Σήμερα, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου στις 9.30 ώρα Βελγίου είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα η ακρόαση της Εύας Καϊλή, του Μαρκ Ταραμπέλα και του Αντόνιο Παντσέρι.
Είναι η τρίτη φορά που η Εύα Καϊλή θα βρεθεί ενώπιον του προδικαστικού τμήματος, το οποίο θα αποφασίσει εάν θα αφεθεί με περιοριστικούς όρους ή θα παραμείνει προφυλακισμένη.
Την προηγούμενη Δευτέρα έγινε γνωστό ότι πλέον στο Βέλγιο, η ευρωβουλευτής θα εκπροσωπείται από νέο δικηγόρο, τον ποινικολόγο Σβεν Μαρί και όχι τον Αντρέ Ριζόπουλο, ενώ στις Βρυξέλλες θα βρίσκεται σήμερα όπως και τις προηγούμενες φορές, ο έτερος συνήγορός της Μιχάλης Δημητρακόπουλος.
Συνθήκες κράτησησης
Η υπηρεσία τύπου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου επιβεβαίωσε την πληροφορία της βελγικής εφημερίδας Le Soir ότι δέκα Ιταλοί ευρωβουλευτές, που ανήκουν στην ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών, έστειλαν επιστολή προς την πρόεδρο του σώματος Ρομπέρτα Μέτσολα, καταγγέλλοντας τις συνθήκες κράτησης της Εύας Καϊλή στις φυλακές Χάρεν.
Η πρωτοβουλία για την επιστολή ανήκε στον Μασιμιλιάνο Σμερίλιο, γνωστές για τις δράσεις του για την υπεράσπιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Ευρώπη.
Ταραμπέλα - Παντσέρι
Όσον αφορά στον Βέλγο ευρωβουλευτή Μαρκ Ταραμπέλλα, συνελήφθη την προηγούμενη Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου, λίγες ημέρες μετά την άρση της ασυλίας του και μεταφέρθηκε στις φυλακές του Σεν-Ζιλ.
«Όλα είναι βίαια για τον κ. Ταραμπέλα», επισημαίνει ο συνήγορός του Μαξίμ Τόλερ μιλώντας στο rtl. «Πρώτον, να μάθει ότι ένας από τους κοντινούς του ανθρώπους είναι διεφθαρμένος και ότι το παραδέχεται. Δεύτερον, να μάθει ότι αυτός ο κοντίνος του άνθρωπος τον παρασύρει στην ενοχή του τραβώντας τον κάτω ενώ προφανώς ο πελάτης μου ισχυρίζεται ότι είναι αθώος», συνεχίζει.
Ενώπιον των δικαστικών αρχών όμως θα βρεθεί και ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής, Αντόνιο Παντσέρι, ο οποίος είχε συλληφθεί στις 9 Δεκεμβρίου και φέρεται να είναι ο εγκέφαλος ομάδας που σχετίζεται με την υπόθεση διαφθοράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Στις 17 Ιανουαρίου είχε ανακοινωθεί από την εισαγγελία των Βρυξελλών ότι ο Αντόνιο Παντσέρι υπέγραψε μνημόνιο μεταμέλειας και συνεργασίας με τις βελγικές αρχές.
Στο προδικαστικό συμβούλιο κατέθεσε ωστόσο αίτημα εξαίρεσης του δικαστή Μισέλ Κλέζ, η πλευρά του πρώην ευρωβουλευτής.
Πηγή: ΕΡΤ News