Ο Μπάιντεν προειδοποίησε τον Πούτιν για αυστηρές κυρώσεις εάν εισβάλει στην Ουκρανία

Ο Πούτιν απαίτησε εγγυήσεις από τον Μπάιντεν για τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς.
|
Open Image Modal
Ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν συνομιλεί με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μέσω σύνδεσης βίντεο στο Σότσι της Ρωσίας, 7 Δεκεμβρίου 2021. Sputnik/Mikhail Metzel/Pool μέσω του REUTERS
Sputnik Photo Agency via Reuters

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντιμίρ Πούτιν, την Τρίτη ότι η Δύση ανησυχεί ότι η Ρωσία θα εισβάλει στην Ουκρανία και προειδοποίησε για «αυστηρά οικονομικά και άλλα μέτρα» ως αντίποινα εάν η Μόσχα ξεκινήσει στρατιωτική σύγκρουση, ανακοίνωσε ο Λευκός Οίκος.

Οι δύο ηγέτες συνομίλησαν επί δύο ώρες μέσω βιντεοκλήσης για την Ουκρανία και για άλλα ζητήματα σχετικά με τις σχέσεις ΗΠΑ-Ρωσίας, οι οποίες βρίσκονται στο χειρότερό σημείο τους από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Ο Μπάιντεν εξέφρασε «τις βαθιές ανησυχίες των Ηνωμένων Πολιτειών και των Ευρωπαίων συμμάχων για την κλιμάκωση των δυνάμεων της Ρωσίας γύρω από την Ουκρανία», ανέφερε ο Λευκός Οίκος και «κατέστησε σαφές ότι οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί μας θα απαντήσουν με ισχυρά οικονομικά και άλλα μέτρα σε περίπτωση στρατιωτικής κλιμάκωσης».

Ο Μπάιντεν επανέλαβε την υποστήριξη των ΗΠΑ για την εθνική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, είπε ο Λευκός Οίκος, και κάλεσε για αποκλιμάκωση και διπλωματία. Ο Πούτιν και ο Μπάιντεν συμφώνησαν να δώσουν συνέχεια στις διαπραγματεύσεις μέσω συνομιλιών των επιτελείων τους.

Πλάνα της ρωσικής τηλεόρασης έδειξαν τον Μπάιντεν και τον Πούτιν να χαιρετούν ο ένας τον άλλον με εγκάρδιο τρόπο στην έναρξη της εικονικής συνόδου κορυφής.

Και οι δύο πλευρές δηλώνουν ότι ελπίζουν ότι οι δύο ηγέτες να μπορέσουν να έχουν τετ-α-τετ για να συζητήσουν τις μακροχρόνιες διαφορές του σχετικά με τη Συρία, τις οικονομικές κυρώσεις των ΗΠΑ και τις εικαζόμενες ρωσικές κυβερνοεπιθέσεις σε αμερικανικές εταιρείες.

Οσον αφορά τις πιθανές κυρώσεις των ΗΠΑ στη Ρωσία, πηγή ανέφερε στο Reuters ότι πιθανώς να αφορούν τις μεγαλύτερες τράπεζες της Ρωσίας και την ικανότητα της Μόσχας να μετατρέπει ρούβλια σε δολάρια και άλλα νομίσματα. 

Ο Λευκός Οίκος ανακοίνωσε εξάλλου πως μετά τις συνομιλίες Μπάιντεν-Πούτιν, ο Αμερικανός Πρόεδρος θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία με το γραφείο του Βρετανού πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον αλλά και τους ηγέτες της Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. 

Οι ίδιοι σύμμαχοι μίλησαν τη Δευτέρα και «συμφώνησαν να παραμείνουν σε στενή επαφή για μια συντονισμένη και συνολική προσέγγιση ως απάντηση στη στρατιωτική συσσώρευση της Ρωσίας στα σύνορα της Ουκρανίας», ανέφερε ο Λευκός Οίκος.

Open Image Modal
Handout . via Reuters

Ο Πούτιν απαίτησε εγγυήσεις από τον Μπάιντεν για τον περιορισμό της επέκτασης του ΝΑΤΟ προς ανατολάς

«Εγγυήσεις» για τη μη διεύρυνση του ΝΑΤΟ προς ανατολάς ζήτησε από τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν ο Ρώσος ομόλογός του, ο Βλαντίμιρ Πούτιν, στη διώρη συνομιλία που είχαν σήμερα το απόγευμα, ανακοίνωσε το Κρεμλίνο.

