Το απόθεμα χημικών όπλων της συριακής κυβέρνησης συνδέθηκε για πρώτη φορά, μέσω εργαστηριακών τεστ, με τη μεγαλύτερη επίθεση με αέριο νεύρων Σαρίν του συριακού εμφυλίου, δήλωσαν στο Reuters διπλωμάτες και επιστήμονες, ενισχύοντας τους ισχυρισμούς της Δύσης ότι κυβερνητικές δυνάμεις του προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ βρίσκονταν πίσω από την κτηνωδία.
Εργαστήρια που πραγματοποιούσαν δοκιμές για λογαριασμό του Οργανισμού για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων (OPCW) σύγκριναν δείγματα που είχαν ληφθεί από αποστολή του ΟΗΕ στη Γκούτα, προάστιο της Δαμασκού, μετά την επίθεση της 21ης Αυγούστου 2013, κατά την οποία σκοτώθηκαν εκατοντάδες άμαχοι από Σαρίν, με χημικά που παρέδωσε η Δαμασκός για καταστροφή το 2014.
Οι δοκιμές βρήκαν ενδείξεις/ σημάδια σε δείγματα που είχαν ληφθεί στη Γκούτα και στα σημεία άλλων δύο επιθέσεων με αέριο νεύρων- στις πόλεις Χαν Σεϊχούν στην Ιντλίμπ στις 4 Απριλίου του 2017 και στο Χαν αλ Ασάλ του Χαλεπιού τον Μάρτιο του 2013, ανέφεραν δύο άτομα που εμπλέκονταν στις διαδικασίες.
«Συγκρίναμε το Χαν Σεϊχούν, το Χαν αλ Ασάλ και τη Γκούτα» είπε μια πηγή που ζήτησε να μην κατονομαστεί εξαιτίας του χαρακτήρα των ευρημάτων. «Υπήρχαν “υπογραφές” και στις τρεις που ταίριαζαν».
Τα ίδια αυτά αποτελέσματα αποτέλεσαν τη βάση για μια αναφορά του κοινού μηχανισμού του OPCW και του ΟΗΕ τον Οκτώβριο, σύμφωνα με την οποία η συριακή κυβέρνηση ήταν υπεύθυνη για την επίθεση στο Χαν Σεϊχούν, που σκότωσε δεκάδες.
Τα ευρήματα στη Γκούτα, οι λεπτομέρειες για τα οποία επιβεβαιώθηκαν στο Reuters από δύο ξεχωριστές διπλωματικές πηγές, δεν δημοσιοποιήθηκαν στην αναφορά Οκτωβρίου στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, γιατί δεν συμπεριλαμβάνονταν στη δικαιοδοσία της ομάδας. Ωστόσο, θεωρείται πως θα ενισχύσουν τους ισχυρισμούς των ΗΠΑ, της Βρετανίας και άλλων δυτικών χωρών ότι η κυβέρνηση Άσαντ εξακολουθεί να κατέχει και να χρησιμοποιεί απαγορευμένα όπλα κατά παράβαση ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Συνθήκης για τα Χημικά Όπλα.