Reuters: Mία ελληνική κλωστοϋφαντουργία δίνει μάχη επιβίωσης εν μέσω ενεργειακής κρίσης

Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Βουλγαρία.
Open Image Modal
(Photo by Mustafa Ciftci/Anadolu Agency via Getty Images)
Anadolu Agency via Getty Images


Στο εκκοκκιστήριο και κλωστήριο βαμβακιού του, στα Φάρσαλα της κεντρικής Ελλάδας, ο Διευθύνων Σύμβουλος Απόστολος Δόντας ανησυχεί για το μέλλον, μέσα σε ένα ασταθές ενεργειακό περιβάλλον.

Η «Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία» (Selected Textiles), μια εταιρεία παραγωγής νημάτων βαμβακιού στην καρδιά της Ελλάδας που ιδρύθηκε το 1970, εξάγει περίπου το 80% της παραγωγής της σε κατασκευαστές κυρίως στη βόρεια Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας, της Ολλανδίας και της Σουηδίας, όπου το νήμα βαμβακιού χρησιμοποιείται για υφάσματα και ρούχα.

 

Το ρεύμα και το φυσικό αέριο «πονάνε» την κλωστοϋφαντουργία

Εσχάτως, η εταιρεία πάτησε «φρένο» στην παραγωγή, καθώς οι παραγγελίες  έχουν πέσει.

Οι υψηλοί λογαριασμοί της ενέργειας έχουν πλήξει τον κλάδο, ενώ το αυξανόμενο κόστος ενέργειας και ο πληθωρισμός έχουν κάνει τους καταναλωτές επιφυλακτικούς όσον αφορά τις δαπάνες για μη βασικά αγαθά.

«Οι πελάτες μας ανησυχούν για την κατανάλωση αυτή τη στιγμή, γιατί βλέπουν μια σοβαρή μείωση των πωλήσεων στα καταστήματα, που φτάνει έως και το 50% αυτές τις μέρες, ενώ επίσης ανησυχούν για το αν θα μπορέσουν να λειτουργήσουν τα εργοστάσιά τους, ή αν θα χρειαστεί να μειώσουν την κατανάλωση φυσικού αερίου», δηλώνει στο πρακτορείο Reuters ο Δοντάς, ο οποίος παρήγαγε 4.500 τόνους βαμβακερά νήματα το 2021 και αναμένει να παράξει 30% λιγότερο φέτος, λόγω της πτώσης της ζήτησης.

Open Image Modal
Jason Dean via Getty Images

 

Με την αγωνία να μην κοπεί το ρεύμα, κάθε μέρα 

Η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία είναι ένα παράδειγμα για τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι επιχειρήσεις στον απόηχο του πολέμου στην Ουκρανία, ο οποίος έχει εκτοξεύσει τις τιμές του ρεύματος και του φυσικού αερίου στην Ευρώπη.

Η αβεβαιότητα σχετικά με την κατανάλωση και η περιορισμένη προβλεψιμότητα για το μελλοντικό ενεργειακό κόστος ώθησαν την Επίλεκτο Κλωστοϋφαντουργία και τους πελάτες της να στραφούν σε συμβάσεις «spot» - αντί για τις μακροχρόνιες συμβάσεις, που συνήθως διαρκούσαν έξι έως 12 μήνες.

«Είναι πολύ ανησυχητικό γιατί δεν μπορείς να κάνεις σχέδια, δεν μπορείς να δημιουργήσεις συνθήκες για να μειώσεις το κόστος και φυσικά βρίσκεσαι σε μια διαρκή κατάσταση ανασφάλειας», είπε ο Δοντάς.

Η λιγότερη ζήτηση συνδυάζεται επίσης με ανησυχίες σχετικά με τη λειτουργία του εργοστασίου, το οποίο βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στην ηλεκτρική ενέργεια, εάν υπάρξουν πιθανές διακοπές ρεύματος στο μέλλον.

«Πιστεύουμε ότι η μεγαλύτερη δυσκολία μας θα ήταν να μην μπορούμε να λειτουργήσουμε λόγω των διακοπών ρεύματος», είπε.

Open Image Modal
Ελλάδα, Ιωάννινα, Ζαγοροχώρια, Φωτογραφία παλιού παραδοσιακού αργαλειού με βαμβακερές κλωστές. (Photo by: Eye Ubiquitous/Universal Images Group via Getty Images)
Eye Ubiquitous via Getty Images

 

150 εργαζόμενοι σε τεντωμένο σχοινί  

O Δοντάς ανησυχεί για το προσωπικό του: 150 εργαζόμενοι.

Ο ίδιος απέκλεισε το ενδεχόμενο μείωσης των μισθών, καθώς η χώρα παλεύει κόντρα σε ένα ρεκόρ πληθωρισμού και το εργοστάσιο προσπαθεί να κρατήσει τους εργαζομένους απασχολημένους με άλλες δουλειές, εκτός από την παραγωγή, αλλά δεν θα μπορεί να συνεχίσει για πολύ ακόμα έτσι.

«Με την παραγωγή μειωμένη κατά 30% είναι πιθανό να χρειαστεί να μειώσουμε τις ώρες εργασίας, αλλά προσπαθούμε να το αποφύγουμε», είπε.

Η Ελλάδα είναι η μεγαλύτερη βαμβακοπαραγωγός χώρα στην ΕΕ, ακολουθούμενη από την Ισπανία και τη Βουλγαρία, σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Από το 2021, η κυβέρνηση παρέχει στις επιχειρήσεις επιδοτήσεις για τους αυξανόμενους λογαριασμούς ρεύματος, καθώς και άλλες επιδοτήσεις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης.

Ο Δοντάς, για τον οποίο το ενεργειακό κόστος στο εργοστάσιο έχει εκτοξευθεί, χαιρετίζει τις επιδοτήσεις, αλλά πιστεύει ότι η κυβέρνηση πρέπει να επικεντρωθεί περισσότερο στο να βοηθήσει τις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και να χρησιμοποιήσουν τη δική τους παροχή ενέργειας.

Ο ίδιος διαθέτει ένα φωτοβολταϊκό 10 μεγαβάτ στην περιοχή όπου βρίσκεται και η Επίλεκτος Κλωστοϋφαντουργία, από το οποίο λαμβάνει κάποια έσοδα, αλλά δεν μπορεί αυτή τη στιγμή να το χρησιμοποιήσει για να καλύψει τις δικές του ενεργειακές ανάγκες.

«Πιστεύουμε ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση», λέει ο Ντόντας για τις επιδοτήσεις, «αλλά σίγουρα δεν επαρκούν».