Κανείς δεν ανοίγει την πόρτα ούτε απαντά στο τηλέφωνο, στα γραφεία των δύο οργανώσεων που συνδέονται με το Qatargate - το σκάνδαλο διαφθοράς στο κοινοβούλιο της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο οποίο φέρεται να εμπλέκεται το Κατάρ. Δεν φαίνεται καν φως μέσα.
Σύμφωνα με αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Associated Press, η No Peace Without Justice (NPWJ), μια οργάνωση που δηλώνει υπέρ των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της δημοκρατίας, και η Fight Impunity, που επιδιώκει την τιμωρία όσων καταπατούν αυτά τα δικαιώματα, έχουν την ίδια διεύθυνση, σε ένα πολυτελές ακίνητο της βελγικής πρωτεύουσας.
Οι επικεφαλής των δύο οργανώσεων είναι μεταξύ των τεσσάρων ατόμων που κατηγορούνται από τις 9 Δεκεμβρίου για διαφθορά, συμμετοχή σε εγκληματική ομάδα και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος. Είναι η ίδια υπόθεση για την οποία συνελήφθη και κρατείται η Εύα Καϊλή, με ανάλογες κατηγορίες, όπως και ο σύντροφό της, Φραντζέσκο Τζόρτζι.
Οι εισαγγελείς υποψιάζονται ότι ορισμένοι Ευρωπαίοι Ευρωβουλευτές και βοηθοί τους «έλαβαν μεγάλα χρηματικά ποσά ή σημαντικά δώρα για να επηρεάσουν τις αποφάσεις του κοινοβουλίου».
Το Κατάρ απορρίπτει τους ισχυρισμούς ότι εμπλέκεται στο σκάνδαλο. Η χώρα του Κόλπου που φιλοξενεί το Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου έχει προσπαθήσει πολύ για να ενισχύσει τη δημόσια εικόνα της και να υπεραμυνθεί της εκτεταμένης κριτικής που δέχεται από τη Δύση σχετικά με το απαράδεκτο ιστορικό της στα ανθρώπινα δικαιώματα.
Ο δικηγόρος του Προέδρου της Fight Impunity, Πιέρ Αντόνιο Παντσέρι, δεν μιλάει. Αρνήθηκε να σχολιάσει τον ρόλο του πελάτη του σε μια υπόθεση που έχει κλονίσει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και σταμάτησε τις εργασίες της συνέλευσης αναφορικά με υποθέσεις που σχετίζονται με το Κατάρ.
Ο γενικός γραμματέας της NPWJ, Νικόλο Φίγκα Ταλαμάνγκα, βγήκε από τη φυλακή αλλά βρίσκεται σε κατ’οίκον περιορισμό με ηλεκτρονικό βραχιόλι παρακολούθησης. Στην ιταλική ιστοσελίδα της, μετά την παραίτησή του, η ομάδα του επαίνεσε το έργο του, λέγοντας ότι ελπίζει ότι «η συνεχιζόμενη έρευνα θα καταδείξει την ορθότητα των πράξεών του».
Συγκατηγορούμενοί τους είναι η Εύα Καϊλή και ο σύμβιός της, Φραντζέσκο Τζόρτζι, βοηθός στο Ευρωκοινοβούλιο. Οι φωτογραφίες που αναρτούσαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προέβαλαν την εικόνα ενός ελκυστικού και φιλόδοξου μεσογειακού ζευγαριού που ανήκει στο λεγόμενο τζετ-σετ, όπως γράφει χαρακτηριστικά το Associated Press.
Μετά από μήνες ερευνών, η αστυνομία έχει πραγματοποιήσει μέχρι στιγμής περισσότερες από 20 επιδρομές, κυρίως στο Βέλγιο αλλά και στην Ιταλία. Εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ βρέθηκαν στις Βρυξέλλες: σε ένα διαμέρισμα και σε μια βαλίτσα σε ένα ξενοδοχείο, όχι μακριά από το κοινοβούλιο. Κατασχέθηκαν, επίσης, κινητά τηλέφωνα, ηλεκτρονικός εξοπλισμός και τα στοιχεία 10 βοηθών ευρωβουλευτών.
Σύμφωνα με όσα έγραψαν η ιταλική εφημερίδα La Repubblica και η βελγική εφημερίδα Le Soir, ο Τζόρτζι φέρεται να έχει ομολογήσει ότι διαχειριζόταν χρήματα για λογαριασμό μιας «οργάνωσης» υπό την ηγεσία του Παντσέρι, που ασχολούνταν με εκπροσώπους του Κατάρ και του Μαρόκου.
«Τα έκανα όλα για χρήματα, τα οποία χρειαζόμουν», φέρεται να είπε ο σύντροφος της Καϊλή στους εισαγγελείς, σύμφωνα με τη La Repubblica. Προσπάθησε να προστατεύσει τη 44χρονη σύντροφό του, με την οποία έχει μια κορούλα, ζητώντας να αφεθεί ελεύθερη.
