Ρεύμα: Σύσταση για κλείσιμο ενεργοβόρων συσκευών 18:00 με 21:00

Ποιες είναι και πώς τις διαχειριζόμαστε.
Open Image Modal
Close up of hand adjusting dishwasher to economy cycle
Cris Cantón via Getty Images

Σύσταση για κλείσιμο των ενεργοβόρων συσκευών κατά τις ώρες αιχμής απηύθυνε ο υπουργός Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας,  ανακοινώνοντας σήμερα τις νέες επιδοτήσεις στα τιμολόγια του Νοεμβρίου για την κατανάλωση ηλεκτρικού ρεύματος και φυσικού αερίου. 

Ειδικά στα οικιακά τιμολόγια η επιδότηση είναι κλιμακωτή ανάλογα με τη μηνιαία κατανάλωση, ενώ ο υπουργός υπενθύμισε το στόχο της χώρας για εξοικονόμηση τουλάχιστον 5%. Σε αυτό το πλαίσιο προχώρησε σε σύσταση για κλείσιμο ενεργοβόρων συσκευών από 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ, που είναι οι ώρες αιχμής.

«Η Ελλάδα τους επόμενους μήνες έχει ένα στόχο να μειώσει την κατανάλωση ενέργειας τις ώρες αιχμής κατά τουλάχιστον 5%. Άρα η προσπάθεια όλων μας είναι να περιορίσουμε τη χρήση ενεργοβόρων συσκευών τις ώρες από 6:00 το απόγευμα έως τις 9:00 το βράδυ. Οι όποιες συσκευές θα μπορούν να χρησιμοποιούνται τις υπόλοιπες ώρες της ημέρας»

Μιλώντας πρόσφατα στην ΕΡΤ ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδηςαπαρίθμησε τις οικιακές συσκευές που καταναλώνουν ρεύμα καθώς και τα μικρά μυστικά που μπορούν να περιορίσουν τους λογαριασμούς ενέργειας.

Οι «συνήθεις ύποπτοι» για υψηλές καταναλώσεις

- Θερμοσίφωνας (3.000W έως 5.000W)

- Φούρνος (2.200W έως 4.000W)

- Αερόθερμο (2.000W έως 3.000W)

- Πιστολάκι μαλλιών (1.800W έως 2.500W)

- Μάτι κουζίνας (1.500W έως 2.000W)

- Βραστήρας (1.200W έως 3.000W)

- Στεγνωτήρας (1.000W έως 4.000W)

- Πλυντήριο πιάτων (1.000W έως 2.400W)

- Σίδερο (1.000W έως 2.000W)

- Κλιματιστικό (900W έως 5.000W)

Συνέστησε δε την αντικατάσταση των ενεργοβόρων συσκευών με άλλες νεότερης τεχνολογίας όπου είναι εφικτό και τόνισε τη σημασία της συντήρησής τους. «Η συντήρηση όλων των ηλεκτρικών συσκευών είναι το νούμερο ένα που πρέπει να κάνουμε. Ενδεικτικά ένας μη συντηρημένος ηλεκτρικός θερμοσίφωνας αυξάνει την κατανάλωση κατά 30 – 40%.

Επίσης πρέπει να μην αφήνουμε τις ηλεκτρικές συσκευές σε κατάσταση stand by (τηλεοράσεις, υπολογιστές) και τους φορτιστές στη πρίζα. Πρόκειται για τις λεγόμενες συσκευές «βαμπίρ», όπως ονομάζονται  τις οποίες πρέπει να βγάζουμε από την πρίζα όταν πηγαίνουμε για ύπνο.

Οι συσκευές «βαμπίρ»

- Η τηλεόραση

- Το λάπτοπ

- Οι κονσόλες παιχνιδιών

- Ο φούρνος μικροκυμάτων

- Ο φορτιστής του κινητού

- Ο εκτυπωτής

- Τα ηχεία

«Θα πρέπει να κλείνουμε τις συσκευές από το διακόπτη ή να τις βγάζουμε από τη πρίζα. Δεν αρκεί να τις κλείνουμε με το τηλεχειριστήριο» εξηγώντας ότι με αυτό τον τρόπο θα εξοικονομήσουμε 15 κιλοβατώρες το μήνα.

 

 

Πηγή: ΕΡΤ News