Ο τουρισμός αποτελεί κορυφαίο τομέα της ελληνικής οικονομίας και αυτό διαπιστώθηκε για μια ακόμα φορά σήμερα το πρωί, στο περιθώριο της Κλειστής Συνεδρίασης της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, παρουσία του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκου Μητσοτάκη, του οποίου την τοποθέτηση θα παρουσιάσουμε σε λίγο.
Ο Γιάννης Ρέτσος, πρόεδρος του ΣΕΤΕ, ξεκινώντας την ομιλία του, στάθηκε στο θέμα των πρόσφατων αυτοδιοικητικών και περιφερειακών εκλογών, επισημαίνοντας ότι μέχρι την ανάληψη των καθηκόντων των νέων δημάρχων και περιφερειαρχών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, δεν θα πρέπει να υπάρξει κενό και όπως είπε χαρακτηριστικά «δεν υπάρχει περιθώριο για καμία αρρυθμία».
Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, αναφέρθηκε στους πυλώνες που θα δραστηριοποιηθεί ο Σύνδεσμος και είναι η εξωστρέφεια, η βιώσιμη ανάπτυξη και οι συνέργειες. Για μια ακόμα φορά ο Γιάννης Ρέτσος επισήμανε ότι το «μεγάλο στοίχημα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού, είναι η διαχείριση των προορισμών. Θα πρέπει να μάθουμε να σκεφτόμαστε διαφορετικά.»
Οσον αφορά τη συμβολή του ελληνικού τουρισμού στην οικονομία της χώρας, το 2018 συνεισέφερε 22 δισ. ευρώ, αντιπροσωπεύοντας το 20% της απασχόλησης. Επίσης, οι Ελληνες ξενοδόχοι επένδυσαν 5,6 δισ. ευρώ, την τελευταία τριετία. «Συνολικά από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας, αποκομίζοντας μία θετική εμπειρία,» είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
Ολόκληρη η ομιλία του προέδρου του ΣΕΤΕ, Γιάννη Ρέτσου
Σας ευχαριστώ ιδιαίτερα για τη σημερινή σας παρουσία στην Κλειστή Συνεδρίαση της 27ης Τακτικής Γενικής Συνέλευσης του ΣΕΤΕ.
Μια Γενική Συνέλευση που συμπίπτει με μια παρατεταμένη προεκλογική περίοδο, με αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις, σε Δήμους και Περιφέρειες, στην Ευρώπη και φυσικά τις επικείμενες εθνικές εκλογές.
Κύριε Πρόεδρε,
Εκμεταλλευόμενος τη σημερινή ευκαιρία, θα μου επιτρέψετε να ευχηθώ ο επόμενος προεκλογικός μήνας, να είναι μια περίοδος με ουσία, επιχειρήματα και ουσιαστικό διάλογο για την ελληνική οικονομία και τη χώρα μας γενικότερα.
Η Ελλάδα, στην κρίσιμη φάση στην οποία βρίσκεται, χρειάζεται όσο ποτέ άλλοτε, προτάσεις, λύσεις, και ένα νέο εθνικό σχέδιο που θα περιγράφει με σαφήνεια και ρεαλισμό την επόμενη ημέρα για την χώρα μας.
Ο τουρισμός, σε αυτόν τον σχεδιασμό μπορεί και πρέπει να κατέχει τον ρόλο και τη θέση που του αναλογεί.
Με μια συνολική στρατηγική βιώσιμης ανάπτυξης.
Μια στρατηγική που θα ενθαρρύνει και θα διευκολύνει την υγιή επιχειρηματικότητα, θα προσελκύει ξένες επενδύσεις, θα διαχέει τα οφέλη της στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας.
Κυρίες και Κύριοι,
Με ιδιαίτερη ικανοποίηση παρατηρήσαμε ότι στο πλαίσιο των αυτοδιοικητικών εκλογών, σε πολλές περιοχές της χώρας, ο τουρισμός υπήρξε αρκετά ψηλά στη θεματολογία της προεκλογικής περιόδου, με τρόπο ουσιαστικότερο από ότι στο παρελθόν.