Ο Τζορτζί έφτασε στο Βέλγιο το 2009. Εκανε καριέρα στο κοινοβούλιο με την κεντροαριστερή ομάδα των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών (S&D). Συνάντησε τον Παντσέρι, τότε βουλευτή της ΕΕ, σε μια διάσκεψη. «Του ζήτησα να κάνω πρακτική και δέχτηκε», είπε ο Τζόρτζι.
Ο Παντσέρι έγινε μέντοράς του, τον έκανε βοηθό και τον σύστησε παντού, αναφέρει η ιταλική εφημερίδα. Ο Τζόρτζι εξέφρασε ανακούφιση που το σχέδιο του αποκαλύφθηκε. Περιέγραψε τον εαυτό του ως ένα απλό άτομο που του βγήκε εκτός λογικής λόγω μιας ηθικής υποχρέωσης που ένιωθε απέναντι στον Παντσέρι .
Μέχρι τη σύλληψή του, εργαζόταν ως βοηθός για έναν άλλο ευρωβουλευτή του S&D, τον Αντρέα Κοτζολίνο. Το κεντροαριστερό Δημοκρατικό Κόμμα της Ιταλίας έπαυσε - προσωρινά -τον Κοτσολίνο από τα μέλη του την Παρασκευή, όσο συνεχίζεται η έρευνα. Αποχώρησε προσωρινά και από το S&D.
Στην Ιταλία το περασμένο Σαββατοκύριακο, η σύζυγος του Παντσέρι, Μαρία Ντολόρες Κολεόνι, και η κόρη τους Σίλβια, τέθηκαν υπό κράτηση βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης. Δικαστήριο στη Μπρέσια διέταξε να τεθούν σε κατ′ οίκον περιορισμό.
Την Παρασκευή, δικαστική πηγή του Μιλάνου επιβεβαίωσε ότι κατασχέθηκαν 17.000 ευρώ κατά τη διάρκεια έρευνας στο σπίτι του Παντσέρι, όπου μένει η σύζυγός του, στην επαρχία Μπέργκαμο. Η αστυνομία κατέσχεσε επίσης υπολογιστές, κινητά τηλέφωνα, ρολόγια και έγγραφα.
Οι αρχές βρήκαν κι ένα κλειδί για ένα χρηματοκιβώτιο στο σπίτι των γονιών του Τζόρτζι στο προάστιο Αμπιάτεγκράσο του Μιλάνου, με αποτέλεσμα οι ερευνητές να ανακαλύψουν 20.000 ευρώ σε μετρητά.
Η σύζυγος του Πάντσερι αναμένεται να παρουσιαστεί εκ νέου στο δικαστήριο τη Δευτέρα, όταν μια επιτροπή δικαστών θα αποφασίσει εάν θα εκδοθεί στο Βέλγιο. Ανάλογη ακρόαση θα διεξαχθεί την Τρίτη για την κόρη τους. Η Καϊλή πρόκειται να βρεθεί ενώπιον του δικαστηρίου στις Βρυξέλλες την ερχόμενη Πέμπτη.
Η πηγή στο Μιλάνο λέει ότι οι Ιταλοί ερευνητές εξετάζουν και άλλους ανθρώπους, αλλά αρνήθηκε να τους κατονομάσει. Ωστόσο, διευκρινίζει ότι δεν πρόκειται για Ευρωουλευτές ή άτομα που σχετίζονται με τις ύποπτες ομάδες εκστρατείας.
Πολλά ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα για το σκάνδαλο Qatargate. Ποιοι αξιωματούχοι του Κατάρ, αν υπάρχουν, συμμετείχαν; Γιατί στόχευσαν το κοινοβούλιο της ΕΕ; Πόσο απλώνεται το δίχτυ των ερευνών; Ποιος ήταν ο ρόλος του Παντσέρι, πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της Fight Impunity;
Κανένα φως δεν είναι αναμμένο στο γραφείο του, αλλά τα λόγια του ίδιου στον ιστότοπο της ομάδας του θα μπορούσαν να υποδείξουν τον δρόμο: «Ο Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ είπε κάποτε, ″ας συνειδητοποιήσουμε ότι το τόξο του ηθικού σύμπαντος είναι μακρύ, αλλά λυγίζει προς τη δικαιοσύνη″. Αν θέλουμε να συνεχίσουμε να κινούμαστε προς τη δικαιοσύνη, η λογοδοσία πρέπει να είναι ο οδηγός μας».
Στο μικροσκόπιο των αρχών οι αντιφάσεις της Εύας Καϊλή
Την ύπαρξη μεγάλων χρηματικών ποσών στο σπίτι όπου διέμεναν με τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζόρτζι φέρεται να επιβεβαιώνει η Εύα Καϊλή και αυτό θεωρείται στοιχείο που ενδέχεται να λειτουργήσει επιβαρυντικά.
Σύμφωνα με πληροφορίες του MEGA, στην πρώτη της κατάθεση, φέρεται να ανέφερε ότι είχε δει και παλιότερα μεγάλα χρηματικά ποσά μέσα στο σπίτι όπου έμεναν η ίδια και ο Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο Ιταλός σύντροφός της.