«Το ΝΑΤΟ κάνει επικίνδυνες απόπειρες να χρησιμοποιήσει το ουκρανικό έδαφος και να αναπτύξει το στρατιωτικό δυναμικό του στα σύνορά μας, για αυτό η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει δεσμευτικές εγγυήσεις που θα αποκλείουν τη διεύρυνση» του ΝΑΤΟ προς ανατολάς, αναφέρει η ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Ο Πούτιν, είπε ότι το ΝΑΤΟ ενισχύει το στρατιωτικό του δυναμικό κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και «κάνει επικίνδυνες προσπάθειες να κατακτήσει το ουκρανικό έδαφος», ανέφερε το Κρεμλίνο σε ανακοίνωσή του.

«Ως εκ τούτου, η Ρωσία ενδιαφέρεται σοβαρά να λάβει αξιόπιστες, νομικά καθορισμένες εγγυήσεις που αποκλείουν την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά και την ανάπτυξη επιθετικών οπλικών συστημάτων κρούσης σε κράτη που γειτνιάζουν με τη Ρωσία», ανέφερε το Κρεμλίνο.

Οι ρωσικές αρχές ανέφεραν εξάλλου ότι οι αυξανόμενοι δεσμοί του ΝΑΤΟ με την Ουκρανία και η πιθανότητα η συμμαχία να αναπτύξει πυραύλους στοχευμένους προς τη Ρωσία από ουκρανικό έδαφος αντιπροσωπεύει μια «κόκκινη γραμμή» που δεν θα επιτρέψει να παραβιαστεί.

Η Μόσχα χαρακτήρισε «ειλικρινή και επαγγελματική» την ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των δύο προέδρων οι οποίοι «λαμβάνοντας υπόψη την ειδική ευθύνη τους για τη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και σταθερότητας (…) θα συνεχίσουν τον διάλογο και τις αναγκαίες επαφές».

Ο Μπάιντεν, σύμφωνα με την ανακοίνωση του Κρεμλίνου, αναφέρθηκε στις «υποτιθέμενα απειλητικές κινήσεις των Ρώσων στρατιωτών κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία» και περιέγραψε τις κυρώσεις που οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν στην περίπτωση που κλιμακωθεί η κατάσταση, συνεχίζει η ανακοίνωση.

Σύμφωνα με το Κρεμλίνο, ο Πούτιν παρουσίασε τις ρωσικές απαιτήσεις ως απάντηση στην απειλή του Μπάιντεν για κυρώσεις κατά της Μόσχας εάν κλιμακωθούν οι τρέχουσες εντάσεις για την Ουκρανία.

Επανέλαβε επίσης την κατηγορία της Μόσχας ότι η Ουκρανία ακολουθεί μια «καταστροφική γραμμή» με στόχο την κατάργηση των συμφωνιών από το 2014 και το 2015 με στόχο τον τερματισμό της σύγκρουσής της με τους υποστηριζόμενους από τη Ρωσία αυτονομιστές.

Από την πλευρά του, ο Πούτιν εξέφρασε «σοβαρές ανησυχίες» για τις «προκλητικές ενέργειες» του Κιέβου στην περιοχή του Ντονμπάς, στην ανατολική Ουκρανία.

Και οι δύο πρόεδροι συμφώνησαν ότι η συνεργασία των χωρών τους δεν βρίσκεται σε ικανοποιητικό επίπεδο και ο Πούτιν πρότεινε στον Μπάιντεν να αρθούν οι περιορισμοί στη λειτουργία των διπλωματικών αποστολών τους. Αναφέρθηκαν επίσης στη συμμαχία τους κατά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο και τόνισαν ότι οι θυσίες που έγιναν τότε δεν πρέπει να ξεχαστούν και εκείνη η σχέση θα πρέπει να χρησιμεύσει ως παράδειγμα για την οικοδόμηση των επαφών τους.

Μπάιντεν και Πούτιν εξέφρασαν τέλος την ελπίδα ότι οι συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν, που ξανάρχισαν στη Βιέννη στα τέλη Νοεμβρίου, θα οδηγήσουν σε λύσεις αποδεκτές από όλους.