Συζητήθηκαν συγκεκριμένα προβλήματα, ζητήματα υποδομών, θέματα διαχείρισης προορισμών, κάτι που από μέρους μας ήταν ζητούμενο και αυτό μας χαροποιεί ιδιαίτερα.
Εκτιμούμε ότι σε αυτή τη θετική εξέλιξη, έπαιξαν ρόλο και οι περιφερειακές συναντήσεις που έκανε ο ΣΕΤΕ όλο το προηγούμενο διάστημα, θέτοντας τη δική του ατζέντα και εξηγώντας τη στρατηγική, τις προτεραιότητες και τους στόχους μας.
Μένει να φανεί στην πράξη, πώς οι νέοι Δήμαρχοι και οι νέοι Περιφερειάρχες, θα ακολουθήσουν το βέλτιστο δρόμο για τον ελληνικό τουρισμό και φυσικά για τους κατοίκους των περιοχών τους.
Θα ήθελα όμως να τονίσω με έμφαση ότι το επόμενο διάστημα είναι ιδιαίτερα κρίσιμο να μην υπάρξει καμία ολιγωρία, ιδίως στους Δήμους ή τις Περιφέρειες που αλλάζουν διοίκηση.
Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο για την οποιαδήποτε «αρρυθμία», ειδικότερα στις τουριστικές περιοχές που θα φιλοξενήσουν εκατομμύρια τουρίστες.
Εμείς από την πλευρά μας, θα παρακολουθούμε στενά την εξέλιξη των πραγμάτων, επισημαίνοντας τα προβλήματα αν και όπου εμφανίζονται.
Παράλληλα, θα ξεκινήσουμε και πάλι, με νέα στόχευση και διαφορετική αρχιτεκτονική, μια σειρά επισκέψεων και επαφών σε ολόκληρη την Ελλάδα.
Στόχος μας είναι να βρισκόμαστε διαρκώς στα σημεία που χτυπάει η καρδιά του ελληνικού τουρισμού.
Να παρατηρούμε από κοντά την ανάπτυξή του, να καταγράφουμε τις αδυναμίες, να προτείνουμε λύσεις εκεί που μπορούμε άμεσα και αποτελεσματικά.
Φίλες και φίλοι,
Ο τουρισμός το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία 22 δισ. ευρώ για την ελληνική οικονομία, ενώ στην αιχμή της τουριστικής περιόδου ο τομέας συμβάλει σχεδόν στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας.
Ταυτόχρονα, την τελευταία τριετία, στα ελληνικά ξενοδοχεία πραγματοποιήθηκαν ιδιωτικές επενδύσεις 5,6 δισ. ευρώ.
Συνολικά από την αρχή της κρίσης, ο τουρισμός έχει παράξει άμεσα 125 δισ. ευρώ, ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στη χώρα μας, αποκομίζοντας μία θετική εμπειρία.
Μέσα σε λίγες λέξεις, καταγράφεται και αποτυπώνεται αυτό που τόσα χρόνια, συστηματικά και επίμονα λέμε:
Ο Τουρισμός αποτελεί μια μοναδική, πολύτιμη αξία για την οικονομίας μας, για την Ελλάδα, για όλους…
Αποτελεί την απόδειξη ότι με συστηματική δουλειά, με εμπιστοσύνη στις δυνάμεις της αγοράς και την ελληνική επιχειρηματικότητα, με συνεννόηση και διάλογο με τους εργαζόμενους, μπορούμε να καταφέρουμε πολύ σημαντικά πράγματα.
Και τη χρονιά που μας πέρασε, υπηρετήσαμε τον θεσμικό μας ρόλο στον δημόσιο διάλογο, με στοχευμένες παρεμβάσεις, όπως είναι ο χωροταξικός σχεδιασμός, η απασχόληση, η χρήση του αιγιαλού, το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις βραχυχρόνιες μισθώσεις και πολλά ακόμα κρίσιμα θέματα για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
Συνεχίσαμε τη συνεργασία μας με κοινωνικούς εταίρους και φορείς, με απώτερο στόχο τη δημιουργία μιας δυναμικής συνεργειών, με σκοπό την τουριστική ανάπτυξη, αλλά και ευρύτερα την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας.
