Reuters: Ελληνικό δικαστήριο απέσυρε τις κατηγορίες για κατασκοπεία σε βάρος 35 μελών ΜΚΟ

Κατηγορούνταν και για διευκόλυνση παράνομης εισόδου μεταναστών. Σύμφωνα με το δημοσίευμα δεν υπάρχουν επαρκή αποδεικτικά στοιχεία. Στην έρευνα είχαν εμπλακεί ΕΥΠ και αντιτρομοκρατική.
Open Image Modal
via Associated Press

Η Ελλάδα απέσυρε τις ποινικές διώξεις οι οποίες αφορούσαν από κατασκοπεία έως και διευκόλυνση σε παράνομη είσοδο μεταναστών στην Λέσβο, σε βάρος αλλοδαπών εργαζομένων στον τομέα παροχής ανθρωπιστικής βοήθειας, σύμφωνα με δικαστικά έγγραφα των οποίων έχει λάβει γνώση του Reuters.

Τα περισσότερα από τα 35 άτομα που κατηγορήθηκαν το 2020 για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παροχή υποστήριξης σε διακινητές που μετέφεραν μετανάστες, ήταν Γερμανοί υπήκοοι. Οι υπόλοιποι είχαν καταγωγή από την  Νορβηγία, την Αυστρία, τη Γαλλία, την Ισπανία, την Ελβετία και τη Βουλγαρία.

Είχαν συλληφθεί ενώ αρνούνταν τις κατηγορίες. 

Η υπόθεση, σύμφωνα με έγγραφα που είδε το Reuters, αποσύρθηκε λόγω ανεπαρκών αποδεικτικών στοιχείων.

 

«Η λεπτομερής έρευνα του φακέλου της υπόθεσης κατέρριψε ηχηρά την αφήγηση της αστυνομίας που ήταν καθαρή μυθοπλασία», είπε ο Ζαχαρίας Κέσσες, δικηγόρος που εκπροσωπεί ορισμένους από τους εργαζομένους.

Όπως αναφέρει το δημοσιεύμα, η υπόθεση σε βάρος των 34 βασίστηκε σε επιχείρηση του 2020 της ελληνικής υπηρεσίας πληροφοριών ΕΥΠ και της αντιτρομοκρατικής με την κωδική ονομασία Αλκμήνη και αφορούσε μυστικούς πράκτορες που ταξίδεψαν ως μετανάστες από την Τουρκία στη Λέσβο.

Οι ελληνικές υπηρεσίες πληροφοριών ενεπλάκησαν αρχικά επειδή οι εργαζόμενοι, οι οποίοι είχαν διαθέσει τηλεφωνική γραμμή για μετανάστες και αιτούντες άσυλο που βρίσκονταν σε κίνδυνο στην θάλασσα και θεωρήθηκε ότι είχαν διαβιβάσει πληροφορίες για τις κινήσεις της ελληνικής ακτοφυλακής και τον εξοπλισμό σκαφών.

Όμως, η δικαστική έρευνα κατέληξε στο συμπέρασμα ότι οι πληροφορίες και το οπτικό υλικό που συλλέχθηκαν δεν ήταν εμπιστευτικά. «Δεν υπάρχουν αρκετά στοιχεία για να στηρίξουν τις κατηγορίες σε βάρος των κατηγορουμένων», αναφέρουν τα σχετικά έγγραφα.

Η Ελλάδα, όπως αναφέρει και το δημοσίευμα, ήταν στην πρώτη γραμμή ενός τεράστιου κύματος προσφύγων και μεταναστών προς την Ευρώπη το 2015 και το 2016. Πολλοί εισέρχονταν μέσω των νησιών που γειτνιάζουν με την Τουρκία, όπως η Λέσβος.