Ρεκόρ εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα λόγω των πυρκαγιών του καλοκαιριού

Τα στοιχεία της Copernicus για τον Αύγουστο είναι τα υψηλότερα από τότε που άρχισαν οι μετρήσεις το 2003.
Open Image Modal
Φωτογραφία από την πυρκαγιά στα Βίλια, 18/8/ 2021. REUTERS/Alkis Konstantinidis
Alkis Konstantinidis via Reuters

Tον Αύγουστο καταγράφηκε ένα ακόμα ρεκόρ στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από τις μεγάλες πυρκαγιές ανά την υφήλιο, όπως ανακοίνωσε την Τρίτη η υπηρεσία γεωεπισκόπησης της Ε.Ε Copernicus.

Η Υπηρεσία Παρακολούθησης Ατμόσφαιρας Copernicus της ΕΕ διαπίστωσε ότι από τα καμένα δάση απελευθερώθηκαν 1,3 γιγατόνουι διοξειδίου του άνθρακα τον περασμένο μήνα, κυρίως στη Βόρεια Αμερική και τη Σιβηρία. Αυτή ήταν η μεγαλύτερη ποσότητα από τότε που ο οργανισμός άρχισε τις μετρήσεις το 2003.

Η αυξημένη ευφλεκτότητα ήταν εμφανής σε περιοχές του βόρειου ημισφαιρίου. Η Ρωσία, η οποία φιλοξενεί το μεγαλύτερο δάσος στον κόσμο, επλήγη πολύ περισσότερο καθώς οι πυρκαγιές στα δάση της Τάιγκα της Σιβηρίας άντλησαν 970 μεγατόνοι διοξειδίου του άνθρακα στην ατμόσφαιρα στο διάστημα μεταξύ Ιουνίου και Αυγούστου - περισσότερους δηλαδή από όλα τα δάση στον υπόλοιπο πλανήτη μαζί. 

Open Image Modal
Οι πυρκαγιές στην τεράστια περιοχή της Σιβηρίας της Ρωσίας έθεσαν σε κίνδυνο δεκάδες χωριά το Σάββατο 5/8 και ώθησαν τις αρχές να απομακρύνουν μερικούς κατοίκους. (Φωτογραφία AP/Ivan Nikiforov)
via Associated Press

«Καθ΄όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, παρατηρήσαμε τη δραστηριότητα των δασικών πυρκαγιών στο βόρειο ημισφαίριο. Αυτό που φάνηκε να είναι ασυνήθιστο, είναι ο αριθμός των πυρκαγιών, το μέγεθος των ζωνών τις οποίες έκαψαν, η έντασή τους και η επιμονή τους», υπογράμμισε ο Μαρκ Πάρινγκτον, επιστημονικός διευθυντής στην Copernicus.

Ιδιαίτερα στη βορειοανατολική Σιβηρία, στη Δημοκρατία Σαχά, η εποχή των πυρκαγιών ήταν ασυνήθιστη «σε μέγεθος και επιμονή εστιών» από τις αρχές Ιουνίου.

«Είναι μια παρόμοια ιστορία στη Βόρεια Αμερική, σε ορισμένα τμήματα του Καναδά, στον βορειοδυτικό Ειρηνικό και στην Καλιφόρνια που βλέπουν μεγάλες δασικές πυρκαγιές από τα τέλη Ιουνίου και τις αρχές Ιουλίου και είναι ακόμη σε εξέλιξη», πρόσθεσε.

Το δυτικό τμήμα της Βόρειας Αμερικής επλήγη ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο, κυρίως με την πυρκαγιά Ντίξι που είναι μία από τις πιο σημαντικές που έχουν καταγραφεί ποτέ στη ιστορία της Καλιφόρνιας.

Ενώ η νοτιοανατολική Ευρώπη υφίστατο ένα παρατεταμένο κύμα καύσωνα, επλήγη επίσης η Μεσόγειος, από την Ελλάδα και την Ιταλία μέχρι την Αλβανία, την Ισπανία ή ακόμη την Τουρκία, μια χώρα όπου τα δεδομένα έδειξαν μια καθημερινή ένταση των πυρκαγιών χωρίς προηγούμενο από το 2003.

Όλες αυτές οι πυρκαγιές έχουν σημαντική επίπτωση στην ποιότητα του αέρα των πληγεισών περιοχών και πέρα από αυτές. Για παράδειγμα ένα νέφος καπνού από τη Βόρεια Αμερική έφθασε στα βρετανικά νησιά στα τέλη Αυγούστου προτού διασχίσει ολόκληρη την Ευρώπη, σημειώνει η Copernicus.

Η Ευρώπη έχει πολύ λιγότερη δασική κάλυψη, αλλά η υψηλή και παρατεταμένη ζέστη και οι καύσωνες προκάλεσαν καταστροφικές πυρκαγιές στην χώρα μας, την Τουρκία, την Ισπανία κι αλλού, τέσσερις φορές εντονότερες από ποτέ. 

Open Image Modal
Οι προβλέψεις κινδύνου πυρκαγιάς GEFF ξεκίνησαν στις 31 Ιουλίου 2021, και δείχνουν «πολύ ακραίες» (μοβ σκίαση) γύρω από τη Μεσόγειο, στις 7 Αυγούστου
EFFIS

Ο Πάρινγκτον πρόσθεσε ότι οι φετινές πυρκαγιές είναι σημάδι μιας επιδεινούμενης τάσης που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή που οφείλεται στον άνθρωπο. «Οι ξηρότερες και θερμότερες τοπικές συνθήκες, που προκαλούνται από την υπερθέρμανση του πλανήτη, αυξάνουν την ευφλεκτότητα και τον κίνδυνο πυρκαγιάς της βλάστησης. Αυτό οδήγησε σε πολύ έντονες και ταχέως αναπτυσσόμενες πυρκαγιές. Ενώ οι τοπικές καιρικές συνθήκες παίζουν ρόλο στην πραγματική συμπεριφορά πυρκαγιάς, η κλιματική αλλαγή συμβάλλει στην παροχή του ιδανικού περιβάλλοντος για τις πυρκαγιές ».