Ρώμη: Τραγικά λάθη που κάνουμε ως τουρίστες στην Αιώνια Πόλη

Πράγματα που δεν θα έκανε ποτέ ένας ντόπιος.
Open Image Modal
hocus-focus via Getty Images

Η Ρώμη αποτελεί εδώ και πολύ καιρό έναν από τους πιο δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς στον κόσμο. Και δικαίως. Η Αιώνια Πόλη φιλοξενεί αμέτρητες εμβληματικές τοποθεσίες, όπως το Κολοσσαίο και τη Φοντάνα ντι Τρέβι, ενώ φημίζεται για τα λαχταριστά ζυμαρικά και την υπέροχη κουζίνα της.

Ωστόσο, όπως συμβαίνει με κάθε τουριστικό προορισμό, ως επισκέπτες στη Ρώμη κάνουμε ορισμένα λάθη. Προκειμένου να τα αποφύγουμε στην επόμενη επίσκεψή μας στην πρωτεύουσα της Ιταλίας, ζητήσαμε από ανθρώπους που κατοικούν μόνιμα στη Ρώμη, να μοιραστούν μερικά από τα ατοπήματα που έχουν παρατηρήσει.

Αγοράζουμε νερό, ενώ μπορούμε να το βρούμε δωρεάν οπουδήποτε

Στο ιστορικό κέντρο της Ρώμης υπάρχουν περίπου ενενήντα συντριβάνια, όπου μπορούμε να ξεδιψάσουμε εντελώς δωρεάν. Το νερό ρέει πάντα φρέσκο και τα σιντριβάνια αυτά, είναι στην πλειοψηφία τους μικρά έργα τέχνης. Συνήθως φτιάχνονται από χυτοσίδηρο, ενώ ορισμένα είναι από τραβερτίνη, ένα τοπικό μάρμαρο που χρονολογείται από το 1872.

Oι ντόπιοι ονομάζουν τα σιντριβάνια από τα οποία ρέει πόσιμο νερό «Nasoni» -που θα πει «μεγάλη μύτη»- και σε ολόκληρη την πόλη μπορούμε να βρούμε περίπου 2.500 σιντριβάνια.

Προσπαθούμε να στριμώξουμε στο πρόγραμμα ένα σωρό πράγματα

«Πράγματι στη Ρώμη υπάρχουν ένα σωρό πράγματα να δει κανείς. Μα αυτό δεν σημαίνει πως πρέπει να προσπαθήσουμε να τα στριμώξουμε όλα μέσα σε μια μέρα! Έχει σημασία να απολαύσουμε ακόμα και τη γλύκα του να μην κάνουμε τίποτα και απλώς να χαζεύουμε την θέα της πόλης πίνοντας το απεριτίβο μας. Το καλύτερο λοιπόν είναι να προγραμματίσουμε μία ή δύο δραστηριότητες για την κάθε μέρα, και στη συνέχεια δίνουμε στον εαυτό μας τον χρόνο που χρειάζεται, προκειμένου να χαλαρώσει, να επεξεργαστεί τα όσα είδε και να απολαύσει ένα χαλαρό μεσημεριανό γεύμα, προτού περιπλανηθεί στα στενά σοκάκια της πόλης», συνιστά η Λίβία Χένγκελ, ιδρύτρια του The Italy Edit.

Δεν χαλαρώνουμε στιγμή

«Η πρώτη μου συμβουλή προς τους ταξιδιώτες είναι πάντοτε η ”επιβράδυνση”, το να κάνουν δηλαδή λιγότερα απ′ όσα έχουν προγραμματίσει. Λατρεύω τη Ρώμη, αλλά είναι τεράστια, γεμάτη πληροφορία. Είναι λοιπόν προτιμότερο να διαλέξουμε ένα σπουδαίο αξιοθέατο για την κάθε μας ημέρα εκεί, όπως ένα μνημείο ή ένα μουσείο και στη συνέχεια, να βρούμε μια όμορφη πλατεία και να καθίσουμε με το καφεδάκι ή με το γλυκάκι μας να ξεκουραστούμε, βλέποντας τον κόσμο να πηγαινοέρχεται», μας συμβουλεύει η ταξιδιωτική σύμβουλος Τζίλιαν Λόνγκγουορθ ΜακΓκουάιρ.

