Στις φυλακές Κορυδαλλού οδηγήθηκε η μητέρα της Τζωρτζίνας, που κρίθηκε προφυλακιστέα μετά την πολύωρη απολογία της τη Δευτέρα, για όσα της καταλογίζονται στην δικογραφία για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της.
Η μεταγωγή της από τη ΓΑΔΑ ξεκίνησε λίγο μετά τις 8.35 το πρωί της Τρίτης και έγινε υπό δρακόντεια μέτρα ασφαλείας.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου έφτασε στις φυλακές Κορυδαλλού στις 8.55 το πρωί και θα παραμείνει για δύο ημέρες σε καραντίνα, όπως προβλέπει το πρωτόκολλο για τον κορονοϊό. Στη συνέχεια θα μεταφερθεί στη ΣΤ′ πτέρυγα των φυλακών ενώ θα προαυλίζεται και θα σιτίζεται μόνη της για τη δική της ασφάλεια.
«Ψόφα φόνισσα» της φώναζαν, μεταξύ άλλων, πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί έξω από το σωφρονιστικό κατάστημα για να την αποδοκιμάσουν.
Η προφυλακισμένη μητέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα είναι ανεπιθύμητη στις γυναικείες φυλακές του Ελαιώνα.
Η κατηγορούμενη ισχυρίζεται πως ο θάνατος της Τζωρτζίνας οφείλεται πιθανότατα σε ιατρικό λάθος επιρρίπτοντας ευθύνη για την θανατηφόρα ποσότητα κεταμίνης στους γιατρούς που έκαναν ανάνηψη στο παιδί το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου 2022 οπότε και κατέληξε.
Ανακρίτρια και Εισαγγελέας συναποφάσισαν μετά το τέλος της απολογητικής διαδικασίας ότι η γυναίκα, σε βάρος της οποίας εκδόθηκε την Τετάρτη ένταλμα σύλληψης, είναι επικίνδυνη για τη διάπραξη νέων αδικημάτων και πρέπει να κρατηθεί προσωρινά.
Τι είπε στην απολογία της
Στο υπόμνημά της, η 33χρονη μέσω των συνηγόρων της έκανε αίτημα προκειμένου να πληροφορηθεί εάν την τελευταία τριετία η ΜΕΘ του νοσοκομείου έχει προμηθευτεί την ουσία κεταμίνη και αν τηρείται αρχείο των προσώπων που λαμβάνουν ποσότητα της συγκεκριμένης ουσίας. Μάλιστα σε περίπτωση θετικής απόκρισης, ζήτησε να μάθει εάν το χρονικό διάστημα 27-29/1/2022 έχει ληφθεί από το φαρμακείο του νοσοκομείου ποσότητα της ουσίας αυτής.
«Αρνούμαι στο σύνολο της την αποδιδόμενη σε μένα κατηγορία, ποτέ δεν επιδίωξα, επιθύμησα ή προκάλεσα το θάνατο του παιδιού μου. Καμιά μητέρα δεν μπορεί να κάνει κακό στο ίδιο της το παιδί. Η Τζωρτζίνα ήταν το πρώτο μου παιδί και αποτελούσε την μεγάλη μου αδυναμία. Ο θάνατος της, που ακολούθησε τα τραγικά περιστατικά που είχαν λάβει χώρα σε βάρος των δύο άλλων παιδιών τα οποία είχαν νωρίτερα χάσει τη ζωή τους από άλλες αιτίες, ήρθε ως τελειωτικό χτύπημα για μένα, ενώ αποτελούσε και το τελειωτικό χτύπημα σε βάρος της οικογένειας μου, η ενότητα της οποίας άρχισε μετά από τα ανωτέρω τραγικά γεγονότα να κλυδωνίζεται μέχρι σημείου να έχει σήμερα σχεδόν διαλυθεί οριστικά» υποστηρίζει στο απολογητικό της υπόμνημα.
Η Ρούλα Πισπιρίγκου ισχυρίζεται ότι κατηγορείται με βάση «τυχαία στοιχεία» και εξηγεί ότι ως μητέρα της Τζωρτζίνας, εκείνη όφειλε να είναι η σύνοδος του παιδιού στο νοσοκομείο. Στον ισχυρισμό ότι η μικρή Τζωρτζίνα πάθαινε όλα τα επεισόδια πάντοτε εκτός ΜΕΘ, η 33χρονη φέρεται να απαντά ότι αυτό συνέβη επειδή ο χρόνος νοσηλείας στις ΜΕΘ κάθε νοσοκομείου ήταν συγκριτικά ελάχιστος σε σχέση με το χρόνο νοσηλείας στο θάλαμο της κάθε παιδιατρικής κλινικής.
Η χορήγηση κεταμίνης
Στη συνέχεια, εκθέτει δυο λόγους για τους οποίους είναι αβάσιμος ο ισχυρισμός ότι η κεταμίνη δόθηκε από εκείνη στο παιδί. «Η συγκεκριμένη ουσία δεν διατίθεται σε φαρμακεία και διακινείται αποκλειστικά από τους αρμόδιους κρατικούς φορείς σε αυστηρά περιορισμένο πλαίσιο, μόνο σε 2 χρήσεις μία από τις οποίες είναι η Παιδοχειρουργική. Άρα είναι προφανές ότι στο συγκεκριμένο παιδιατρικό νοσηλευτικό ίδρυμα η σχετική ουσία υπάρχει και υπήρχε κατά την ημερομηνία θανάτου του παιδιού μου».
