Η Τουρκία αρνείται να υποστηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τη Βαλτική και την Πολωνία μέχρι η συμμαχία να προσφέρει στην Άγκυρα μεγαλύτερη πολιτική στήριξη στη μάχη της κατά των κουρδικών πολιτοφυλακών YPG στη βόρεια Συρία, ανέφεραν τέσσερις ανώτερες πηγές της συμμαχίας.
Η Άγκυρα έδωσε οδηγία στον απεσταλμένο της στο ΝΑΤΟ να μην υπογράψει το σχέδιο και υιοθετεί μια σκληρή στάση σε συναντήσεις και συζητήσεις, απαιτώντας η συμμαχία να αναγνωρίσει επίσημα τις YPG ως τρομοκράτες, ανέφεραν οι εν λόγω πηγές.
Η αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν προέβη σε σχόλια, ούτε τα υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών της χώρας.
Η αντιπαράθεση αυτή, λίγο πριν το ΝΑΤΟ πραγματοποιήσει τη σύνοδο της 70ής επετείου του στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί ένδειξη των ρηγμάτων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσιγκτον για την επιχείρηση της Τουρκίας στη βόρεια Συρία εναντίον των YPG, τις οποίες θεωρεί τρομοκράτες που σχετίζονται με Κούρδους αντάρτες στο τουρκικό έδαφος.
Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν επίσημη έγκριση από τις 29 χώρες μέλη για το στρατιωτικό σχέδιο για την άμυνα της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας σε περίπτωση ρωσικής επίθεσης.
Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας θα ήταν δυσκολότερο για το ΝΑΤΟ να ενισχύσει τις άμυνές του στη Βαλτική και την Πολωνία γρήγορα.
«Οι Τούρκοι κρατούν τους ανατολικοευρωπαίους ομήρους, μπλοκάροντας την έγκριση των στρατιωτικών σχεδιασμών μέχρι να λάβουν παραχωρήσεις» ανέφερε στο Reuters μια από τις διπλωματικές πηγές.
Δεύτερη πηγή χαρακτήρισε τη συμπεριφορά της Τουρκίας «διασπαστική», καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δείξει ενότητα μετά τις εκφράσεις σκεπτικισμού για τη συμμαχία από τον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν πως η συμμαχία είναι «κλινικά νεκρή».
Το σχέδιο για τη Βαλτική και την Πολωνία, που συντάχθηκε κατόπιν αιτήματός τους μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014, δεν έχει άμεσες επιπτώσεις στην τουρκική στρατηγική στη Συρία, μα θέτει ζητήματα για την ασφάλεια σε όλα τα σύνορα του ΝΑΤΟ.