Με αγάπη και πάθος για το επάγγελμά της, η Ράνια Σβορώνου επιθυμεί να μεταδώσει τις γνώσεις και εμπειρίες της κυρίως σε νεότερες γυναίκες, καθοδηγώντας τις στα επαγγελματικά τους βήματα. Σπούδασε γραφιστική στην Αγγλία και μετά από μια σημαντική διαδρομή σε νεοφυείς επιχειρήσεις, εξειδικεύτηκε στο συνδυασμό σχεδιασμού και τεχνολογίας. Σήμερα, είναι διευθύντρια σχεδιασμού στην εταιρεία IBM στο Λονδίνο.
Παράλληλα η κα Σβορώνου είναι μέντορας σε προγράμματα του εξωτερικού, έχοντας λάβει διεθνείς διακρίσεις. Στο blog της εστιάζει σε leadership, τεχνολογικά και ψηφιακά θέματα. Αυτή την περίοδο, η κα Σβορώνου είναι η μοναδική Ελληνίδα ανάμεσα στις 200 φιναλίστ για τα βραβεία «We are Tech Women UK», όπου αναδεικνύουν τις Τοp 100 γυναίκες-πρότυπα στον τεχνολογικό κλάδο, στη Μεγάλη Βρετανία.
Η κα Σβορώνου μιλά στη HuffPost Greece για την καριέρα της και τις προκλήσεις που αντιμετώπισε, τις γυναίκες στην τεχνολογία και την ισότητα στον κλάδο, καθώς και τα μηνύματα που μεταφέρει στις γυναίκες μέσω του έργου της.
Ξεκινήσατε να εργάζεστε ως «digital designer» σε start-ups και σήμερα είστε design lead στην IBM iX. Ποιες ήταν οι μεγαλύτερες προκλήσεις κατά τη διάρκεια της μέχρι τώρα επαγγελματικής πορείας σας, δεδομένης και της εξέλιξης των νέων τεχνολογιών και πώς τις αντιμετωπίσατε;
Έχω αντιμετωπίσει πολλές προκλήσεις μέχρι σήμερα και είμαι σίγουρη πως θα έρθουν ακόμα περισσότερες. Όλα ξεκίνησαν από τότε που αποφάσισα σε ηλικία 17 ετών να φύγω στην Αγγλία και να σπουδάσω γραφιστική στη βρετανική πανεπιστημιούπολη Newcastle upon Tyne. Οπότε από μικρή ηλικία συναναστρέφομαι με άτομα από όλον τον κόσμο και εκεί απέκτησα ανθεκτικότητα και μεγάλο πείσμα να γίνω όσο πιο καλή μπορώ. Όταν επέστρεψα στην Αθήνα το 2010 σε περίοδο κρίσης και άρχισα να αναζητώ δουλειά ως junior γραφίστρια, τα πράγματα ήταν πολύ δύσκολα και κανένας δεν μου έδινε την πρώτη ευκαιρία παρόλο που μου έλεγαν ότι είχα εξαιρετικό portfolio. Δεν είχα διασυνδέσεις στο χώρο, οπότε χρειάστηκε πολύ ψάξιμο και πολλές απορρίψεις, μέχρι που τελικά ξεκίνησα ως γραφίστρια σε ένα print shop με 4 άτομα και μετά από ένα χρόνο συνέχισα στο digital design.
Ο τρόπος που αντιμετωπίζω συνήθως τις καταστάσεις, πέρα από «immense drive» («τεράστια επιμονή») είναι πως φροντίζω πάντα να εξελίσσομαι και για αυτό πέντε χρόνια πριν έφυγα πάλι, αυτήν την φορά για το Λονδίνo, όπου έκανα μεταπτυχιακό στο Interaction Design (Σχεδιασμός για Αλληλεπίδραση) στο University of the Arts London και συνδύασα ακόμα πιο πολύ το design με την τεχνολογία. Mε αυτόν τον τρόπο κέρδισα την προσοχή της Unilever και μετά της ΙΒΜ, όπου εργάζομαι τα τελευταία 3,5 χρόνια. Το βασικό είναι να κάνεις αυτό που αγαπάς και να προσπαθείς να γίνεσαι συνέχεια καλύτερος/η, καθώς η τεχνολογία αλλάζει με εξωφρενικούς ρυθμούς, και ο ανταγωνισμός είναι πολύ υψηλός – ειδικά σε πολυπολιτισμικές πόλεις όπως το Λονδίνο και την Νέα Υόρκη.
