Ένα μοναδικό πέτρινο άγαλμα του θαλάσσιου θεού της ελληνικής μυθολογίας Τρίτωνα, γιου του Ποσειδώνα και της Αμφιτρίτης, βρέθηκε στα ερείπια ενός ρωμαϊκού μαυσωλείου κοντά στο Τέναμ στο Κεντ της Αγγλίας.
Ο αρχαιολογικός χώρος εντοπίστηκε κατά τη διάρκεια ερευνών που αφορούσαν μια νέα στεγαστική ανάπτυξη κοντά στον αυτοκινητόδρομο Α2 (σ.σ συνδέει το Λονδίνο με το λιμάνι του Ντόβερ στο Κεντ), ο οποίος ακολουθεί την περίφημη αρχαία ρωμαϊκή οδό Watling Street.
Το άγαλμα του Τρίτωνα ανυψώθηκε προσεκτικά και απομακρύνθηκε από τον χώρο για τις αρχικές εργασίες συντήρησης που αποκάλυψαν τις λεπτομέρειες του έργου.
Περαιτέρω έρευνες για το ίδιο το άγαλμα και τις συνθήκες της τελετουργικής ταφής του βρίσκονται σε εξέλιξη.
Ο Δρ Ρίτσαρντ Χομπς, Ανώτερος Επιμελητής της Ρωμαϊκής Βρετανίας στο Βρετανικό Μουσείο, δήλωσε: «Πρόκειται για ένα πραγματικά εκπληκτικό γλυπτό, που αναμφίβολα έχει μεγάλη σημασία για την κατανόηση της Ρωμαϊκής Βρετανίας και της θέσης της στην ευρύτερη Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Δείχνει έναν Τρίτωνα - μισός άνθρωπος, μισός ψάρι (σ.σ το σώμα του από τους γλουτούς και κάτω κατέληγε σε ουρά ψαριού) - να ιππεύει ένα θαλάσσιο τέρας. Παρόλο που είναι γνωστά μερικά άλλα θραύσματα παρόμοιων γλυπτών από τη Ρωμαϊκή Βρετανία, τίποτα παρόμοιο δεν έχει ανακαλυφθεί στο παρελθόν».
Κατά τη διάρκεια μιας αρχικής αξιολόγησης του αρχαιολογικού χώρου, ανακαλύφθηκαν θραύσματα θεμελίων τοίχων από ασβέστη και ρωμαϊκά κρεματόρια.
Ως αποτέλεσμα, το Δημοτικό Συμβούλιο του Σουέιλ, με την έγκριση του Συμβουλίου Διατήρησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της κομητείας του Κεντ, παραχώρησε έγκριση για αρχαιολογική ανασκαφή 0,5 εκταρίου στο χώρο (5 στρεμμάτων).
Επιπλέον αποκαλύφθηκαν ερείπια ενός τειχισμένου περιβόλου 30 μέτρων που περιέβαλλε μια τετράγωνη δομή περίπου 7 μέτρων.
Περαιτέρω αρχαιολογικές εργασίες υπέδειξαν ότι η δομή σχετίζεται με ένα ρωμαϊκό μαυσωλείο που περιείχε ένα ρωμαϊκό νόμισμα που χρονολογείται από το 320 έως το 330 μ.Χ. περίπου, εποχή που ο Μέγας Κωνσταντίνος ήταν αυτοκράτορας της Ρώμης.
Ο χώρος περιλάμβανε επίσης ρωμαϊκές και πιθανώς μεταγενέστερες ταφές με διάφορα κτερίσματα.
Οι εργασίες αρχαιολογικής έρευνας ξεκίνησαν στα τέλη Μαΐου 2023 από το Canterbury Archaeological Trust, μια ανεξάρτητη φιλανθρωπική οργάνωση που ιδρύθηκε το 1975 για να αναλάβει τις σωστικές ανασκαφές, την έρευνα, τη δημοσίευση και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων του έργου της προς όφελος του κοινού, η οποία ανέλαβε τη διεξαγωγή της αρχαιολογικής έρευνας.
Στόχος των αρχαιολόγων είναι να ταφούν προσεκτικά και να διατηρηθούν αυτά τα βασικά λείψανα μέσα στο διαμορφωμένο κέντρο του κυκλικού κόμβου, καθιστώντας το προσβάσιμο για τις επόμενες γενιές.
Ο Ρόμπερτ Μέισφιλντ, Διευθυντής της ανασκαφής, τόνισε: «Περιμέναμε να βρούμε ενδιαφέροντα ρωμαϊκά ευρήματα, ίσως ένα νεκροταφείο, αλλά τα ευρήματα που τελικά συναντήσαμε, συμπεριλαμβανομένου του μοναδικού αγάλματος ενός Τρίτωνα και των λειψάνων του μαυσωλείου, ξεπέρασαν κατά πολύ τις προσδοκίες μας.
«Τα ευρήματα αυτά αποτελούν πλέον μέρος της τοπικής κληρονομιάς του Tέναμ και της πλούσιας ρωμαϊκής ιστορίας του (βρετανικού) έθνους. Περαιτέρω μελέτη θα τοποθετήσει τα ευρήματα στο πλήρες ιστορικό τους πλαίσιο».
Ο Σάιμον Μέισον, κύριος αρχαιολογικός υπεύθυνος του Συμβουλίου της κομητείας Κεντ, δήλωσε: «Σ′ αυτή την περιοχή του βόρειου Κεντ, όπου ο κύριος ρωμαϊκός δρόμος περνούσε κοντά στους πολλούς όρμους του Σουέιλ, είναι ιδιαίτερα πλούσιος σε ρωμαϊκά ερείπια, εξαιτίας των θαλάσσιων και οδικών συνδέσεων.
«Το ρωμαϊκό μαυσωλείο είναι η τελευταία εντυπωσιακή ανακάλυψη στο Σουέιλ και αποτελεί από μόνο του ένα εξαιρετικό και σημαντικό εύρημα που θα συμβάλει σημαντικά στην κατανόηση του ρωμαϊκού τοπίου στην περιοχή αυτή.
«Έχω την τύχη στη δουλειά μου να βλέπω τακτικά πολλές αξιόλογες αρχαιολογικές ανακαλύψεις στο Κεντ, ωστόσο το να βλέπω την αποκάλυψη του αγάλματος του Τρίτωνα ήταν πράγματι μια πολύ ξεχωριστή στιγμή.
«Θα είναι συναρπαστικό να παρακολουθήσουμε την έρευνα για το άγαλμα και να μάθουμε περισσότερα για την τελετουργική ταφή του».
Πηγή: ITV