χρημάτων που περιείχε η βαλίτσα, τον έχει κατονομάσει ο σύντροφος της κ. Καϊλή, είπε ο δικηγόρος της. «Η κυρία Καϊλή δεν ήξερε ποιος ήταν, δεν τα ήξερε όλα αυτά όμως ο σύζυγος της και σύντροφος και πατέρας του παιδιού της, τα έχει κατονομάσει όλα αυτά και συνεργάζεται με την εισαγγελία των Βρυξελλών» ανέφερε.
«Ο σύζυγος συνεργάζεται, την ξέρει την υπόθεση, θα μπορέσει να φωτίσει αυτή την πραγματικά δυσώδη υπόθεση. Αλλά η κυρία Καϊλή, τι να το κάνουμε; Δεν ήταν μέτοχος σε αυτές τις δραστηριότητες του συζύγου της. Και επαναλαμβάνω, προκύπτει αυτό από την παρακολούθηση την πολύμηνη που είχε κάνει αστυνομία» επανέλαβε ο κ. Δημητρακόπουλος.
Ερωτηθείς, εάν επομένως ήταν εσπευσμένες οι κινήσεις Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την καθαίρεση της κ. Καϊλή, ο κ. Δημητρακόπουλος δήλωσε «όχι, δεν ήταν καθόλου εσπευσμένες και ήταν και απόλυτα δικαιολογημένες, διότι όταν εμπλέκεται ο οποιοσδήποτε σε μια διαδικασία ποινική και έχει αξίωμα, δεν μπορεί να το κατέχει μέχρι να τελειώσει, να περατωθεί αυτή η ποινική διαδικασία. Η κυρία Καϊλή μου είπε ότι και εγώ να ήμουν στη θέση της προέδρου το ίδιο θα έκανα για τον εαυτό μου. Όταν υπάρχει μια κατηγορία, φεύγεις».
Με πληροφορίες από Deutsche Welle, ΕΡΤ