Η ίδια σημειώνει, ότι «σύμφωνα με τις καταθέσεις των γιατρών ο χρόνος επίδρασης φαρμακευτικής ουσίας κεταμίνη είναι από 1 έως 20 λεπτά, ανάλογα με τον τρόπο χορήγησης. Πάντα με βάση τις ίδιες καταθέσεις από εμένα ζητήθηκε να εξέλθω του δωματίου στο οποίο γινόταν προσπάθειες ανάνηψης του παιδιού μου, άμεσα με την έλευση των γιατρών τις ΜΕΘ, που αναφέρεται σε χρόνο 3 λεπτών από την ενημέρωση που έκανα στη νοσηλεύτρια. Οι ανωτέρω γιατροί τοποθετούν χρονικά το θάνατο του παιδιού μου στις 14.30, οπότε προσδιορίζουν τα κρίσιμα 20 λεπτά στο χρονικό διάστημα μεταξύ 14.10 – 14.30, δηλαδή σε χρόνο που δίπλα στο παιδί μου βρισκόμουν εγώ».
Εκείνη όμως ισχυρίζεται πως από τα καρδιογραφήματα που της εστάλησαν μέσω sms από τον παιδοκαρδιολόγο, στις 15.10 καταγράφεται μηχανικά το γεγονός ότι η Τζωρτζίνα ήταν ακόμη ζωντανή γιατί φαίνεται ότι λειτουργούσε ο απινιδωτής με την βηματοδότική του λειτουργία με ηλεκτρική ανταπόκριση της καρδιάς του παιδιού. «Το κρίσιμο εικοσάλεπτο, εντός του οποίου φέρεται, να χρειάζεται αυτή ουσία για να προκαλέσει το θάνατο, τότε η χορήγηση της έχει γίνει περίπου στις 14.50, δηλαδή σε χρόνο που από εμένα έχει ζητηθεί η αποχώρηση μου από το δωμάτιο, εντός του οποίου παρέμειναν μόνο γιατροί και νοσηλευτές».
Ρίχνει ευθύνες σε γιατρούς και νοσηλευτές η Ρούλα Πισπιρίγκου
Δε διστάζει μάλιστα να κατηγορήσει ευθέως το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό αναφέροντας πως, «είναι εξαιρετικά πιθανό να χορηγήθηκε αυτή ουσία στην Τζωρτζίνα από ιατρικό λάθος, υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί, διότι σε διαφορετική περίπτωση μου είναι αδύνατο να σκεφτώ τι θα μπορούσε να έχει γίνει και δεν μπορώ να δώσω κάποια άλλη εκδοχή».
«Σας δηλώνω ότι δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση να «χάσω» την παραμικρή ευκαιρία για να διακηρύξω την αθωότητά μου για την κατάφωρα άδικη, πρωτάκουστή, εξωπραγματική και επονείδιστη κατηγορία που μου προσάπτετε. Για το λόγο αυτό θα εμφανιστώ αυτοπροσώπως όποτε κληθώ εωσότου τελικά δικαιωθώ και απαλλαγώ από την κατάφορη αδικία που με βαραίνει, ενώ ρητά δηλώνω ότι επιφυλάσσομαι παντός νόμιμου δικαιώματος μου, για όλους όσους με κατέστησαν κατηγορούμενη στα μάτια όλης της κοινωνίας, προφανώς για να συγκαλύψουν τις δικές τους ευθύνες για την απώλεια της ζωής της θυγατέρας μου» ανέφερε ζητώντας να μη προφυλακιστεί.
Οι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών της
Την ώρα της απολογίας της Ρούλας Πισπιρίγκου, στο στόχαστρο της Δικαιοσύνης μπήκαν και οι θάνατοι των άλλων δύο παιδιών της οικογένειας Δασκαλάκη στην Πάτρα. Οι δύο φάκελοι των δικογραφιών για το θάνατο της μόλις 6 μηνών Ίριδας, αλλά και της 3,5 ετών Μαλένας βρίσκονται στα χέρια δύο εισαγγελέων, των Αντώνη Ελευθεριάνου και Απόστολου Ανδρέου, υπό την εποπτεία της Προϊσταμένης της Εισαγγελίας Πρωτοδικών της Αθήνας, Σωτηρίας Παπαγεωργακοπούλου.
Η εισαγγελική έρευνα σκοπεύει να φωτίσει όλες τις πλευρές των δυο δικογραφιών που είχαν τεθεί στα αρχεία των εισαγγελιών Αθήνας και Πάτρας. Πληροφορίες αναφέρουν, ότι οι εισαγγελείς θα εξετάσουν όλους τους ιατρικούς φακέλους προκειμένου να προχωρήσουν στα επομενα βήματα της έρευνας.
Πηγή: dikastiko.gr