Ράιαν Γουέσλεϊ Ράουθ: Ποιος είναι ο 58χρονος που συνελήφθη για σχέδιο δολοφονίας του Τραμπ

Οι δραστηριότητες του 58χρονου
|
Open Image Modal
Ο Ράιαν Γουέσλεϊ Ράουθ στο Κίεβο
via Associated Press

Ο Ράιαν Γουέσλεϊ Ράουθ είναι, όπως μετέδωσαν αμερικανικά ΜΜΕ, ο ύποπτος που συνελήφθη για ενδεχόμενο σχέδιο δολοφονίας του υποψηφίου των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, Ντόναλντ Τραμπ, στη Φλόριντα.

Ο Ράουθ, 58 ετών, κατάγεται από τη Βόρεια Καρολίνα και πέρασε το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του εκεί, σύμφωνα με έγγραφα, μα τελευταία ζούσε στη Χαβάη. Όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του BBC, οι δραστηριότητές του υποδεικνύουν ενδιαφέρον για την πολιτική και μάλιστα έντονο ενδιαφέρον για την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας απέναντι στη ρωσική εισβολή. Επίσης, είχε ζητήματα νομικής φύσης.

Τι έκανε ακριβώς ο Ράουθ

Θεωρείται πως πήγε στο Trump International Golf Course στη Φλόριντα την Κυριακή οπλισμένος με ένα τυφέκιο στο στυλ του ΑΚ-47. Το όπλο και μια διόπτρα κατασχέθηκαν από το FBI, όπως και δύο σακίδια και μια κάμερα GoPro που ήταν στους θάμνους όπου κρυβόταν ο ύποπτος.

Αν και ο Ράουθ κατάφερε να διαφύγει με το αυτοκίνητό του, φαίνεται πως εντοπίστηκε από κάποιον που φωτογράφισε το μαύρο Nissan το οποίο οδηγούσε. Ακολούθησε συναγερμός και ο σερίφης της κομητείας Παλμ Μπιτς είπε ότι δύο αστυνομικοί εντόπισαν το όχημά του 45 λεπτά μετά την ανακάλυψη του όπλου στο γήπεδο του γκολφ και το ακολούθησαν. Εν τέλει τον σταμάτησαν στον αυτοκινητόδρομο 95 και συνελήφθη.

Τι δείχνουν τα κοινωνικά δίκτυα

Το BBC Verify βρήκε προφίλ στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αντιστοιχούν στο όνομα του Ράουθ. Υποδεικνύουν πως καλούσε ξένους μαχητές να πάνε στην Ουκρανία να πολεμήσουν τους Ρώσους. «Έρχομαι στην Ουκρανία από τη Χαβάη να πολεμήσω για τα παιδιά και τις οικογένειές σας και τη δημοκρατία...θα έρθω να πεθάνω για εσάς» είχε γράψει στο Χ, σύμφωνα με το CBS News.

Υπάρχουν επίσης το προφίλ του μηνύματα υπέρ των Παλαιστινίων, υπέρ της Ταϊβάν και κατά της Κίνας, καθώς και ισχυρισμοί για «βιολογικό πόλεμο» από την Κίνα και αναφορές στην Covid-19 ως «επίθεση».

Το CBS ανέφερε πως ο Ράουθ υποστήριζε τον Τραμπ σε κάποια φάση, γράφοντας σε ανάρτηση στο Χ πως ο Ρεπουμπλικανός ήταν «η επιλογή μου το 2016» μα «χειροτέρευε» και συνέχιζε λέγοντας πως «θα χαρώ όταν έχεις φύγει».

Ο Ράουθ επίσης καλούσε τον πρόεδρο Μπάιντεν και την αντιπρόεδρο Χάρις να συναντήσουν τα θύματα μιας ένοπλης επίθεσης στο Μπάτλερ της Πενσιλβάνια όταν έγινε απόπειρα κατά του Τραμπ τον Ιούλιο.

Πώς συνδέεται ο Ράουθ με την Ουκρανία

Ο Ράουθ είχε πει στους New York Times το 2023 πως ήθελε να βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια της Ουκρανίας και προσπαθούσε να στρατολογήσει Αφγανούς στρατιώτες που είχαν γλιτώσει από τους Ταλιμπάν.

Σε τηλεφωνική του συνέντευξη είχε πει πως δεκάδες ήταν οι στρατιώτες που ενδιαφέρονταν και ότι σχεδίαζε να τους πάει από το Πακιστάν και το Ιράν στην Ουκρανία, σε κάποιες περιπτώσεις παράνομα. «Μπορούμε πιθανώς να αγοράσουμε κάποια διαβατήρια μέσω του Πακιστάν, εφόσον είναι μια τόσο διεφθαρμένη χώρα» είπε.

