Ρωσία: Αποτρέψαμε γαλλικό και γερμανικό αεροσκάφος περιπολίας να εισέλθουν στον εναέριο χώρο μας

Γερμανία και Γαλλία επιβεβαίωσαν επίσης το περιστατικό στη Βαλτική με ανακοίνωσή τους.
Open Image Modal
via Associated Press

 

Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας προχώρησε στην αποστολή ενός μαχητικού αεροσκάφους τη Δευτέρα, αφού, όπως είπε, εντόπισε γαλλικά και γερμανικά αεροσκάφη περιπολίας να πετούν προς τον ρωσικό εναέριο χώρο, ανέφερε σε ανακοίνωσή του.

Η Γαλλία και η Γερμανία δήλωσαν ότι τα αεροσκάφη τους - ένα γαλλικό αεροσκάφος θαλάσσιας περιπολίας Atlantic 2 και ένα γερμανικό P-3C Orion - πραγματοποιούσαν κανονικές πτήσεις στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ και συμπεριφέρθηκαν σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Η Ρωσία δήλωσε ότι το αεροσκάφος της Su-27 επέστρεψε στη βάση του αφού το γαλλικό και το γερμανικό στράφηκαν μακριά από τη Ρωσία, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, προσθέτοντας ότι ανακάλεσε το αεροσκάφος για να ”αποτρέψει την παραβίαση των ρωσικών κρατικών συνόρων”.

Ένας εκπρόσωπος του γερμανικού πολεμικού ναυτικού δήλωσε: ”Η γερμανική πολεμική αεροπορία δεν έχει καμία σχέση με το πολεμικό αεροσκάφος: ”Το P-3C Orion μας βρισκόταν σε αποστολή επιτήρησης πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα και πετούσε, σύμφωνα με το πρότυπο, προς το Καλίνινγκραντ”, έναν ρωσικό εξκλάβο σφηνωμένο μεταξύ της Πολωνίας και της Λιθουανίας στη Βαλτική Θάλασσα.

″Δεν υπήρχε ποτέ πρόθεση να εισέλθουμε στον ρωσικό εναέριο χώρο, τα αεροσκάφη αυτά διατηρούν πάντα μια ασφαλή απόσταση. Αυτές οι πτήσεις είναι ρουτίνας και δεν κάνουμε τίποτα για να προκαλέσουμε πρόκληση”.

Το υπουργείο Ενόπλων Δυνάμεων της Γαλλίας επιβεβαίωσε επίσης το περιστατικό με ανακοίνωσή του.

″Στο πλαίσιο άσκησης του ΝΑΤΟ, ένα ρωσικό μαχητικό αεροσκάφος Su-27 αλληλεπίδρασε σήμερα με ένα αεροσκάφος ναυτικής περιπολίας Atlantic 2 στα ανοικτά των Βαλτικών χωρών. Η προσέγγιση πραγματοποιήθηκε σε διεθνή εναέριο χώρο πάνω από τη Βαλτική Θάλασσα και ήταν επαγγελματική και ελεγχόμενη”, αναφέρεται.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Λευκορωσία: Ο πρόεδρος Λουκασένκο επιβεβαίωσε ότι δύο ρωσικά αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα καταρρίφθηκαν στο Μπριάνσκ το Σάββατο

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντερ Λουκασένκο επιβεβαίωσε, άθελά του, ότι τέσσερα στρατιωτικά αεροσκάφη καταρρίφθηκαν στη Ρωσία το Σαββατοκύριακο, κοντά στα σύνορα με τη χώρα του και την Ουκρανία, λέγοντας ότι το Μινσκ αντέδρασε θέτοντας τις ένοπλες δυνάμεις του σε ύψιστο συναγερμό.

Το συμβάν αυτό σημειώνεται την ώρα που η Ουκρανία προετοιμάζει την αντεπίθεσή της απέναντι στις ρωσικές δυνάμεις.

Το Σάββατο η ρωσική εφημερίδα Kommersant ανέφερε ότι μια ρωσική επιχειρησιακή ομάδα, αποτελούμενη από ένα βομβαρδιστικό Su-34, ένα μαχητικό Su-35 και δύο ελικόπτερα Mi-8, καταρρίφθηκε σε ενέδρα κοντά στο Κλίντσι, στην περιοχή του Μπριάνσκ. Τα αεροσκάφη αυτά επρόκειτο να επιτεθούν σε στόχους στην περιοχή του Τσερνίχιφ, στην Ουκρανία, σύμφωνα με την ίδια πηγή.

Το ρωσικό κρατικό πρακτορείο TASS μετέδωσε ότι ένα ρωσικό Su-34 συνετρίβη, χωρίς να διευκρινίσει τους λόγους. Μετέδωσε επίσης, επικαλούμενο τις υπηρεσίες διάσωσης, ότι ένα ελικόπτερο κατέπεσε λόγω πυρκαγιάς στον κινητήρα του. Δεν έκανε καμία αναφορά στο Su-35 ή σε δεύτερο ελικόπτερο, όμως πολλοί Ρώσοι μπλόγκερ που ασχολούνται με στρατιωτικά θέματα έγραψαν ότι το τέταρτο αεροσκάφος καταρρίφθηκε.

Το κανάλι Pul Pervovo Telegram, ένα λευκορωσικό, κρατικό μέσο που ασχολείται με τις δραστηριότητες του Λουκασένκο, ανέφερε σήμερα ότι ο πρόεδρος επισκέφθηκε μια βάση της πολεμικής αεροπορίας και στις δηλώσεις που έκανε εκεί είπε, μεταξύ άλλων: «Τρεις ημέρες έπειτα από τα γεγονότα κοντά μας – εννοώ στην περιοχή του Μπριάνσκ, όπου καταρρίφθηκαν τέσσερα αεροσκάφη. Είμαστε αναγκασμένοι να απαντήσουμε. Έκτοτε εμείς, οι στρατιώτες μας, έχουν τεθεί σε συναγερμό».

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει σχολιάσει το δημοσίευμα της Kommersant. Δεν υπάρχει επίσης καμία επίσημη αντίδραση από την Ουκρανία, η οποία συνήθως αποφεύγει να σχολιάζει πληροφορίες περί επιθέσεων εντός του ρωσικού εδάφους. Πάντως, σε ανάρτησή του στο Twitter το Σάββατο, ο Μιχαήλο Ποντολιάκ, υψηλόβαθμος σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, χαρακτήρισε το συμβάν «δικαιοσύνη (…) και άμεσο κάρμα».