Reuters: Ο Τσίπρας σχεδιάζει ρελάνς στο Μακεδονικό με επέκταση της αιγιαλίτιδας

Στο Μαξίμου σκέφτονται ότι μια «ρελάνς» με την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης στο Ιόνιο από τα 6 στα 12 μίλια, θα αμβλύνει το αρνητικό κλίμα του Μακεδονικού.
|
Open Image Modal
reuters

Σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Reuters, αναλύεται η στρατηγική επανεκλογής που έχει σχεδιάσει και εφαρμόζει το Μέγαρο Μαξίμου το τελευταίο εξάμηνο. Το συμπέρασμα που προκύπτει; Προς το παρόν - λέει το πρακτορείο - δεν αποδίδει ο σχεδιασμός, δεδομένου ότι ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει να υπολείπεται της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις.

Πηγές κοντά στον πρωθυπουργό αναφέρουν, σύμφωνα με το Reuters, ότι η στρατηγική του τώρα μόλις φτάνει στο σημείο, όπου η κυβέρνησή του μπορεί να εκπληρώσει τις προεκλογικές υποσχέσεις της και να δώσει δείγματα της «δίκαιης ανάπτυξης».

Μετά την αύξηση του κατώτατου μισθού και την κατάργηση του υποκατώτατου, επόμενοι στόχοι του Πρωθυπουργού είναι να παραταθεί ο μειωμένος ΦΠΑ για τα πέντε νησιά που αντιμετωπίζουν την προσφυγική-μεταναστευτική κρίση και να περάσει νομοσχέδια για τα κόκκινα δάνεια που θα διευκολύνουν τους πολίτες, γράφει το Reuters.

Επιπλέον, σκοπεύει να προχωρήσει στην πρόσληψη χιλιάδων υπαλλήλων του δημοσίου τομέα ως το 2020 και να προχωρήσει σε συνταγματικές αλλαγές για τον διαχωρισμό Εκκλησίας - κράτους, που είναι εμβληματική υπόθεση για τους αριστερούς ψηφοφόρους.

Open Image Modal
Στιγμιότυπο από άσκηση του ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο Αιγαίο
Reuters Photographer / Reuters

 Πέρα από τα παραπάνω, σημειώνεται κινητικότητα στο θέμα της επέκτασης  της αιγιαλίτιδας ζώνης του Ιονίου στα 12 μίλια από τα 6, όπως δήλωσαν δύο αξιωματούχοι.

Στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν ότι κάτι τέτοιο μπορούσε να εξομαλύνει τις αντιδράσεις που υπήρξαν λόγω του Μακεδονικού και θα επιτρέψει τη δημιουργία αποκλειστικών οικονομικών ζωνών γύρω από την Ελλάδα, την Αλβανία και την Ιταλία, αλλά θα μπορούσε επίσης να προκαλέσει ένταση με την Τουρκία.

Αξιωματούχος της ευρωζώνης ανέφερε ότι η έκθεση προόδου των ελληνικών μεταρρυθμίσεων, που έγινε στα τέλη Φεβρουαρίου, «δεν φαινόταν καλή».

Open Image Modal
Από το συλλαλητήριο στο Σύνταγμα κατά της συμφωνίας των Πρεσπών στις 20 Ιανουαρίου 2019
ASSOCIATED PRESS

Μια αρνητική έκθεση της ΕΕ θα μπορούσε να αποσταθεροποιήσει μια άλλη πτυχή της στρατηγικής επανεκλογής του Τσίπρα: την ανάγκη για ηρεμία στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Η Ελλάδα αξιοποίησε με επιτυχία το πενταετές ομόλογο την περασμένη εβδομάδα και σχεδιάζει την έκδοση κι άλλων ομολόγων φέτος.

«Υπάρχει μια λεπτή γραμμή που η Ελλάδα πρέπει να σιγουρευτεί ότι δεν θα διασχίσει», δήλωσε ο αναπληρωτής διευθυντής της IHS Markit Economics, Ντιέγκο Ισκάρο. «Οι αγορές καταλαβαίνουν ότι είναι μια προεκλογική περίοδος, αλλά η Αθήνα πρέπει να οικοδομήσει μια φήμη μεταρρυθμίσεων».

 

Με πληροφορίες από Reuters