Θα ήθελα στο σημείο αυτό να σταθώ πιο συγκεκριμένα στα βήματα που κάναμε για να έχουμε το βέλτιστο δυνατό αποτέλεσμα για τον τουρισμό της πατρίδας μας το 2018.
Βήματα, που στηρίζονται σε μια συγκεκριμένη στρατηγική τριών πυλώνων …
Πυλώνας πρώτος: ΕΞΩΣΤΡΕΦΕΙΑ
Συνεχίζοντας την στρατηγική του 2018, θέσαμε και φέτος τα ζητήματα του ελληνικού τουρισμού στην καρδιά της Ευρώπης.
Συνεχίζουμε τη συστηματική και μεθοδευμένη δουλειά για την εκπροσώπησή μας στα Ευρωπαϊκά κέντρα αποφάσεων, η οποία ξεκίνησε το Φεβρουάριο του 2018, με την πρώτη θεσμική επίσκεψή μας στις Βρυξέλλες.
Παράλληλα, βρίσκεται σε εξέλιξη η στενή, άτυπη προς το παρόν, επαφή και συνεργασία με τους ομολόγους μας από τη Γερμανία, την Ιταλία και τη Νορβηγία, με σκοπό να διαμορφώσουμε κοινή ατζέντα θεμάτων, τα οποία θα τεθούν στους ευρωπαϊκούς θεσμούς σε επίσημη επίσκεψη, αμέσως μόλις ορισθούν ή εκλεγούν οι νέοι Επικεφαλής. Κορυφαία θέματα στην ατζέντα ο «υπερτουρισμός» και οι νέες τάσεις στον τουρισμό, όπως για παράδειγμα οι «τουριστικές μισθώσεις» μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.
Πυλώνας δεύτερος: ΣΥΝΕΡΓΕΙΕΣ
Για όλους εμάς, η έννοια των συνεργειών, των συνεργασιών, είναι όρος ύπαρξης.
Πυρήνας της στρατηγικής μας.
Σκεφτόμαστε, λειτουργούμε και πράττουμε αναζητώντας διαρκώς σύνθεση δυνάμεων, επωφελείς για όλους συνεργασίες, αποτελεσματικές συνέργειες.
Δεν θα μπορούσα να σκεφτώ καλύτερο παράδειγμα συνεργειών από αυτό της MarketingGreece και της καμπάνιας «OhMyGreece - Unlockthefeeling» …
Μια σπουδαία και πρωτοποριακή καμπάνια για την Ελλάδα…
Μια πρωτότυπη διαφημιστική εκστρατεία, που στηρίζεται στην ανάδειξη όλων των συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας μας.
Με μηνύματα ουσιαστικά, βιωματικά, αληθινά, όπως η κάθε επίσκεψη στην Ελλάδα...
Παράδειγμα συνέργειας είναι και η συνεργασία που επετεύχθη στα πλαίσια αυτής της καμπάνιας με την ελληνική πολιτεία και τον Ελληνικό Οργανισμό Τουρισμού.
Είναι ιδιαίτερη η ικανοποίησή μας για την αιγίδα και τη στήριξη που παρέχει σε αυτή την προσπάθεια το Υπουργείο Τουρισμού.
Κεντρική μας επιδίωξη ήταν και είναι η καλή συνεργασία και οι σχέσεις αμοιβαίας εμπιστοσύνης με τις εκάστοτε κυβερνήσεις.
Οι καλοί λογαριασμοί, κάνουν πάντα τους καλύτερους φίλους, ιδίως όταν οι ρόλοι είναι διακριτοί και ο κάθε ένας κάνει αυτό που του αναλογεί...
Σπουδαίο παράδειγμα συνέργειας είναι η μεγάλη συμμαχία του ιδιωτικού τομέα, που συμμετείχε στο fundraising και χρηματοδότησε στο σύνολό της την καμπάνια.
Μια πρωτοφανής κινητοποίηση, που δείχνει το δρόμο και για το μέλλον.
