Ρούντολφ Νουρέγιεφ: Άλμα προς την ελευθερία

Η παράσταση για τη ζωή του θρυλικού χορευτή με τη συμμετοχή σολίστ από το Εθνικό Μπαλέτο της Τσεχίας, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος».
Open Image Modal
Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ σε πρόβα του «Δον Κιχώτη» με το Μπαλέτο της Βοστώνης, που ανέβηκε σε χορογραφία δική του. 5 Μαρτίου 1982. (AP Photo/Peter Southwick)
via Associated Press

Ξεκίνησε την καριέρα του από τα διάσημα μπαλέτα Κίροφ το 1958, μετά από σπουδές στην Ακαδημία Βαγκάνοβα της Αγίας Πετρούπολης έχοντας γίνει δεκτός το 1955, σε ηλικία 17 ετών. Σύντομα αναδύθηκε η τεχνική, η αρμονία και το ταλέντο του, γεγονός που συνέτεινε, ώστε να γίνει πρωταγωνιστής στους περισσότερους βασικούς ρόλους του κλασικού ρεπερτορίου. Το 1961 στο Παρίσι, σε μία περιοδεία των μπαλέτων Κίροφ του Λένινγκραντ, ο 23χρονος τότε Ρούντολφ Νουρέγιεφ, που ήταν πρώτος χορευτής των μπαλέτων, ζήτησε πολιτικό άσυλο στη Γαλλία, ενώ ετοιμαζόταν να αναχωρήσει με τον θίασο για την Αγγλία. Από τότε έζησε και διέπρεψε στα μεγάλα μπαλέτα της δύσης.

Η ζωή του θρυλικού Ρώσου χορευτή και χορογράφου Ρούντολφ Νουρέγιεφ (1938-1993), που έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 55 ετών χτυπημένος από το AIDS, είναι το θέμα της παράστασης που έρχεται στην Αθήνα, με τη συμμετοχή σολίστ από το Εθνικό Μπαλέτο της Τσεχίας.

Η παράσταση έκανε πρεμιέρα το 2007 στο θέατρο Mariinksy της Αγίας Πετρούπολης και έκτοτε έχει παρουσιαστεί όχι μόνο στη Ρωσία, αλλά από το 2010 σε περισσότερες από 150 πόλεις σε όλον τον κόσμο -Βρετανία, Γαλλία, Βέλγιο, Ολλανδία, Εσθονία, Λετονία, Λιθουανία, Μαυροβούνιο, Φινλανδία.

«Μία εξαιρετική παράσταση και η αληθινή ιστορία της ζωής του Rudolf Nureyev»

Η παράσταση έχει γίνει δεκτή με ενθουσιασμό από ανθρώπους που γνώρισαν, συναντήθηκαν, συνεργάστηκαν τον Νουρέγιεφ.

Ο Oleg Vinogradov (επικεφαλής του θεάτρου Mariinsky και διοργανωτής της περιοδείας του Nureyev, το 1989) την έχει χαρακτηρίσει «μια εξαιρετική παράσταση και η αληθινή ιστορία της ζωής του Rudolf Nureyev.»

Όπως και ο Βλαντιμίρ Ρεν (στενός φίλος του Νουρέγιεφ), που έχει δηλώσει «Όλα σε αυτή την παράσταση ήταν όπως έγιναν, είναι ένα εξαιρετικό έργο.»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Alla Osipenko (πρίμα μπαλαρίνα που χόρεψε με τον Nureyev): «Μια εκπληκτική μεταμόρφωση από δραματικό καλλιτέχνη σε χορευτή μπαλέτου. Συνιστώ σε όλους να το δουν.»

Open Image Modal
Ο Ρούντολφ Νουρέγιεφ και η Μερλ Παρκ, πρίμα μπαλαρίνα του Βασιλικού Μπαλέτου του Λονδίνου, σε πρόβα της παράστασης «Nureyev And Friends», Νέα Υόρκη, 26 Δεκεμβρίου 1974. Ο Νουρέγιεφ χόρεψε και στις 34 προγραμματισμένες παραστάσεις. (AP Photo/Suzanne Vlamis)
via Associated Press

Γεγονότα βασισμένα στις σημειώσεις του ίδιου και σε βιβλία

Συγγραφέας, σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής του έργου είναι ο Σεργκέι Γιανκόφσκι.

Η παράσταση βασίζεται σε αληθινά γεγονότα. Τα πραγματικά περιστατικά της ζωής του Νουρέγιεφ που περιγράφει, βασίζονται σε σημειώσεις του ίδιου, βιβλία και αφηγήσεις φίλων και συναδέλφων του.

