Η Ελλάδα κινδυνεύει να μη λάβει τη δόση των περίπου 750 εκατομμυρίων ευρώ τον επόμενο μήνα, τα οποία προέκυψαν στο πλαίσιο συμφωνίας ελάφρυνσης χρέους με την Ευρωζώνη πέρυσι, επειδή δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις, είπαν αξιωματούχοι της Ευρωζώνης τη Δευτέρα.
Τα χρήματα αυτά αποτελούν μέρος ενός συνόλου 4,8 δισ. ευρώ, από κέρδη από ελληνικά ομόλογα τα οποία έχουν οι κεντρικές τράπεζες της Ευρωζώνης και πρόκειται να επιστραφούν στην Αθήνα ως τα μέσα του 2022 σε εξαμηνιαίες δόσεις και το waiver. Μαζί, τα δύο αυτά μέτρα αντιστοιχούν σε 750 εκατ. ευρώ κάθε έξι μήνες. Τα χρήματα αυτά προορίζονταν ως κίνητρο για να συνεχίσει η Αθήνα την υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων που έχει δεσμευτεί να πραγματοποιήσει στα τρία προγράμματα στήριξής της από το 2010.
Η Κομισιόν θα εκδώσει μια αναφορά στις 27 Φεβρουαρίου, όπου θα παρουσιάζει την ελληνική πρόοδο ως προς την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων που έχουν συμφωνηθεί. Το συμπέρασμα αυτής της αναφοράς θα αποτελέσει «κλειδί» για να αποφασίσουν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης εάν θα προχωρήσουν στην εκταμίευση ή όχι.
«Η αναφορά είναι πιθανόν να λέει ότι η Ελλάδα δεν έχει ολοκληρώσει τις συμφωνηθείσες μεταρρυθμίσεις» είπε αξιωματούχος της Ευρωζώνης. «Οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που συναντιούνται για να συζητήσουν το ζήτημα στις 11 Μαρτίου, δεν θα επιτρέψουν την εκταμίευση εκτός και αν η Αθήνα ολοκληρώσει τις απαιτούμενες δράσεις μεταξύ της 27ης Φεβρουαρίου και της 11ης Μαρτίου» πρόσθεσε.
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης κρατήσουν τα λεφτά τον Μάρτιο, θα είναι δυνατή η εκταμίευσή τους σε κάποια φάση αργότερα, όταν όλες οι μεταρρυθμίσεις έχουν υλοποιηθεί, όπως έχει συμφωνηθεί, είπαν αξιωματούχοι.