Τον δρόμο των συμπράξεων και της δύναμης που παράγεται όταν αποφασίζουμε να συνασπιστούμε γύρω από έναν σημαντικό στόχο.
Πυλώνας τρίτος: ΒΙΩΣΙΜΗ ΑΝΑΠΤΥΞΗ
Και όταν μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη, ουσιαστικά αναφερόμαστε στο παρόν και το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.
Γιατί η διαχείριση των προορισμών, θα αποτελέσει για τα επόμενα χρόνια, το μεγάλο στοίχημα, όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για το σύνολο των τουριστικών χωρών.
Αυτό ήταν και το βασικό συμπέρασμα από το συνέδριο που διοργάνωσε ο ΣΕΤΕ το φθινόπωρο που μας πέρασε.
Αυτό είναι και το μάθημα που διδασκόμαστε από πολλές και μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις, παραδείγματα των οποίων παρουσιάστηκαν στο συνέδριό μας.
Θα πρέπει να μάθουμε, να σκεφτόμαστε διαφορετικά.
Όπως έλεγε και ο τίτλος του συνεδρίου μας “TourisminTransition: #someTHINKdifferent”, βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη διαδικασία μετάβασης.
Σε ένα σταυροδρόμι μεγάλων εξελίξεων που κάτι διαφορετικό συμβαίνει και μας επιβάλλει να σκεφτούμε διαφορετικά!
Το είχα πει και τότε, το επαναλαμβάνω και σήμερα …
Αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε.
Η χάραξη τουριστικής στρατηγικής οφείλει πλέον να αρχίζει και να τελειώνει με την προσαρμογή μας στη νέα εποχή.
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον για να αντιμετωπίσουμε έγκαιρα τις νέες προκλήσεις που εμφανίζονται.
Αλλά και τις επιδράσεις που θα υπάρξουν σε προβλήματα και παθογένειες που συσσωρεύονται από το παρελθόν.
Υποδομές, βιώσιμη ανάπτυξη, κλιματική αλλαγή, φαινόμενα κορεσμού πολλών περιοχών, είναι μερικά από τα μεγάλα ζητήματα που απαιτούν από εμάς άμεσες απαντήσεις.
Σήμερα, δεν μπορούμε να μιλάμε για τουριστική επιχειρηματικότητα, για τουριστική ανάπτυξη αν σε αυτή δεν εμπεριέχεται η έννοια της αειφορίας: προστασία και βελτίωση της ποιότητας του φυσικού, οικιστικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος.
Όλοι, οφείλουμε να κατανοήσουμε πως η τουριστική ανάπτυξη δεν υποθηκεύει, ούτε εξαντλεί τις μελλοντικές δυνατότητες της κάθε χώρας και δεν επιδιώκει βραχυπρόθεσμα οικονομικά οφέλη, σε βάρος του περιβάλλοντος, των φυσικών πόρων και των τοπικών κοινωνιών.
Φίλες και φίλοι,
Η περίοδος Μαΐου 2018 – Μαΐου 2019, υπήρξε για τον ελληνικό τουρισμό άλλη μια χρονιά πολλαπλών μηνυμάτων.
Ο κλάδος ενισχύθηκε, το κοινωνικό αποτύπωμα αυξήθηκε, η κοινωνική του διάσταση εμπεδώθηκε ακόμα περισσότερο.
Υποστηρίζαμε – και αυτό εξακολουθούμε να κάνουμε – ότι το μεγάλο δίδαγμα που όλοι πήραμε από τα χρόνια της κρίσης είναι ότι ο τουρισμός αποτελεί μια συλλογική προσπάθεια υψηλής ωφέλειας για τις τοπικές κοινωνίες, για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.
Αυτή τη διάσταση θέλαμε και εξακολουθούμε να θέλουμε να ενδυναμώσουμε περαιτέρω, το κάνουμε με πολλούς τρόπους, χρειάζεται όμως μεγαλύτερη και πιο στοχευμένη προσπάθεια.
Βέβαια, εκτός από τη φωτεινή πλευρά του φεγγαριού, υπάρχουν και τα γνωστά προβλήματα.