Παραγγέλνουμε καπουτσίνο στο μεσημεριανό γεύμα ή το δείπνο

Ο καπουτσίνο είναι μόνο για πρωινό! Αν θέλουμε να ζήσουμε στη Ρώμη σαν τους ντόπιους, δεν μπορούμε να πίνουμε καπουτσίνο μετά το μεσημέρι. Οι Ιταλοί πίνουν καπουτσίνο μόνο το πρωί, παρέα με ένα νόστιμο κορνέτο, μια ζύμη που θυμίζει κρουασάν.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας, αν χρειαζόμαστε οπωσδήποτε μια δόση ενέργειας, μπορούμε κάλλιστα να πιούμε έναν εσπρέσο. Οι ντόπιοι πίνουν εσπρέσο κάθε ώρα της ημέρας, ακόμα και μετά το δείπνο. Άλλωστε, ακόμα κι αν στο ταξίδι αφήνουμε για λίγο στην άκρη το πρόγραμμα διατροφής, δεν θεωρείται ισορροπημένο να πίνουμε περισσότερους από έναν καφέδες με παχυντική κρέμα και γάλα μέσα στην ημέρα.

Υποτιμούμε τη ζέστη

«Ένα λάθος που κάνουμε οι άνθρωποι όταν ταξιδεύουμε το καλοκαίρι είναι το γεγονός ότι υποτιμούμε τη ζέστη. Στο Κολοσσαίο και στις μεγάλες ουρές αναμονής στις οποίες στεκόμαστε για να μπούμε στο Πάνθεον και στα Μουσεία του Βατικανού δεν υπάρχει αρκετή σκιά ενώ ο κλιματισμός δεν είναι δεδομένος στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια. Από τη Ρώμη, χρησιμοποιώντας τις συγκοινωνίες , είναι αρκετά εύκολο να βρεθούμε στην παραλία. Επομένως, μια καλή ιδέα είναι να προγραμματίσουμε μια μέρα που να περιλαμβάνει ένα μεσημεριανό γεύμα με θαλασσινά στην παραλία και έναν υπνάκο κάτω από μια ομπρέλα σε μια από τις κοντινές πόλεις, στην Άνζιο, στην Όστια ή τη Σάντα Μαρινέλα», μας προτρέπει η Λόνγκγουορθ ΜακΓκουάιρ.

Εμείς προσθέτουμε πως ό,τι κι αν επιλέξουμε να κάνουμε τελικά, φοράμε πάντοτε αντηλιακό υψηλής προστασίας, καπέλο και γυαλιά ηλίου, ενώ φροντίζουμε να περπατάμε όσο γίνεται στη σκιά.

Θεωρούμε πως όλες οι ιταλικές πόλεις έχουν την ίδια σπεσιαλιτέ

«Το ιταλικό φαγητό ως ομοιογενής κουζίνα, πολύ απλά δεν υπάρχει. Οι σπεσιαλιτέ στην Ιταλία διαφέρουν από πόλη σε πόλη. Ναι μεν μπορούμε να βρούμε ένα ριζότο στη Ρώμη, αλλά το καλύτερο ριζότο σερβίρεται στο Μιλάνο. Επίσης, το μεσημεριανό γεύμα στη Ρώμη ξεκινά ανά πάσα στιγμή μεταξύ 13.00. και 15:00, ενώ το δείπνο ποτέ δεν σερβίρεται πριν τις 20:00. Τέλος, οι Ρωμαίοι δεν τρώνε πίτσα το μεσημέρι. Η πίτσα προορίζεται για το δείπνο και δεν συνδυάζεται με Aperol spritz», εξηγεί η δημοσιογράφος και συγγραφέας Μαρία Πασκάλ.

Επισκεπτόμαστε τη Ρώμη σε περίοδο αιχμής

«Ένα από τα μεγαλύτερα λάθη που κάνουν οι ταξιδιώτες όταν έρχονται στη Ρώμη είναι ότι συνωστίζονται όλοι μαζί. Αν όμως δεν έχουμε παιδιά, το πρόγραμμα των οποίων καθορίζεται από τις σχολικές τους υποχρεώσεις, η καλύτερη εποχή για να επισκεφθούμε τη Ρώμη είναι το πρώτο μισό του Δεκεμβρίου, όταν η πόλη είναι στολισμένη για τις γιορτές. Τότε μπορούμε να απολαύσουμε αξιοθέατα όπως τη Φοντάνα ντι Τρέβι, τα Ισπανικά Σκαλιά και τον Άγιο Πέτρο σχεδόν ολομόναχοι», μας αποκαλύπτει η ξεναγός και συγγραφέας Ελίζαμπεθ Μιντσίλι.