«Μετά την προσαγωγή του Παντσέρι πανικοβλήθηκα. Επικοινώνησα με τον πατέρα μου, που βρισκόταν στις Βρυξέλλες με τη σύζυγό του και του ζήτησα να μεταφέρει τα χρήματα που υπήρχαν στο σπίτι μου σε ασφαλές σημείο και να τα παραδώσει στον πραγματικό δικαιούχο τους. Εκείνος ήρθε, πήρε τη βαλίτσα με τα λεφτά και επέστρεψε στο ξενοδοχείο που έμενε. Προφανώς, όμως, τον παρακολουθούσαν ήδη αστυνομικοί. Έκαναν έφοδο στο δωμάτιό του και κατέσχεσαν τα χρήματα» φέρεται να σημείωσε στην κατάθεσή της η Εύα Καϊλή.
Οι αναφορές της ευρωβουλευτή προκαλούν όμως προβληματισμό γιατί δεν ενημέρωσε άμεσα τις Αρχές για τα χρήματα στο σπίτι της, αλλά προτίμησε να ζητήσει από τον πατέρα της να τα απομακρύνει από εκεί και κυρίως πως ήξερε ποιος ήταν ο τελικός δικαιούχος των χρημάτων.
Ο ρόλος του Τζόρτζι και των άλλων
Η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες έκανε λόγο για «μία επιχείρηση» στην οποία ο καθένας είχε τον δικό του ρόλο. Όπως είπε «από τη μία ο Ιταλός πρώην ευρωβουλευτής Παντσέρι ο οποίος φαίνεται ότι είχε τον ηγετικό ρόλο. Από την άλλη, ο σύντροφος της Εύας Καϊλή, επίσης Ιταλός, Φραντσέσκο Τζόρτζι, ο οποίος φαίνεται ότι ήταν ο συνδετικός κρίκος και τρίτον η Εύα Καϊλή η οποία ως ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος τελευταία μπορούσε να περνάει και να πείθει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αμφιλεγόμενες απόψεις και ψηφίσματα για συγκεκριμένες χώρες.
Διασύνδεση Μαρόκου-Κατάρ
Όπως σημειώνεται, «οι ρίζες σε σχέση με το Μαρόκο είναι πολύ πιο βαθιές από το Κατάρ. Υπάρχουν οι συμφωνίες για την αλιεία, υπάρχει το μεταναστευτικό, ζητήματα που απασχολούν και χρειάζεται ώθηση στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Αυτό που στο Βέλγιο συζητιέται πολύ έντονα, είναι ο ρόλος των ιμάμηδων, οι οποίοι Μαροκινοί ιμάμηδες σε μεγάλο βαθμό είναι άνθρωποι οι οποίοι θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως καθηγητές. Μπορούν να μπουν στα ανώτερα στρώματα, στα κατώτερα στρώματα, να επηρεάσουν τον κόσμο και ουσιαστικά να στείλουν τα δικά τους μηνύματα και να εισχωρήσουν εκεί που άλλοι δεν μπορούν.
Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες εστιάζουν πάρα πολύ στον ρόλο των ιμάμηδων και αναμένεται να εστιάσουν και πολύ περισσότερο στο ρόλο του Μαρόκου από ότι στο Κατάρ το ερχόμενο διάστημα.
Συνεργασία Ιταλών και Βέλγων εισαγγελέων
Σε στενή συνεργασία βρίσκονται, την ίδια ώρα, Ιταλοί και Βέλγοι εισαγγελείς για την συνέχιση των ερευνών του Qatargate.
Σύμφωνα με ιταλικό τύπο, οι εισαγγελείς του Μιλάνου συνεχίζουν να συνεργάζονται στενά με τους Βέλγους συναδέλφους τους, με στόχο την διαλεύκανση της υπόθεσης διαφθοράς που αποκαλύφθηκε στις Βρυξέλλες.
Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με την ιταλική εφημερίδα La Repubblica, οι Ιταλοί δικαστικοί συνεχίζουν να ερευνούν τις κινήσεις επτά «ύποπτων» τραπεζικών λογαριασμών, οι οποίοι φέρονται να ανήκουν στους Φραντσέσκο Τζόρτζι, Αντόνιο Παντσέρι και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, Λούκα Βιζεντίνι. Υπάρχει η υποψία, ουσιαστικά, ότι ένα μέρος των χρημάτων, προϊόν δωροδοκιών, μπορεί να μην βρίσκεται στο Βέλγιο, αλλά στην Ιταλία.
Παράλληλα, σύμφωνα με την εφημερίδα της Ρώμης, έφοδος της οικονομικής αστυνομίας πραγματοποιήθηκε και σε γραφείου γνωστού φοροτεχνικού.
Σύμφωνα με το ιταλικό τηλεοπτικό δίκτυο La 7, τέλος , οι έρευνες των Βρυξελλών δεν επικεντρώνονται μόνον στο Κατάρ, αλλά στην φάση αυτή αφορούν, κυρίως, την πολυετή σχέση που ο Αντόνιο Παντσέρι φέρεται να είχε και με το Μαρόκο για ενδεχόμενη προσπάθεια επιρροής στις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.
(με πληροφορίες από Associated Press, ΕΡΤ, ΑΠΕ)