Ήδη έχω αρχίσει να ασχολούμαι και να μαθαίνω για την Τεχνητή Νοημοσύνη (AI) & την τεχνολογία Machine learning experience design, όπου ακόμα δεν έχει διερευνηθεί ιδιαίτερα από τη βιομηχανία του design. Σε περίπου 5 χρόνια θα ακούμε για τους ΑΙ Σχεδιαστές όπως ακούμε τώρα για τους UX/VR/AR Σχεδιαστές. Επίσης, οι δεξιότητες «soft skills» και «leadership skills» κατέχουν πολύ μεγαλύτερο και σημαντικότερο ρόλο από ότι παλιά, ειδικά όταν συνεργάζεσαι με άτομα και χώρες από όλον τον κόσμο. «Growth and comfort do not coexist», όπως λέει και η διευθύνουσα σύμβουλός μας στην ΙΒΜ .
Ποια είναι τα προσόντα που καθορίζουν έναν leader-πρότυπο κατά τη γνώμη σας;
Οι leaders-πρότυπα κατά την γνώμη μου είναι αυτοί οι οποίοι έχουν κόσμο που τους σέβεται για την σκληρή δουλειά, το όραμα, την ιδεολογία, το ήθος και την αφοσίωση τους. Επίσης, αυτό που λένε ‘δούλεψε έξυπνα και όχι σκληρά’ δεν ισχύει. Το ζήτημα είναι να δουλέψεις σκληρά και έξυπνα μαζί, πάνω στις σωστές ευκαιρίες. Υπάρχουν πολλά είδη leadership, και ο καθένας έχει τον δικό του τρόπο, αλλά ίσως το πιο δύσκολο είναι να εξελίσσεσαι συνέχεια, αν θες να είσαι «on top of your game», ειδικά με τους σημερινούς ρυθμούς. Αυτή την εβδομάδα βρεθήκαμε στα βραβεία «Braver» του «Marketing Society», ως «κύριοι χορηγοί», όπου εκεί αναδείχθηκε το πιο γενναίο brand στην Μ. Βρετανία. Η γενναιότητα και το leadership συνήθως πάνε μαζί σε τέτοια κλίμακα, καθώς μιλάμε για μεγάλα ρίσκα που είτε πετυχαίνουν, είτε μπορούν ακόμα και να καταστρέψουν την όποια καριέρα. Δεν είναι εύκολο και σίγουρα δεν είναι για όλους/ες. Η όποια επιτυχία και το σωστό leadership αποδίδεται σε γνώσεις, πολύ σκληρή δουλειά, προσαρμοστικότητα, συγχρονισμό, γενναιότητα, κατάλληλες συγκυρίες και φυσικά καθοδήγηση και υποστήριξη απ’ τους σωστούς ανθρώπους.
“Η όποια επιτυχία και το σωστό leadership αποδίδεται σε γνώσεις, πολύ σκληρή δουλειά, προσαρμοστικότητα, συγχρονισμό, γενναιότητα, κατάλληλες συγκυρίες και φυσικά καθοδήγηση και υποστήριξη απ’ τους σωστούς ανθρώπους.”
Υπάρχουν ακόμα στερεότυπα για τις γυναίκες που εργάζονται στον κλάδο της τεχνολογίας στο εξωτερικό όπου ζείτε και ταξιδεύετε; Πώς θα αντιμετωπιστούν;
Φυσικά υπάρχουν και θα υπάρχουν για καιρό ακόμα, αλλά σίγουρα έχει βελτιωθεί η κατάσταση στον δυτικό κόσμο. Έρευνες αποδεικνύουν ότι το να έχει μια εταιρεία «diverse leadership», αποφέρει και μεγαλύτερο κέρδος. Δεν πρόκειται να υπάρξει ριζική αλλαγή αν δεν έχουμε άντρες και γυναίκες μαζί, από μικρά καθημερινά πράγματα, να καθοδηγήσουν τη νέα γενιά.
Έχω πολλά παραδείγματα να δώσω, αλλά μια πιο πρόσφατη ιστορία που έχω, είναι από τρεις εβδομάδες πριν όταν με είχαν καλέσει ως μέντορα σε ένα startup weekend της Google στην Ιταλία. Γενικά είμαι μέντορας σε διάφορα πανεπιστήμια, events & hackathons σε όλη την Ευρώπη, οπότε βλέπω αρκετά κοινά στοιχεία. Ήμασταν λοιπόν δέκα μέντορες και είχαμε δέκα ομάδες να καθοδηγήσουμε. Πέρα από το γεγονός φυσικά ότι υπήρχαν μόνο έξι γυναίκες ανάμεσα σε 70 συμμετέχοντες, όταν ερχόταν η κάθε ομάδα να παρουσιάσει, οι άντρες ήταν μπροστά για να συζητήσουν με τις ομάδες, οι γυναίκες πίσω στην γωνιά ήσυχες.
