Με τον μαραθώνιο του Σαββάτου (27/4) να διαρκεί 15 ώρες, συνεχίστηκαν από το πρωί της Κυριακής οι απολογίες και των τελευταίων 32 συλληφθέντων που κατηγορούνται για συμμετοχή στην εγκληματική οργάνωση της οπαδικής βίας που είχε αποτέλεσμα τη δολοφονική επίθεση κατά του αστυνομικού Γιώργου Λυγγερίδη στου Ρέντη.
Κατά την τρίτη ημέρα των απολογιών, έχουν κριθεί προφυλακιστέοι πέντε κατηγορούμενοι.
Προφυλακιστέος κρίθηκε ένας εκ των φερόμενων ηγετικών στελεχών αλλά και ηθικός αυτουργός της δολοφονίας, γνωστός και ως “Κοντός” ενώ την απόφαση αναμένει ο αποκαλούμενος “Ρουμάνος” από το γραφείο του ένατου ανακριτή.
Ο «Κοντός» αρνείται τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι βρισκόταν στο γήπεδο «Μελίνα Μερκούρη» και συνομιλούσε με παράγοντες και αστυνομικούς ακόμη κι όταν έμαθε ότι ξέσπασαν επεισόδια.
Ο 40χρονος –σύμφωνα με την Αστυνομία- ήταν αυτός που μοίρασε ναυτικές φωτοβολίδες και αυτοσχέδιους μηχανισμούς στους χούλιγκαν έξω από το γήπεδο του Ρέντη και ο ίδιος με ένα ακόμη ηγετικό στέλεχος της εγκληματικής οργάνωσης έδωσε το έναυσμα για την επίθεση σε βάρος των αστυνομικών των ΜΑΤ και διέφυγε από την περιοχή πριν γίνουν οι ομαδικές προσαγωγές.
Σύμφωνα πάντα με την Αστυνομία, πλην της δράσης του ως ηθικός αυτουργός, έδρασε και ο ίδιος αφού έρριψε αυτοσχέδιο εκρηκτικό μηχανισμό. προς τις αστυνομικές δυνάμεις από απόσταση περίπου 50 μέτρων, κάτι που σηματοδότησε την έναρξη των επιθέσεων. Σύμφωνα με το διαβιβαστικό της αστυνομίας είναι ένα από τα πέντε διευθυντικά στελέχη της οργάνωσης.
Νωρίτερα, το δρόμο για τις φυλακές πήρε κι ένας 22χρονος κατηγορούμενος, που σύμφωνα με την δικογραφία είχε ενεργό ρόλο στα επεισόδια έξω από το γήπεδο στο Ρέντη.
Στα στοιχεία που έχει στην διάθεση του ο ανακριτής, περιγράφεται πως ο νεαρός, με καλυμμένα τα χαρακτηριστικά του με κουκούλα, έδρασε και ως φυσικός αυτουργός, μαζί με την υπόλοιπη ομάδα των δραστών «και από κοινού διενεργήσαν επιθέσεις εναντίων των αστυνομικών της ΥΑΤ με τον ίδιο να κρατάει αυτοσχέδιο εκρηκτικό-εμπρηστικό μηχανισμό και πέτρες κατευθυνόμενος προς τις αστυνομικές δυνάμεις, συμμετέχοντας στις επιθέσεις».
Ο 22χρονος επίσης, σύμφωνα με το κατηγορητήριο, «συμμετείχε στην οργάνωση και σχεδιασμό των προπαρασκευαστικών ενεργειών και στη μεταφορά των ”πολεμοφόδιων” στο γήπεδο ”Μελίνα Μερκούρη”».
Τέλος, του αποδίδεται πως από κοινού με συνομήλικο συγκατηγορούμενό του «μετάφεραν το σήμα έναρξης των επιθέσεων στους δράστες που βρίσκονταν εντός του Κλειστού Γυμναστηρίου Ρέντη ”Μελίνα Μερκούρη”, προτρέποντάς τους να εξέλθουν του γηπέδου».
Στο υλικό που έχουν στην διάθεση τους οι αρχές, προκύπτει, όπως περιγράφεται, πως ο 22χρονος μπήκε εντός του γηπέδου κατά την διάρκεια του πρώτου σετ και πήγε «προς ομάδα οπαδών που βρίσκονταν όρθιοι, στο κάγκελο όπου ήταν αναρτημένα πανό που ανέγραφαν ”ΝΕΑ 7 LIOSIA” και “KAMATERO” και μετά από ελαχίστων δευτερολέπτων, φράσεων-προτροπών και ωθήσεων των χεριών του στην ομάδα ατόμων που απευθύνθηκε, τα άτομα αμέσως τον ακολούθησαν με ταχύ βήμα προς την έξοδο του γηπέδου».
Από τους συνολικά 67 συλληφθέντες για τα επεισόδια, χθες απολογήθηκαν 31. Μέχρι στιγμής, 12 έχουν κριθεί προσωρινά κρατούμενοι, μεταξύ αυτών 7 το Σάββατο και 3 την Παρασκευή για ναρκωτικά.
Βρούτσης: Καμία ανοχή
«Ξεκάθαρη η στάση μας, καμία ανοχή σε αθλητικές παραβατικές συμπεριφορές», τόνισε ο αναπληρωτής Υπουργός Αθλητισμού Γιάννης Βρούτσης. Επιπλέον, σημείωσε πως για την αντιμετώπιση της βίας μέσα στα γήπεδα, για πρώτη φορά εδώ και χρόνια υπάρχει μια σοβαρή αντιμετώπιση.
Όσον αφορά την υπόθεση της δολοφονίας του αστυνομικού Λυγγερίδη, είπε ό,τι η υπόθεση θα φτάσει στο τέλος και «θα συνεχιστεί μέχρι να ανακαλυφθούν και οι ηθικοί αυτουργοί». Ακολούθως ο αναπληρωτής υπουργός αθλητισμού επισήμανε ό,τι με το νέο αθλητικό νόμο υπάρχει ένα τελείως διαφορετικό περιβάλλον από ό,τι υπήρξε τις προηγούμενες δεκαετίες. Συνεχίζοντας σημείωσε «Με τα νέα μέτρα θα δούμε σημαντικές αλλαγές στη νέα αθλητική περίοδο». Πλέον, τα πιο σύγχρονα συστήματα θα υπάρχουν μέσα στα γήπεδα, ψηφιακές κάμερες τελευταίας τεχνολογίας και ταυτοπροσωπία. «Οι ΠΑΕ αρχίζουν να βλέπουν θετικά το νέο νόμο, παρότι στην αρχή υπήρχε ένας προβληματισμός, διότι ο νόμος είναι πολύ αυστηρός και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση» τόνισε.