Η ζήτηση για το δεκαετές ελληνικό ομόλογο ήδη ξεπερνά την προσφορά, όπως μεταδίδει το πρακτορείο Reuters, οδηγώντας την ελληνική κυβέρνηση στην απόφαση να μειώσει το αρχικό επιτόκιο στο 3,90-4,0% αντί της αρχικής πρότασης για επιτόκιο 4,125%. Η Ελλάδα επιχειρεί να αντλήσει με αυτό τον τρόπο 2 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με τραπεζικές πηγές.
Το νέο ομόλογο είναι το πρώτο που εκδόθηκε μετά από δέκα χρόνια από την Αθήνα. Η Ελλάδα βγήκε από τα μνημόνια πριν από έξι μήνες, αναφέρει το διεθνές πρακτορείο, και βγήκε στην αγορά υπό ιδιαίτερα ευνοϊκές συνθήκες, μετά την απόφαση τoυ οίκου Moody’s (την Παρασκευή 1 Μαρτίου) να αναβαθμίσει την αξιολόγηση της Ελλάδας κατά δύο βαθμίδες.
Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων υποχώρησαν τη Δευτέρα στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών, ως απάντηση στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας.
Η Αθήνα έχει αναθέσει σε έξι διεθνείς τράπεζες - BNP Paribas, Citi, Credit Suisse, Goldman Sachs, HSBC και JPMorgan Chase - την έκδοση του 10ετούς ομολόγου, με στόχο να αντλήσει περίπου δύο δισεκατομμύρια ευρώ. Τραπεζίτες ανέφεραν στο Reuters, ότι αναμένουν το νέο ομόλογο να τύχει παρόμοιας υποδοχής με εκείνη που επιφύλαξαν οι αγορές τον περασμένο μήνα στην έκδοση 5ετούς ομολόγου 2,5 δις ευρώ από την Αθήνα.
Η ζήτηση που προέκυψε τότε από τις εγγραφές υποψηφίων επενδυτών ήταν τετραπλάσια από την προσφορά. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου κυμαινόταν το πρωί της Τρίτης 5 Μαρτίου στα επιπεδα του 3,651%.