Σταμάτησα λοιπόν τις παρουσιάσεις, κάλεσα τις γυναίκες μπροστά και τους είπα ότι δεν έχουν καμία θέση κρυμμένες πίσω και ότι πρέπει κι εκείνες να πουν την γνώμη τους. Είχαν έκφραση έκπληξης, μου είπαν ευχαριστώ έχοντας ένα χαμόγελο αμηχανίας, όλοι ένιωσαν άβολα. Δε χρειάζεται κανένα ευχαριστώ, χρειάζονται περισσότερες γυναίκες και άντρες να κάνουν το ανοδικό βήμα και όταν βλέπουν κάτι αντίστοιχο να μιλάνε. Όπως είχε πει η Γενική Διευθύντρια Επιχειρήσεων του Facebook Σέριλ Σαντμπεργκ, μια από τις πιο ισχυρές γυναίκες στο κόσμο: «Sit on the table», κοινώς «να διεκδικείτε μια θέση στο τραπέζι μιας επαγγελματικής συνάντησης». Το ακούω συνέχεια και το βλέπω παντού, οπότε χρειάζεται δράση και αντίδραση από όλους/ες μας.
Μέσω της δουλειάς σας στοχεύετε στην ενθάρρυνση των γυναικών στον κλάδο του design. Ποια είναι τα σχέδιά σας για την επίτευξη αυτού του στόχου;
Εκπροσωπώ μόνο αυτά τα οποία πιστεύω και πράττω η ίδια πρώτα. Η πορεία μου δεν ήταν καθόλου εύκολη, και για αυτό πάντα πρεσβεύω περί ανθεκτικότητας και προσαρμοστικότητας. Αν και είμαστε στο 2018, υπάρχουν ακόμα σοβαρά θέματα διαφορετικότητας κυρίως στον χώρο της τεχνολογίας και του σχεδίου αλλά και σε θέσεις ηγεσίας, ειδικά στην Ελλάδα. Βρέθηκα πρόσφατα στο Web Summit στη Λισαβόνα και το θέμα της διαφορετικότητας ήταν από τα φλέγοντα θέματα. Θα ήθελα λοιπόν οι νέες που ξεκινούν την καριέρα τους να έχουν αυτοπεποίθηση και να αντιδρούν όταν βλέπουν ότι τα πράγματα δεν είναι σωστά. Να μη φοβούνται, να συνεχίσουν να κυνηγούν τα όνειρά τους και να ξέρουν πως οι δυσκολίες χτίζουν χαρακτήρα διότι «growth happens outside your comfort zone» («η ανάπτυξη συμβαίνει εκτός της ζώνης άνεσής σας»). Χρειάζεται ομαδική προσπάθεια από άντρες και γυναίκες.
Προσωπικά είμαι μέντορας και ομιλήτρια σε συνέδρια, πανεπιστήμια, σχολεία και φιλανθρωπικές οργανώσεις. Ξεκίνησα ένα μηνιαίο μπλογκ στη HuffPost Greece με τίτλο «#WomenPower is the new Black» ελπίζοντας να κεντρίσω το ενδιαφέρον σε γυναίκες και άντρες ανεξαρτήτου ηλικίας οι οποίοι ενδιαφέρονται να αλλάξουν τα δεδομένα και παλεύουν γι′ αυτό. Επίσης, είμαι στην ηγετική ομάδα «diversity» της IBM iX UK και ενεργή σε πολλά δίκτυα όσον αφορά τις γυναίκες στην τεχνολογία και τα ψηφιακά μέσα. Τέλος, μέσω των όποιων διακρίσεων μου, ουσιαστικά προσπαθώ να περάσω ένα ηχηρό μήνυμα και θέλω πραγματικά να δω περισσότερες γυναίκες – και δη Ελληνίδες - σε αυτόν τον δρόμο. Η αλήθεια είναι λοιπόν, πως οποιαδήποτε διάκριση και προαγωγή δεν πρέπει να έχει καμία σχέση με το αν είσαι γυναικά η όχι - αυτό που πρέπει να έχει σημασία είναι η ποιότητα της δουλειάς που παράγεις, η υπομονή και επιμονή και ο χαρακτήρας. Γι’ αυτό πιστεύω πως κυρίως οι γυναίκες σε διοικητικές θέσεις, ή εάν είναι δημόσια πρόσωπα στην τεχνολογία, έχουν εν μέρει καθήκον να είναι πρότυπα για τις πιο νέες.
Μπορείτε να στηρίξετε και να ψηφίσετε την κα Σβορώνου για τα βραβεία «We are Tech Women UK»,σε αυτή τη σελίδα.