Από το ξεχασμένο χωριό κοντά στην πόλη Ιρκούτσκ που, όμως, γέννησε ένα αστέρι που δοξάστηκε στις μεγαλύτερες σκηνές του κόσμου, μέχρι τον θρυλικό χορευτή του θεάτρου Μαριίνσκι, η δημοτικότητα του οποίου συγκρίθηκε με αυτήν των Beatles. Το όνομά του ήταν συχνά πρωτοσέλιδο στον Τύπο της εποχής, ενώ έγινε ο πρώτος Ρώσος χορευτής, ο οποίος διετέλεσε διευθυντής του Εθνικού Θεάτρου της Γαλλίας – «Grand Opera».

Ο Νουρέγιεφ άφησε πολύτιμη παρακαταθήκη, τροποποιώντας ριζικά όχι μόνο τους κανόνες της εργασίας στο καλύτερο θέατρο του κόσμου, αλλά και τα πρότυπα του κλασικού χορού στην παγκόσμια σκηνή του μπαλέτου.

Το έργο «Άλμα προς την Ελευθερία» είναι μία ιστορία για τη ματαιότητα του πλούτου και της δόξας απέναντι στον θάνατο. Στην ακμή της ζωής του, ο ηθοποιός προσβάλλεται από μία σοβαρή και ανίατη ασθένεια.

Απόσπασμα από τις σημειώσεις του Ρούντολφ Νουρέγιεφ:

Ήταν η μυρωδιά του δέρματός μου που άλλαζε, ήταν η προετοιμασία, πριν από κάθε μάθημα. 

Ήταν η απόδραση από το σχολείο και μετά από τη δουλειά στα χωράφια με τον πατέρα μου, γιατί ήμασταν δέκα αδέλφια.

Να κάνεις δύο χιλιόμετρα με τα πόδια, για να πας στη σχολή χορού. Και όταν ήμουν εκεί...

Η μυρωδιά της καμφοράς, του ξύλου, η στολή χορού...

Ήμουν αετός στην κορυφή του κόσμου. Ο ποιητής ανάμεσα στους ποιητές. Ήμουν παντού και τα πάντα!!!

Το μόνο πράγμα που με συνοδεύει είναι ο χορός μου. Η ελευθερία του να υπάρχω…

Είμαι εδώ αλλά εγώ χορεύω με τον νου, πετώ πιο μακριά από τα λόγια μου, πιο μακριά από τον πόνο μου.

Αν λυπόμαστε τα πληγωμένα πόδια μας, αν τρέχουμε μόνο πίσω από τον στόχο μας και δεν καταλαβαίνουμε τη μοναδική ευχαρίστηση της κίνησης, δεν καταλαβαίνουμε το νόημα της ζωής.

Εκεί που η έννοια είναι στο γίγνεσθαι και όχι στο φαίνεσθαι.

Κάθε άνδρας θα έπρεπε να χορεύει. Σε όλη του τη ζωή. Ας μην είσαι χορευτής... αλλά να χορεύεις...

Να χορεύεις!!!

 

Info

Η παράσταση θα παρουσιαστεί στις 19 και 20 Φεβρουαρίου, στο Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος» με ελληνικούς υπέρτιτλους

Διάρκεια παράστασης: 2 ώρες και 40 λεπτά με ένα διάλειμμα

Open Image Modal

Ημέρες και ώρες παραστάσεων

Δευτέρα 19 και Τρίτη 20 Φεβρουαρίου, στις 20:30

Τιμές εισιτηρίων:

ΔΙΑΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΖΩΝΗ: 68 ευρώ

Α ΖΩΝΗ: 58 ευρώ

Β ΖΩΝΗ: 48 ευρώ

Γ ΖΩΝΗ: 38 ευρώ

Δ ΖΩΝΗ: 28 ευρώ

Ε ΖΩΝΗ: 18 ευρώ, Φοιτητικό – Ανέργων – Πολυτέκνων: 15 Ευρώ

ΘΕΣΕΙΣ ΑΜΕΑ (μόνο με τηλεφωνική κράτηση, στο 212 254 0300): 15 ευρώ

Ισχύουν ειδικές τιμές για ομαδικά εισιτήρια, πληροφορίες στο: 212 254 0300

Προπώληση εισιτηρίων

«Θέατρον», Κέντρο Πολιτισμού «Ελληνικός Κόσμος, Πειραιώς 254, Ταύρος, 177 78, Τ. 212 254 0300