Ραντεβού τον Σεπτέμβρη για το φορολογικό νομοσχέδιο, δίνουν Κυβέρνηση-Θεσμοί

Και η ανάπτυξη θα παραμένει το μέγα ερώτημα.
Open Image Modal
william87 via Getty Images

Ραντεβού το φθινόπωρο δίνουν κυβέρνηση και δανειστές για το δεύτερο και βασικό γύρο διαπραγματεύσεων. Οι παρεμβάσεις στον ΕΝΦΙΑ και τις 120 δόσεις είναι μόνο ένα μικρό δείγμα γραφής των αλλαγών στο μείγμα πολιτικής που θέλει να εφαρμόσει η κυβέρνηση, όπως αναφέρουν αξιωματούχοι του οικονομικού επιτελείου. 

Το «κυρίως πιάτο» αναμένεται το Σεπτέμβριο όταν η κυβέρνηση σχεδιάζει να φέρει το φορολογικό νομοσχέδιο με τις μειώσεις των φορολογικών συντελεστών και τις υπόλοιπες παρεμβάσεις. Η «μάχη» αναμένεται σκληρή και διμέτωπη καθώς η κυβέρνηση θα πρέπει αρχικά να αποδείξει ότι οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ και οι παρεμβάσεις στις 120 δόσεις δεν δημιουργούν δημοσιονομικό κενό και από την άλλη ότι οι ψήφιση και των υπόλοιπων φορολογικών ελαφρύνσεων τον Σεπτέμβριο δεν θα προκαλέσει εκτροχιασμό στην πορεία της οικονομίας.

Το μεγάλο ερώτημα και για τις δύο πλευρές παραμένει η ανάπτυξη. Η αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης, όπως εκτιμά η κυβέρνηση θα καλύψει ένα μεγάλο ποσοστό του δημοσιονομικού κενού το οποίο προκύπτει από τις παρεμβάσεις στο φορολογικο. Το γεγονός αυτό σημαίνει ότι η κυβέρνηση πρέπει να αποδείξει απόλυτη συνέπεια στην υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων και την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων, προκειμένου να δημιουργήσει κλίμα εμπιστοσύνης και με τους Θεσμούς και με τις αγορές. 

Η θετική πορεία της ανάπτυξης και η επίτευξη των στόχων μπορεί να ανοίξει το δρόμο για την εφαρμογή των μέτρων τα οποία προεκλογικά έχει υποσχεθεί ο πρωθυπουργός. Ακριβώς για αυτό και στις πρόσφατες επαφές της κυβέρνησης με τους αξιωματούχους των Θεσμών στην Αθήνα, η Ελληνική πλευρά επαναβεβαίωσε τη δέσμευση της ότι θα συνεχίσει την υλοποίηση των δεσμεύσεων που έχει αναλάβει η χώρα, με βασικό μέλημα της να επιτευχθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι όπως αυτοί έχουν οριστεί από τους Θεσμούς. 

Σε αυτό το πλαίσιο τα τελευταία 24ωρα στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους έχει ξεκινήσει ένα πλήρες «σκανάρισμα» των στοιχείων προκειμένου η κυβέρνηση να έχει σαφή εικόνα της πορείας των δημοσιονομικών, όπως και των προβλημάτων τα οποία πιθανά μπορεί να προκύψουν. 

Η ολοκλήρωση της διαδικασίας ελέγχων θα επιτρέψει να ξεκινήσει η περίοδος κατάρτισης του προϋπολογισμού για το 2020 προκειμένου σε αυτόν να αποτυπώνονται πλήρως οι δυνατότητες της Ελληνικής Οικονομίας, η πορεία ανάπτυξης της, οι παρεμβάσεις στο φορολογικό και «το νοικοκύρεμα» των δαπανών, όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν πηγές του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. 

Η οριστικοποίηση του προϋπολογισμού και η σαφής εικόνα που θα υπάρχει για τα δημοσιονομικά περιθώρια της οικονομίας,  θα οδηγήσει στο να «κλειδώσουν» και οι παρεμβάσεις στη φορολογία προκειμένου η κυβέρνηση να φέρει το φθινόπωρο προς ψήφιση το φορολογικό νομοσχέδιο. 

Όπως όλα δείχνουν οι αποφάσεις θα οριστικοποιηθούν στην επίσκεψη στην Αθήνα των επικεφαλής των τεχνικών κλιμακίων των Θεσμών αμέσως μετά τη συνεδρίαση του Eurogroup στις 13 Σεπτεμβρίου. Άλλωστε, σε εκείνη τη συνεδρίαση αναμένεται οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης να ορίσουν «τη γραμμή αντιμετώπισης» σχετικά με τη διατήρηση ή όχι μόνο των μέτρων που έλαβε η προηγούμενη κυβέρνηση, αλλά και τα αιτήματα της νέας κυβέρνησης σχετικά με την παρέμβαση στους φορολογικούς συντελεστές.

Η εξέταση όλων των παραγόντων και η στάση των Θεσμών σχετικά με τις επιδιώξεις της νέας κυβέρνησης θα καθορίσουν και τις αποφάσεις των δανειστών αναφορικά με την τύχη του αφορολόγητου ορίου.