Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει παγώσει τα σχέδιά της για κυρώσεις κατά της Τουρκίας και επέκταση της «μαύρης λίστας» με ανώτερα στελέχη της κρατικής τουρκικής Πετρελαϊκής Εταιρείας (TPAO), ανέφεραν τέσσερις διπλωμάτες, που επικαλείται το Reuters σε αποκλειστικό δημοσίευμά του.
Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων, πρόκειται για το σαφέστερο σημάδι ότι η διπλωματική πολιτική της Αγκυρας φέτος αποφέρει καρπούς.
Οι ηγέτες της ΕΕ τον Δεκέμβριο είχαν προτείνει δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγορεύσεις ταξιδιών ως κυρώσεις για τις «μη εξουσιοδοτημένες δραστηριότητες γεώτρησης» της Τουρκίας για φυσικό αέριο σε αμφισβητούμενα ύδατα στην ανατολική Μεσόγειο, αν και δεν προσδιόριζαν συγκεκριμένα άτομα.
Η ΕΕ συμφώνησε επίσης να εξετάσει αυστηρότερες οικονομικές κυρώσεις στη Σύνοδο Κορυφής στις 25-26 Μαρτίου, μετά από μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, εξέφρασε δημόσια την ελπίδα του ότι οι διαμαρτυρίες στη Γαλλία θα ανατρέψουν τον Πρόεδρο, Εμανουέλ Μακρόν.
Ομως ένας πιο εποικοδομητικός τόνος από τον Ερντογάν φέτος, η υποστήριξη της Γερμανίδας Καγκελάριου, Ανγκελα Μέρκελ, για μια πιο συμφιλιωτική προσέγγιση και οι πρώτες άμεσες συνομιλίες μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας μετά από πέντε χρόνια βοήθησαν στην αλλαγή της διάθεσης εντός της Ε.Ε.
Η νέα κυβέρνηση στις ΗΠΑ υπό τον Τζο Μπάιντεν προέτρεψε επίσης τις Βρυξέλλες να μην επιβάλουν κυρώσεις σε μια στιγμή που η Τουρκία, σύμμαχος του ΝΑΤΟ και υποψήφια χώρα της ΕΕ, φαίνεται πιο πρόθυμη να συμβιβαστεί, δήλωσαν Ευρωπαίοι και Αμερικανοί διπλωμάτες.
«Οι διαδικασίες για πρόσθετες μαύρες λίστες Τούρκων αξιωματούχων έχουν σταματήσει και δεν μιλάμε πλέον για οικονομικές κυρώσεις», δήλωσε ένας διπλωμάτης της ΕΕ.
Ένας δεύτερος ευρωπαίος διπλωμάτης είπε ότι αυτές «δεν ξεκίνησαν ποτέ» και ένας τρίτος είπε ότι «δίνεται προτεραιότητα στη διπλωματική διαδικασία».
Διπλωμάτες λένε ότι μια τηλεδιάσκεψη μεταξύ του Ερντογάν και του επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις 9 Ιανουαρίου, ακολουθούμενη από τις προσωπικές συνομιλίες του Τούρκου υπουργού Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, με τον επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ και ξεχωριστά με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ σηματοδότησε την αλλαγή στην τουρκική διπλωματία.
Η ΕΕ είχε δημιουργήσει μαύρη λίστα με δύο στελέχη του TPAO τον Φεβρουάριο του 2020, συμπεριλαμβανομένου του αντιπροέδρου της Μεχμέτ Φερούχ Ακαλίν. Μετά την απόφαση των ηγετών της ΕΕ τον Δεκέμβριο, το μπλοκ αναμενόταν να επιβάλλει κυρώσεις σε περισσότερα μέλη του διοικητικού συμβουλίου, συμπεριλαμβανομένου του προέδρου του TPAO, Μελίχ Χαν Μπιλγκίν, δήλωσε ένας τέταρτος διπλωμάτης της ΕΕ.
Η Αγκυρα αρνήθηκε οποιαδήποτε παραβίαση και θεώρησε ότι οι προτεινόμενες κυρώσεις είναι μεροληπτικές και άδικες.
Η Ελλάδα και η Κύπρος, που υποστηρίζονται έντονα από τη Γαλλία, ήθελαν να τιμωρηθεί η Τουρκία για τις προκλητικές έρευνες για πετρέλαιο και φυσικό αέριο από τουρκικά πλοία σε αμφισβητούμενα ύδατα. Η Αγκυρα ισχυρίζεται ότι οι δραστηριότητες πραγματοποιούνται στα δικά της χωρικά της ύδατα.
Η ΕΕ κατηγορεί επίσης τον Ερντογάν ότι διαβρώνει τη δημοκρατία και καταστρέφει τα ανεξάρτητα δικαστήρια και μέσα ενημέρωσης στην χώρα του,
Ωστόσο, η Μέρκελ ευνόησε μια προσέγγιση που δίνει προτεραιότητα στις επενδύσεις της ΕΕ στην Τουρκία, και τόσο ο Μακρόν όσο και η Ελλάδα συμφώνησαν, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
Μια έκθεση για τις σχέσεις της με την Τουρκία, η οποία αρχικά αναμενόταν να απαριθμήσει τις διαφωνίες των Ευρωπαίων ηγετών σχετικά με την ενέργεια, τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη μετανάστευση, θα είναι τώρα ουδέτερου τόνου, ανέφεραν οι διπλωμάτες.
Ο Τσαβούσογλου είπε αυτό το μήνα ότι η αλλαγή του τόνου από την τουρκική πλευρά είναι ειλικρινής και ότι η Αγκυρα επιθυμεί να δει την ΕΕ να της το ανταποδώσει: «Εστιάζουμε στο πώς μπορούμε να συνεργαστούμε», είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ.
Ωστόσο, η πιο θερμή διάθεση δεν σημαίνει ότι έχει λυθεί κάτι, ανέφεραν οι διπλωμάτες της ΕΕ, προσθέτοντας ότι η Τουρκία πρέπει να επιτύχει τους απαιτούμενους στόχους για να σημειώσει πρόοδο στην μακροχρόνια προσπάθεια ένταξής της στην ΕΕ.