Η επίσκεψη στη Ρώμη τους καλοκαιρινούς μήνες είναι ένα από τα πιο κοινά λάθη, καθώς οι θερμοκρασίες μπορούν εύκολα να ξεπεράσουν τους σαράντα βαθμούς Κελσίου, κάνοντας τις μέρες μας πραγματικά ανυπόφορες. Καλύτερα να επιλέξουμε μερικές μέρες στα τέλη της άνοιξης, τον Απρίλιο ή τον Μάιο. Ιδανικός είναι ωστόσο και ο Οκτώβριος στη Ρώμη, όπου μερικές φθινοπωρινές μέρες σύμφωνα με τους ντόπιους μυρίζουν καλοκαίρι. 

Open Image Modal
Alexander Spatari via Getty Images

Τρώμε σε εστιατόρια που θεωρούνται Τουριστικές Παγίδες

«Τα εστιατόρια που βρίσκονται ακριβώς δίπλα από διάσημα αξιοθέατα, δεν προσφέρουν πάντα την πιο αυθεντική γαστρονομική εμπειρία. Υπάρχουν τόσες πολλές επιλογές, ακριβώς στην απέναντι γωνία. Η Ρώμη έχει απίστευτο φαγητό. Γιατί λοιπόν να μην κάνουμε μια μίνι έρευνα», μας συμβουλεύει η συγγραφέας Φλάντια Μπρουνέτι.

«Οι επισκέπτες τείνουν να πιστεύουν πως θα βρουν εξαιρετικό φαγητό παντού στη Ρώμη. Ωστόσο σε ορισμένες πόλεις όπως είναι και η Φλωρεντία ή η Βενετία, χρειάζεται ένας καλός προγραμματισμός προγραμματισμός. Αν μείνουμε τρεις ώρες στο μουσείο του Βατικανού και αρχίσουμε να πεθαίνουμε της πείνας, θα καθίσουμε στο πρώτο μαγαζί που θα βρούμε μπροστά μας. Συχνά όμως, τα εστιατόρια που βρίσκονται δίπλα σε σπουδαία και πολυσύχναστα αξιοθέατα, σερβίρουν υπερτιμημένο και μέτριο φαγητό. Αφιερώνουμε λοιπόν λίγο χρόνο για να κάνουμε την έρευνά μας και να ετοιμάσουμε μια λίστα με τα μαγαζιά που θα προτιμούσαμε για το μεσημεριανό γεύμα, το δείπνο, τον καφέ ή το παγωτό μας», προσθέτει η Μιντσίλι.

Δεν κάνουμε πουθενά κράτηση εκ των προτέρων

«Μετά το lockdown, η πόλη είναι διαρκώς γεμάτη κόσμο. Ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες. Και είναι κρίμα να απογοητευτούμε επειδή επιθυμούσαμε να φάμε κάπου ή να δούμε ένα μνημείο και τελικά, βρεθούμε να περιμένουμε σε ουρές χιλιομέτρων. Γι’αυτό, όπου υπάρχει δυνατότητα, κάνουμε την κράτησή μας online. Επιπλέον, έχει σημασία να αφιερώσουμε χρόνο στο να κατανοήσουμε πως λειτουργούν τα μέσα μαζικής μεταφοράς και να μάθουμε πέντε βασικές φράσεις, ώστε να μπορούμε να συνεννοηθούμε ακόμα και με Ιταλούς που δεν μιλούν αγγλικά, που είναι και το πιο σύνηθες», μας συμβουλεύει η Μπρουνέτι.

Πηγαίνουμε για πολύ λίγες μέρες

Δύο μέρες ή ένα Σαββατοκύριακο στη Ρώμη δεν είναι αρκετό προκειμένου να απολαύσουμε την πρωτεύουσα σε όλη της το μεγαλείο. Μια εβδομάδα στη Ρώμη είναι το ελάχιστο που χρειαζόμαστε προκειμένου να δούμε τα σπουδαία μνημεία και τις κρυφές ομορφιές της.