Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή: Η ιστορία του Ιδρύματος από το 1844 προσβάσιμη στο διαδίκτυο

Το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του διασώζεται και προβάλλεται, αναδεικνύοντας την προσφορά του, όπως αυτή ορίζεται στο όραμα των αδελφών Ριζάρη.
Open Image Modal
Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή

Η Ιστορία και οι θησαυροί της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής, ενός από τα μεγαλύτερα ενεργά Εθνικά Κληροδοτήματα της Ελλάδας, αποκαλύπτονται στο ευρύ κοινό, αξιοποιώντας τις σύγχρονες τεχνολογίες πληροφορικής και επικοινωνιών.

Το πολιτιστικό και ιστορικό απόθεμα του Ιδρύματος διασώζεται, προβάλλεται και γίνεται ελεύθερα προσβάσιμο, αναδεικνύοντας την ιστορία του και την προσφορά του, όπως αυτή ορίζεται στο όραμα των αδελφών Ριζάρη.

Αρχειακό υλικό, έργα τέχνης και ειδικές συλλογές, βιβλία και παλαίτυπα, καθώς και ηχητικό περιεχόμενο που συνδέει το παρελθόν με το παρόν προσφέρεται σε ελεύθερη διαδικτυακή αναζήτηση στο rizarios.gr

Η πρόσβαση στο πολιτιστικού αποθέματος της ΡΕΣ γίνεται μέσα από ένα ενιαίο ψηφιακό περιβάλλον αναζήτησης, προς χάριν της εκπαίδευσης και της έρευνας.

Open Image Modal
Open Image Modal

Μεταξύ των θησαυρών του Ιδρύματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής που παρουσιάζονται είναι: 

Η εμπειρία της υφαντικής τέχνης και των χειροτεχνημάτων, σε μια πορεία συνυφασμένη με το παρελθόν και το μέλλον της περιοχής των Ζαγοροχωρίων, που ζωντανεύει με τη βοήθεια της τεχνολογίας. 

Τρισδιάστατες ψηφιακές αναπαραστάσεις αρχιτεκτονικών μελών ζωντανεύουν το κτήριο του Ριζαρείου Εκθεσιακού Κέντρου. Παρουσιάζονται στάδια, μέθοδοι και υλικά κατασκευής. 

Open Image Modal

Με την τεχνολογία της εικονικής περιήγησης (VR) δίνεται η δυνατότητα δημιουργίας περιοδικών ψηφιακών εκθέσεων, όπως οι «Εικόνες της Ελλάδας» του Fred Boissonnas.

Η επαυξημένη πραγματικότητα μας ταξιδεύει στον Βίκο ξεδιπλώνοντας την πολύτιμη συλλογή του δασκάλου και φυσιοδίφη Κώστα Λαζαρίδη, με 1240 διαφορετικά είδη φυτών.

Open Image Modal
Απονομή Χρυσού Σταυρού των Ιπποτών
Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή

Παράλληλα, οι επισκέπτες θα μπορούν να ανακαλύψουν προσωπικότητες που συνυφαίνουν με τον βίο και την προσφορά τους την ίδια την ιστορία του Ιδρύματος από το 1844 έως και σήμερα. 

Σημειώνεται ότι συνολικά ψηφιοποιήθηκαν 400.000 λήψεις αρχείου, βιβλίων, παλαιτύπων, έργων τέχνης και ηχητικό υλικό και πραγματοποιήθηκε τεκμηρίωση επιστημονική στο σύνολο των ψηφιακών συλλογών.

Το έργο «Ψηφιακή Ανάδειξη του Πολιτιστικού Αποθέματος της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής» παρουσιάζει η Ριζάρειος Εκκλησιαστική Σχολή την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου, στις 18:00, παρουσία του Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής κ. ΘΕΟΔΩΡΟΣ Β΄, απόφοιτου της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής.

Η εκδήλωση είναι ανοικτή για το κοινό από τις 17.30 μμ. έως τις 20.00 μμ.