Ρωσία εναντίον ΗΠΑ στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την Ουκρανία

Η Μόσχα δεν τα κατάφερε να «κόψει» μια δημόσια συνεδρίαση.
|
Open Image Modal
via Associated Press

ΗΠΑ και Ρωσία ήρθαν σε αντιπαράθεση τη Δευτέρα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, όπου η Μόσχα δεν κατάφερε να μπλοκάρει μια δημόσια συνεδρίαση σχετικά με τη συγκέντρωση στρατευμάτων της κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και τους δυτικούς φόβους περί εισβολής.

Η Ρωσία κατηγόρησε τη Δύση πως «υποδαυλίζει εντάσεις» για την Ουκρανία και υποστήριξε ότι οι ΗΠΑ έχουν φέρει «καθαρούς Ναζί» στην εξουσία στο Κίεβο.

Η πρέσβης των ΗΠΑ, Λίντα Τόμας Γκρίνφινλτ, απέρριψε τις κατηγορίες από πλευράς του Ρώσου πρέσβη Βασίλι Νεμπένζια πως η Ουάσινγκτον προσπαθούσε να προκαλέσει «υστερία» και να χρησιμοποιήσει «διπλωματία μεγαφώνων» καλώντας την πρώτη συνάντηση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την κρίση.

«Σκεφτείτε πόσο άβολα θα νιώθατε εσείς αν είχατε 100.000 στρατιώτες στα δικά σας σύνορα» είπε η Τόμας Γκρίνφιλντ.

Απαντώντας στις ρωσικές κατηγορίες, η Γκρίνφιλντ είπε πως η αυξανόμενη στρατιωτική δύναμη της Ρωσίας στα σύνορα ήταν η «μεγαλύτερη κινητοποίηση (στρατευμάτων) στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες, προσθέτοντας επίσης πως έχει υπάρξει έξαρση κυβερνοεπιθέσεων και ρωσικής παραπληροφόρησης. «Και επιχειρούν, χωρίς να βασίζονται σε γεγονότα, να παρουσιάσουν την Ουκρανία και δυτικές χώρες ως επιτιθέμενους για να δημιουργήσουν ένα πρόσχημα για επίθεση» είπε.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Νεμπένζια κατηγόρησε την κυβέρνηση Μπάιντεν πως «υποδαυλίζει εντάσεις και ρητορική και προκαλεί κλιμάκωση».

«Σχεδόν πιέζετε για αυτό» είπε, κοιτώντας προς την Γκρίνφιλντ. «Θέλετε να συμβεί. Περιμένετε να συμβεί, σαν να θέλετε να κάνετε τα λόγια σας να γίνουν πραγματικότητα».

Επίσης κατηγόρησε τις ΗΠΑ για την ανατροπή το 2014 μιας φιλικής προς το Κρεμλίνο κυβέρνησης στο Κίεβο, λέγοντας πως έφερε στην εξουσία «εθνικιστές, ριζοσπάστες, Ρωσόφοβους και καθαρούς Ναζί», και ότι δημιούργησε τον ανταγωνισμό που υπάρχει μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας. «Αν το είχαν κάνει αυτό, τότε μέχρι σήμερα θα ζούσαμε σε πνεύμα σχέσεων καλής γειτονίας και αμοιβαίας συνεργασίας» είπε ο Νεμπένζια. «Ωστόσο σε κάποιους στη Δύση ξεκάθαρα δεν αρέσει αυτό το θετικό σενάριο. Αυτό που συμβαίνει σήμερα είναι άλη μια απόπειρα για σφήνα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας» σημείωσε. Επίσης, υπογράμμισε ότι δεν υπάρχουν αποδείξεις πως η Μόσχα σχεδιάζει στρατιωτικές ενέργειες εναντίον της Ουκρανίας και ότι η Ρωσία έχει επανειλημμένα απορρίψει αυτές τις κατηγορίες.

Ο Βασίλι Νεμπένζια αποχώρησε από τη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ πριν λάβει τον λόγο ο Ουκρανός εκπρόσωπος Σεργκέι Κισλίτσα, επειδή όπως είπε, είχε μια προγραμματισμένη συνάντηση με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες.

Η ψηφοφορία για ανοιχτή (όχι κεκλεισμένων των θυρών) συνεδρίαση πέρασε με 10-2, με τη Ρωσία και την Κίνα να αντιτίθενται και τρεις αποχές. Χρειάζονταν εννιά ψήφοι για να περάσει.

Η Ρόζμαρι Ντικάρλο, βοηθός γενικός γραμματέας για Πολιτικά Θέματα του ΟΗΕ προχώρησε στη συνέχεια σε ανοικτή ενημέρωση, που ακολουθήθηκε από ομιλίες από τα 15 μέλη του συμβουλίου.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Μπάιντεν: Σοβαρές συνέπειες αν γίνει εισβολή

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανέφερε σε δήλωσή του πως η συνάντηση ήταν ένα «κρίσιμο βήμα στο να συσπειρωθεί ο κόσμος και να μιλήσει με μία φωνή» για να απορρίψει τη χρήση βίας, να επιδιώξει στρατιωτική αποκλιμάκωση, να υποστηρίξει τη διπλωματία και να απαιτήσει λογοδοσία από κάθε μέλος ώστε να «απέχει από στρατιωτική επιθετικότητα εναντίον των γειτόνων του».