Ο Ράουθ είχε πει επίσης ότι τότε ήταν στην Ουάσινγκτον για συνάντηση με τη US Commission on Security and Cooperation in Europe για να βοηθήσει στις πιέσεις για επιπλέον βοήθεια στην Ουκρανία. Ο ίδιος φαίνεται να είχε εμπλακεί σε προσπάθειες στρατολόγησης μέχρι και τον Ιούλιο.

Η Διεθνής Λεγεώνα ξένων εθελοντών της Ουκρανίας αρνήθηκε οποιαδήποτε σύνδεση και άλλοι Ουκρανοί αξιωματούχοι έχουν λάβει αποστάσεις. Ο πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι έχει καταδικάσει την πολιτική βία. Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος της ρωσικής κυβέρνησης, σχολίασε πως «τα παιχνίδια με τη φωτιά έχουν συνέπειες».

Έχει ποινικό μητρώο;

Τα νομικά του ζητήματα αρχίζουν από τη δεκαετία του 1990 και περιλαμβάνουν ακάλυπτες επιταγές, σύμφωνα με το CBS. Ο Ράουθ κατηγορήθηκε και καταδικάστηκε για διάφορα αδικήματα στην κομητεία Γκίλφορντ στη Βόρεια Καρολίνα μεταξύ του 2002 και του 2010, ανέφερε το CBS. Αμερικανικά ΜΜΕ είπαν το 2002 πως κατηγορήθηκε για κατοχή πολυβόλου, ενώ σε ένα άλλο περιστατικό κατηγορήθηκε για αντίσταση στη σύλληψη, κρυμμένο όπλο κ.α. Μεταξύ των αδικημάτων του περιλαμβάνονται οδήγηση με άδεια που είχε ανακληθεί, κατοχή κλεμμένης περιουσίας, «hit-and-run» με αυτοκίνητο κ.α. Πρώην γειτόνισσά του είπε πως ομοσπονδιακοί πράκτορες είχαν κάνει έφοδο στο σπίτι του και ότι κρατούσε κλεμμένα στο σπίτι του, ενώ τον είχε δει και να πυροβολεί με την οικογένειά του σε ανοιχτό χώρο.

Πού πρόσκειται πολιτικά

Το CBS είπε πως είχε ψηφίσει τους Δημοκρατικούς και αυτοπροσώπως κατά τις εσωκομματικές του 2024 στη Βόρεια Καρολίνα. Παρόλα αυτά, έγραφε ότι είχε υποστηρίξει τον Τραμπ το 2016.

Η οικογένειά του

Ο γιος του τον έχει περιγράψει ως καλό πατέρα και τίμιο, εργατικό άνθρωπο.

Μιλώντας στο CNN μέσω γραπτού μηνύματος, o μεγάλος γιος του, Οράν, είπε πως «δεν ξέρω τι έγινε στη Φλόριντα, και ελπίζω τα πράγματα να έχουν παραφουσκώσει, επειδή από τα λίγα που έχω ακούσει δεν φαίνεται σαν τον άνθρωπο που ξέρω να κάνει κάτι τρελό, πόσο μάλλον βίαιο».

Τι θα συμβεί

O Ράουθ οδηγήθηκε ενώπιον ομοσπονδιακού δικαστηρίου, όπου του ασκήθηκε δίωξη για δύο αδικήματα σχετιζόμενα με οπλοκατοχή. Είναι πιθανόν ότι θα του απαγγελθούν και άλλες κατηγορίες, αλλά αυτήν η πρώτη δίωξη (για κατοχή πυροβόλου όπλου από άτομο καταδικασμένο για κακούργημα και για κατοχή πυροβόλου με σβησμένο σειριακό αριθμό) επιτρέπει στις αρχές να τον κρατήσουν προφυλακισμένο όσο θα συνεχίζεται η έρευνα. Οι δύο αυτές κατηγορίες επιφέρουν ποινές 15 και 5 ετών αντίστοιχα.

Σύμφωνα με το ομοσπονδιακό κατηγορητήριο, ο ύποπτος βρισκόταν κοντά στο γήπεδο γκολφ επί περισσότερες από 11 ώρες μέχρι να γίνει αντιληπτός. Στοιχεία από εταιρεία κινητής τηλεφωνίας δείχνουν ότι το κινητό τηλέφωνο του Ρουθ βρισκόταν στο σημείο περίπου από τις 1.59 π.μ. μέχρι τη 1.31 μ.μ. της 15ης Σεπτεμβρίου.

Με πληροφορίες από BBC- ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters-AFP