Η υπερφορολόγηση εξακολουθεί να πνίγει το τουριστικό πακέτο, η αβεβαιότητα για το τι μέλλει γενέσθαι είναι πλέον δομικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος στο οποίο επιχειρούμε και αναπτυσσόμαστε, και φυσικά τα διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία παραμένουν στο συντριπτικό μέρος τους άλυτα.
Τα προβλήματα, δεν μπορούν να κρύβονται άλλο κάτω από το χαλί.
Θα έρθει η στιγμή που θα βγουν στην επιφάνεια.
Όπως και κανένα μέτρο φορολογικής ελάφρυνσης δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό, αν δεν εντάσσεται σε ένα συνολικό στρατηγικό σχέδιο.
Ζητάμε συνολική πολιτική και όχι αποσπασματικές ενέργειες.
Ζητάμε συγκροτημένο σχέδιο και όχι ημίμετρα.
Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης,
Επίτιμοι Πρόεδροι του ΣΕΤΕ,
Αγαπητά Μέλη,
Κυρίες και Κύριοι,
Ζούμε σε μία ιδιαίτερα δύσκολη και περίπλοκη εποχή όπου οι περισσότερες από τις σταθερές που γνωρίσαμε στο παρελθόν δεν υπάρχουν πλέον.
Ζούμε σε ένα ασταθές περιβάλλον, με αλλεπάλληλες μεταβολές και αστάθμητους παράγοντες.
Η Ελλάδα κλυδωνίστηκε τα τελευταία εννέα χρόνια από μια πρωτοφανή οικονομική κρίση.
Παγιδευμένη σε έναν παρατεταμένο αντιαναπτυξιακό φαύλο κύκλο, αδυνατώντας να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά χρόνια διαρθρωτικά προβλήματα, συσσωρευμένες παθογένειες και λάθος επιλογές.
Ο ελληνικός τουρισμός, παρέμεινε η αιχμή του δόρατος για την πληγωμένη οικονομία, ο πρωταρχικός κλάδος συμβολής στο εθνικό ΑΕΠ, παρέμεινε μια σημαντικότατη «δεξαμενή» άντλησης θέσεων εργασίας.
Ενωμένοι όλοι εμείς που εκπροσωπούμε τον τουρισμό, δουλέψαμε για να διατηρήσει την ανταγωνιστικότητα και τη δυναμική του ως μοχλός ανάπτυξης της εθνικής οικονομίας.
Όλοι μαζί βάλαμε στόχο να εκσυγχρονίσουμε το προϊόν μας, να αναδείξουμε συγκριτικά του πλεονεκτήματα και να ενισχύσουμε τη στρατηγική της ολιστικής, βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης.
Οι προσπάθειές μας αποφέρουν καρπούς.
Στόχος μας πλέον είναι να μπούμε σε μια νέα περίοδο ωριμότητας.
Μπορούμε να σχεδιάσουμε ένα νέο, επόμενο κύκλο μακροχρόνιας ανάπτυξης.
Με ένα νέο εθνικό συμβόλαιο ανάπτυξης για τον ελληνικό τουρισμό.
Οι προκλήσεις, παραμένουν ισχυρές.
Συνεχίζουμε την εντατική δουλειά, με την ίδια μεθοδικότητα και οργάνωση.
Προσδοκούμε ένα πιο ευνοϊκό οικονομικό περιβάλλον κινήτρων και ελαφρύνσεων για έναν κλάδο τόσο προσοδοφόρο.
Έχουμε ένα φιλόδοξο σχέδιο, για τον ελληνικό τουρισμό της επόμενης δεκαετίας.
Επιζητούμε οι ανάγκες και τα «κενά» που διαρκώς επισημαίνουμε στην Πολιτεία να αποτελέσουν επιτέλους κεντρική προτεραιότητα.
Εμείς συνεχίζουμε να κάνουμε αυτό που ξέρουμε καλύτερα …
Να δουλεύουμε με αμείωτο ρυθμό.
Το 2019, μπορούμε και θα πάμε ακόμα πιο ψηλά!
Σας ευχαριστώ πολύ!
Γιάννης Ρέτσος
Πρόεδρος ΔΣ