Ο Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως η Ρωσία θα βρεθεί αντιμέτωπη με «ταχείες και σοβαρές συνέπειες» από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους, εάν η Μόσχα επιτεθεί στην Ουκρανία, όμως άφησε, επίσης, ανοικτή την οδό της διπλωματίας, υπονοώντας το ενδεχόμενο διαλόγου.

«Εάν η Ρωσία είναι ειλικρινής στο να απευθυνθεί στις ανησυχίες μας για την ασφάλεια μέσω του διαλόγου, οι ΗΠΑ, οι σύμμαχοί μας και οι εταίροι μας θα συνεχίσουν να εμπλέκονται καλή τη πίστει», αναφέρει ο Μπάιντεν σε μια ανακοίνωση που έδωσε στη δημοσιότητα ο Λευκός Οίκος.

«Εάν, αντιθέτως, η Ρωσία επιλέξει να εγκαταλείψει τη διπλωματία και να επιτεθεί εναντίον της Ουκρανίας, η Ρωσία θα φέρει την ευθύνη και θα βρεθεί αντιμέτωπη με ταχείες και σοβαρές συνέπειες».

 

Open Image Modal
Andrew Kelly via Reuters

 

Διπλωματικός πυρετός

Με τη συνεδρίαση άρχισαν περισσότερες διπλωματικές δραστηριότητες υψηλού επιπέδου αυτή την εβδομάδα, αν και οι συνομιλίες μεταξύ ΗΠΑ και Ρωσίας έχουν ως τώρα αποτύχει να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις στην κρίση. Υπενθυμίζεται πως η Ρωσία έχει συγκεντρώσει 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα του νότιου γείτονά της, προκαλώντας ανησυχία στη Δύση ότι επίκειται εισβολή.

Η Ρωσία αρνείται πως σκοπεύει να εξαπολύσει επίθεση, μα απαιτεί το ΝΑΤΟ να υποσχεθεί πως δεν θα δεχτεί ποτέ στις τάξεις του την Ουκρανία, θα σταματήσει την ανάπτυξη όπλων κοντά στα σύνορά της και θα αποσύρει τις δυνάμεις του από την ανατολική Ευρώπη. Το ΝΑΤΟ και οι ΗΠΑ χαρακτηρίζουν απαράδεκτες αυτές τις απαιτήσεις.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Αμερικανός ομόλογός του Άντονι Μπλίνκεν δεν σημείωσαν ορατή πρόοδο ως προς την αποκλιμάκωση των εντάσεων στη συνάντησή τους στη Γενεύη νωρίτερα μέσα στον μήνα. Αναμένεται να μιλήσουν τηλεφωνικά την Τρίτη, σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντιμίρ Ζελένσκι σε τηλεφωνική συνομιλία την Πέμπτη ότι υπήρχε «ξεκάθαρο ενδεχόμενο» η Ρωσία να προχωρήσει σε εισβολή τον Φεβρουάριο, μα ο Ουκρανός ηγέτης υποβάθμισε τις ανησυχίες για πόλεμο.

 

Open Image Modal
via Associated Press

 

Ο Ζελένσκι είπε την Παρασκευή ότι «δεν βλέπουμε μεγαλύτερη κλιμάκωση από ό,τι προηγουμένως» και υποστήριξε πως η ρωσική συγκέντρωση στρατευμάτων θα μπορούσε να είναι προσπάθεια της Μόσχας να ασκήσει «ψυχολογική πίεση» και να σπείρει πανικό.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον θα επισκεφθεί την Ουκρανία την Τρίτη για συνομιλίες με τον Ζελένσκι και θα μιλούσε με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν τη Δευτέρα για να τον καλέσει να «κάνει ένα βήμα πίσω», σύμφωνα με το γραφείο του Τζόνσον. Ο Βρετανός πρωθυπουργός λέει ότι σκέφτεται να στείλει εκατοντάδες Βρετανούς στρατιώτες σε χώρες του ΝΑΤΟ στη Βαλτική, σε μια επίδειξη ισχύος.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, είπε τη Δευτέρα πως «η υστερία που προωθεί η Ουάσινγκτον προκαλεί υστερία στην Ουκρανία, όπου οι άνθρωποι σχεδόν αρχίζουν να κάνουν βαλίτσες για το μέτωπο».

Πάντως επίσημη δράση από το Συμβούλιο Ασφαλείας φαντάζει εξαιρετικά απίθανη, δεδομένης της δύναμης βέτο της Ρωσίας και των δεσμών της με άλλα μέλη του συμβουλίου, περιλαμβανομένης της Κίνας.

Με πληροφορίες από Αssociated Press, Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ, TASS

-- --