Ρέθυμνο: Μεγάλη φωτιά σε δασική έκταση στο Χωρδάκι - Ισχυρή κινητοποίηση της πυροσβεστικής

Το 112 έστειλε μήνυμα ετοιμότητας στους κατοίκους των γύρω περιοχών ζητώντας τους να είναι σε ετοιμότητα.
|
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η φωτιά που ξέσπασε νωρίς το μεσημέρι σε χαμηλή βλάστηση, στην περιοχή Χωρδάκι, του Δήμου Αμαρίου Ρεθύμνου, με τις πυροσβεστικές δυνάμεις να ενισχύονται και από την Αθήνα.

Πριν μισή ώρα αναχώρησαν αεροπορικώς 32 δασοκομάντος για το Ρέθυμνο, όπου αυτή την ώρα επιχειρούν 190 πυροσβέστες με 10 ομάδες δασοκομάντο, 45 υδροφόρα πυροσβεστικά οχήματα δύο αεροσκάφη και πέντε ελικόπτερα πυρόσβεσης, τα οποία αναμένεται να σταματήσουν τις ρίψεις λόγω του ότι νυχτώνει.

Η κατάσταση παραμένει δύσκολη λόγω του ανέμου με την πυρκαγιά να έχει επεκτάθηκε βόρεια ενώ πέρασε στο δήμο Αγίου Βασιλείου.

Την ίδια ώρα η Αγία Παρασκευή, ένα ορεινό μικρό χωριό, οικισμός ζωσμένος από πράσινο και ελαιώνες απειλείται και δίδεται τεράστιος αγώνας για να μην καούν σπίτια.

Οι κάτοικοι έλαβαν μήνυμα από το 112 προκειμένου να το εκκενώσουν και να κατευθυνθούν προς Μάνδρες Αγίου Βασιλείου και να ακολουθήσουν τις οδηγίες των αρχών. Πυροσβέστες και αστυνομικοί ελέγχουν τα σπίτια, ώστε να απομακρυνθεί και ο τελευταίος κάτοικος.

Οι κάτοικοι που αποχώρησαν είναι ηλικιωμένοι, η περιοχή βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και όπως είπε ο Μιχάλης Σαρρής υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Περιφερειακής ενότητας Ρεθύμνου, «...απειλείται ο οικισμός, επίγειες δυνάμεις πυροσβεστών και εθελοντών και εναέρια μέσα, προσπαθούν να σώσουν τα σπίτια. Οι φλόγες έχουν ζώσει τις αυλές των πρώτων σπιτιών προ τα μέτωπα, γίνονται υπεράνθρωπες προσπάθειες. Το μέτωπο είναι μεγάλο, με πολλές εστίες, καίγονται χορτολιβαδικές εκτάσεις και ελαιώνες».

Αυξημένες είναι οι δυνάμεις στον οικισμό της Αγίας Παρασκευής, ενώ πυροσβέστες βρίσκονται και σε άλλα μέτωπα τα οποία όμως βρίσκονται μακριά από κατοικημένες περιοχές.

Πριν από λίγο εστάλη νέο μήνυμα από το 112, το τρίτο στη σειρά για την εκκένωση του χωριού Αποδούλου.

Το 112 έστειλε νωρίτερα μήνυμα ετοιμότητας στους κατοίκους των γύρω περιοχών: «Δασική πυρκαγιά μεταξύ των περιοχών Χωρδάκι & Αγίου Ιωάννη Ρεθύμνου. Παραμείνετε σε ετοιμότητα. Ακολουθείτε τις οδηγίες των Αρχών».

Η φωτιά παρότι νωρίτερα φαινόταν ότι έβαινε σε έλεγχο μετά τις προσπάθειες των πυροσβεστών, έχει επεκταθεί και εξελίσσεται σε τρία μέτωπα.

Πολλοί είναι και οι εθελοντές που βοηθούν στην προσπάθεια να περιορίσουν την φωτιά, η οποία βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη αυτήν την ώρα χωρίς, πάντως, να κινδυνεύουν σπίτια.

Επί ποδός βρίσκονται και οι δυνάμεις πολιτικής προστασίας των Δήμων Αμαρίου και Αγίου Βασίλειου.

Πυρκαγιές σε 29 αγροτοδασικές περιοχές το τελευταίο 24ωρο 

Σε 29 ανήλθαν οι αγροτοδασικές πυρκαγιές που εκδηλώθηκαν το τελευταίο εικοσιτετράωρο. Από αυτές, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή της η Πυροσβεστική, οι 24 αντιμετωπίστηκαν άμεσα, στο αρχικό τους στάδιο, ενώ οι πυροσβεστικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν ακόμη πέντε.

Τα κατά τόπους ανακριτικά γραφεία, καθώς και Κλιμάκια της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού (Δ.Α.Ε.Ε.) διερευνούν τα αίτια εκδήλωσης των πυρκαγιών.

Τέλος, η Πυροσβεστική καλεί όλους τους πολίτες, να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και σε περίπτωση πυρκαγιάς, για τη δική τους ασφάλεια, να ακολουθούν πιστά τις υποδείξεις των αρμόδιων αρχών.